PP

     Субота, 20.04.2024, 05:38



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Липень » 16 » Надія —тільки на себе... Соціологи — про те, як змінилися українці протягом 2005—2010 рр.
10:50
Надія —тільки на себе... Соціологи — про те, як змінилися українці протягом 2005—2010 рр.
Українці чули стільки обіцянок від влади, не бачачи при цьому конкретних і ефективних кроків, що вірити їй просто втомились. На цьому наголошують вчені Інституту соціології НАН України, які нещодавно дослідили, як змінився образ українського суспільства за останні п’ять років — від діяльності «помаранчевих» до приходу «біло-синіх». За даними дослідження «Образ українського суспільства. Динаміка 2005—2010 років», більшість українців не довіряють владі в цілому, а визначальними рисами суспільства вважають безлад, розруху, бідність та тиск. І ці показники лишаються незмінними протягом останнього п’ятиріччя. Не змінилися вони й цього року, після обрання нового Президента. Здавалося б, що у людей мають з’явитися нові надії та сподівання, як це завжди буває з приходом нової влади, але за даними соціологів, нічого такого не відбулося. Навпаки — стан соціуму більшість людей оцінює як несприятливий та безперспективний. Але при цьому частина наших громадян не втрачає надії на краще і сподівається, що рано чи пізно щось зміниться, в першу чергу, завдяки використанню власних сил та ресурсів. Детальніше про зміни образу українського суспільства та фактори, які на це впливають, у розмові з доктором соціологічних наук, завідувачем відділу соціальної психології Інституту соціології НАНУ Оленою ЗЛОБІНОЮ.
— Для того щоб дослідити, яким бачать образ сучасного суспільства наші громадяни, ми вдалися до методу асоціацій: просили респондентів визначитися, з чим із запропонованих визначень для них асоціюється соціум. Попри постійні соціальні зміни, політичні протистояння, виборчі перегони та інші фактори образ українського суспільства в масовій свідомості залишається практично незмінним. І в цілому має переважно негативне забарвлення. Про це свідчить те, що найбільш типовою асоціацією респондентів із сучасним українським суспільством, є безлад у країні (на це вказало понад 50% опитаних, тоді як у 2001 році лише 28%). Найбільш загострилася ситуація між 2005 і 2006 роками, коли спостерігався емоційний підйом, були сподівання, що з новими людьми при владі прийде оновлення. Але з часом ці сподівання зменшилися... Коли сьогодні кажуть, що населення не було готове до втілення прекрасної «помаранчевої» ідеї, я заперечую — воно було готове і сподівалося на реальні дії, але, на жаль, їх не було.
Натомість люди відчули поглиблення нестабільності. Асоціація з розрухою між 2005 та 2006 роками збільшилася з 20 до 31%, хоча нічого руйнівного за рік не сталося. Протистояння в соціумі відчували у 2006-му 26% опитаних, а образ суспільства в «глухому куті» побачили в реаліях уже 18% (зараз ці показники виросли на кілька відсотків). Вочевидь, певні зміни в соціумі відбувалися, проте їхній напрямок не задовольняв людей. Таким чином психологічний потенціал населення, який можна було б спрямувати на реальні дії, був фактично заблокований.
Емоційна палітра українців завжди дуже чутлива. У нас може все змінитися дуже швидко, особливо коли мова йде про почуття та очікування. Тому картина, яка фіксується в 2010 році, доволі сильно відрізняється від року 2005, коли населення формувало образ українського суспільства на тлі очікувань позитивних змін. Відповідно з перспективою асоціювали цей образ 28% опитаних, із підйомом — 17%, зі свободою — 16%. Проте вже в 2006 році усі оптимістичні сподівання значною мірою ущухли, і сформувалася картина, яка майже без змін тримається дотепер. Наприклад, образ суспільства пов'язують з перспективою лише 10%. Попри поширене уявлення про демократичність українського соціуму, асоціюють наше суспільство із свободою лише 7%, натомість тиск відчувають 10%. Лише 4% вбачають в соціумі ознаки підйому. Зовсім незначною є кількість респондентів, які схильні характеризувати українське суспільство за допомогою таких ознак, як згуртованість, впорядкованість та багатство (менше 4% опитаних).

Інна ФІЛІПЕНКО, газета «День», 14 липня 2010 року
(У скороченому вигляді)
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 950 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: