PP

     Четвер, 28.03.2024, 13:37



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Січень » 21 » Нікополь посилено патрулюють після кривавих новорічних подій
14:21
Нікополь посилено патрулюють після кривавих новорічних подій
Міліція Нікополя перейшла на надзвичайний режим роботи, запровадивши посилене цілодобове патрулювання. До таких заходів вдалися через загострення міжетнічного конфлікту між українською та вірменською громадами міста. Приводом для загострення ситуації стала бійка в одному з нікопольських кафе у новорічну ніч. Конфлікт між двома компаніями , який виник через дівчину, переріс у бійку, в результаті якої від ножових поранень загинули двоє людей і двоє потрапили у лікарню. Слідство з’ясувало – холодну зброю застосував представник вірменської громади, якого вже затримано.
Через кілька днів після цих подій невідомі розтрощили в Нікополі пам’ятник, встановлений національною громадою на знак вшанування жертв вірменського геноциду. Цю подію у Нікополі розцінили як помсту за загиблих українців. Містом почали поширюватись чутки про підготовку масових заворушень та ймовірні погроми в місцях компактного проживання вірмен. Інформація про збирання українських загонів та готовність втрутитися в конфлікт підрозділів козацтва, а також заклики підпалювати кіоски та автомобілі, що належать вірменам з’явилася на місцевих інтернет-форумах.
Утім, поки що подібних подій у місті не зафіксовано, стверджує виконувач обов’язків начальника Нікопольського міськвідділу міліції Анатолій КОЛБАТОВ. За його словами, на режим цілодобового посиленого чергування місцевих правоохоронців перевели лише за для більш оперативного реагування на можливі події. Загалом, силовики наполягають – події, що сталися у Нікополі під час новорічних свят між собою не пов’язані і, з їхньої точки зору, ознак міжетнічного конфлікту не мають. Правоохоронці називають це звичайним хуліганством. Такої ж думки і голова нікопольської вірменської громади Тигран САРГАСЯН. Він вважає, що йдеться про навмисним розпалюванням міжетнічного конфлікту задля досягнення якихось політичних цілей. Щоправда, від відповіді на запитання, кому це потрібно і навіщо, САРГАСЯН ухилився.
А от голови грузинської та азербайджанської громад навпаки, вважають нещодавні події проявом справжньої міжетнічної ворожнечі. Останній раз вона загострювалась торік улітку в сусідньому Марганці, коли так само у кафе вірменин застрелив українського хлопця, який виявився співробітником міліції. У відповідь українці побили шибки у будинках вірмен та спалили кілька автівок. Конфлікт вдалося загасити тільки введенням у місто загону спецпідрозділу «Беркут». Тоді правоохоронці теж кваліфікували події, як хуліганство.
Автор: Олена УСЕНКО, редактор: Леся ЮРЧЕНКО, радіо Німецька хвиля», 11 січня 2010 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 949 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: