PP

     Четвер, 28.03.2024, 23:09



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Грудень » 12 » Наш вибір: натовп чи НАТО? «Скільки коштує безпека, вони не розуміють»
12:54
Наш вибір: натовп чи НАТО? «Скільки коштує безпека, вони не розуміють»
Як уже було повідомлено в попередньому числі газети, в Кривому Розі відбувся семінар для неурядових організацій під назвою «Північно-Атлантичний альянс як світовий партнер у сфері безпеки». До нашого міста приїхали голова Громадської ліги «Україна-НАТО» Сергій ДЖЕРДЖ, президент Атлантичної ради генерал-майор ГРЕЧАНІНОВ, радник науково-дослідницького центру правових досліджень Володимир ФУРАШЕВ і викладач історії Київського гуманітарного інституту Олег КОКОШИНСЬКИЙ. Виступи торкалися питань безпеки і НАТО в різних комбінаціях, у тому числі – щодо можливостей протистояння кібервійнам та тероризму, щодо нової стратегічної концепції НАТО, щодо реформування Збройних Сил України в умовах глобального без пекового оточення та інших. Потім було багато запитань, на які гості з охотою і швидко відповідали. А із деким з них мені вдалося поспілкуватися окремо.
Ось що, наприклад, сказав Сергій ДЖЕРДЖ про необхідність розуміння питання безпеки та про його ставлення до запровадження місцевими владами (в тому числі – Кривого Рогу) так званих «територій без НАТО».
«Ми співпрацюємо з органами державної влади в Україні, зі структурами НАТО в Україні, і одним з найважливішим питанням сьогодні є продовження безпекового діалогу. Я дивлюся на політичних лідерів різного рангу, які прийшли в політику з бізнесу і бачу, що вони розбираються в питаннях економіки. Знають, скільки коштує, наприклад, тонна нафти чи сталі, скільки коштує тисячу кубометрів газу, але скільки коштує безпека, вони не розуміють. А коли (по їхньому) вона не має ціни, то й ніякої цінності для них не представляє. Та якщо вони мають прагнення (а це видно), аби Україна набрала членства в Євросоюзі, то в такому випадку просто необхідно забезпечити собі безпеку на базі глибокої співпраці з НАТО. Це ж аксіома, що для європейця, для європейської точки зору НАТО і ЄС – два стовпи однієї європейської конструкції.
А щодо рішення будь-якої місцевої влади про визнання того чи іншого міста «територією без НАТО», то це – взагалі дурниця. Адже тоді на тій території треба відмовитися від автомобілів. Які виробляються в країнах НАТО: від німецьких, французьких, американських та інших. Тоді треба також відмовитися від придбання й носіння костюмів та краваток, виготовлених, наприклад, в Італії і Франції тільки через те, що країни, які їх виробляють, є членами НАТО. Та й взагалі тоді, якщо бути послідовним, нізащо не можна використовувати на тих територіях валюту, яка використовується в країнах. Що входять у НАТО. А це, передусім, долари і євро. А також – нізащо не їздити в ті країни на відпочинок і не направляти туди вчитися своїх дітей та онуків за здобуттям знань. Тому я й кажу твердо, що статус «територія без НАТО» - це, як мінімум, дурниця».

Олена МАКОВІЙ,
м. Кривий Ріг
Переглядів: 815 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: