PP

     Вівторок, 16.04.2024, 13:12



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Вересень » 11 » Нова книга козака Бориса КОВТОНЮКА
21:03
Нова книга козака Бориса КОВТОНЮКА
Напередодні 19-ї річниці Незалежності України у дніпропетровському видавництві "Баланс-клуб" вийшла книга поезій Бориса КОВТОНЮКА "Чутливі струни". У ній три розділи: "Україна - понад усе!", куди ввійшли твори на громадянську тематику, написані весною-влітку нинішнього року, а також - частина віршів періоду боротьби за волю України кінця 1980-х - початку 1990-х років та зміцненню перших кроків Незалежності; "Чари буття" - вірші про кохання; "Від серця - до серця" - поетичні посвяти близьким людям. Книга видана за підтримки народного депутата України, голови Комітету захисту України у Дніпропетровській області Олександра РЯБЕКИ.
Борис КОВТОНЮК прийняв козацьку присягу на могилі славного кошового отамана Івана СІРКА ще 1 червня 1991 року під час створення Низового Козацького Товариства. На той час автор працював у газеті "Придніпровська магістраль" і активно висвітлював козацький рух на Придніпров'ї. Він - єдиний із фотокореспондентів Дніпропетровська, який постійно був в епіцентрі національно-визвольних змагань, у тому числі і при зародженні та становленні сучасного козацтва.
Вийшовши на заслужений відпочинок в листопаді 2008 року з посади заступника головного редактора цього видання, козак активно зайнявся краєзнавчою і літературною роботою. Як голова правління Дніпропетровської обласної громадської організації "Краєзнавче товариство "Ріднокрай" Борис КОВТОНЮК вперше в Україні у 2009-2010 роках організував проведення комплексної (авто-вело-водо-пішохідної) експедиції "Запасний шлях "із варягів у греки", або Таємними дорогами запорозьких козаків" по степових річках та їх берегах від Дніпропетровська до Азовського моря. Хід експедиції широко висвітлювався у ЗМІ, а за її підсумками заплановано видання окремої книги.
Зараз невтомний козак, на рахунку якого дві книги поезій, одна - прози та кілька у співавторстві, закінчує велику ілюстровану документальну книгу про сучасне козацтво Дніпропетровщини. У ній сім розділів: "Невмирущий феномен" - оригінальний погляд автора як на виникнення запорозького козацтва, так і на вікові традиції, що спонукали до цього; "Дні, що сколихнули Україну" - про відзначення 500-річчя запорозького козацтва та вплив цього масового заходу на подальший розвиток подій у боротьбі за Незалежність та її утвердженню; "Вони були першими" - про перші козацькі організації на Дніпропетровщині; "Українське розмаїття" - аналіз міжнародних та всеукраїнських козацьких організацій; "На шляху в третє тисячоліття" - про нинішні козацтва області; "Білі плями" на мапі Придніпров'я" - за підсумками власних експедиційних досліджень; "Погляд у завтра" - слово представникам різних козацьких організацій про перспективи розвитку козацького руху (на основі анкетування).
Як у прозі, так і в поезії Борис КОВТОНЮК постійно приділяє козацтву значну увагу. Тож і в щойно виданій книзі він не міг обійти цю важливу тему. Пропонуємо рядки із "Чутливих струн".
КОМУ МИ ВЛАДУ ВІДДАЛИ?
"Ех, хлопці, хлопці! Кому ж ви владу віддали?!", -
сказав у розпачі колишній Президент України
в екзилі Микола Плавлюк на зустрічі з національно-
патріотичними силами у Дніпропетровську.
Ми йшли на барикади задля Волі,
Ніщо уже спинити не могло,
Бо ми боролися за кращу Долю,
Живило нас народне джерело.
Корінням проросли в тисячоліття -
Там кожен відчував свої сліди.
Як пелюстки, єдналися в суцвіття,
Які дадуть іще свої плоди.
На нас сичали, били, розтинали,
Хотіли задушити - не змогли.
Час працював на нас і ми це знали,
Тож впевнено до перемоги йшли.
Ми - відчайдухи, хоч таких замало.
Багато ще ховалося в кущах,
А дехто з них і до сих пір зухвало
Гигоче, оглядаючи наш шлях.
На дурників таких і лихословів,
Коли омана із очей спаде,
А з нею і тяжкі окови,
Ніхто і поглядом не поведе.
Лиш справжня Воля - запорука всьому,
Чого живе Людина на Землі.
Тож не дамо ніколи і нікому
Мутити воду в чистім джерелі.
Тоді настане, дійсно, наша влада
І справжній Гетьман на престол зійде.
...Поки-що ж бачимо народну зраду,
Яка усіх нас у тупик веде.
design-vzn.net.ua , сайт „Козацький благодійний фонд Івана Дмитровича СІРКА”
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1380 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: