PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 13:34



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Травень » 16 » На «ТЕРЕТОРИИ» очікувань і реалій
20:41
На «ТЕРЕТОРИИ» очікувань і реалій
Останнім часом мені все частіше здається (а може, це й справді так), що наша влада стурбована якимись суто своїми питаннями, які пов’язані з тим, аби ми (громадяни України, зокрема, - жителі Кривого Рогу) не заважали їй «працювати». А в чому полягає та «праця», мало кому відомо, оскільки влада зовсім не поспішає розкривати «секрети» своєї діяльності «на благо українського народу». Через те мене по-справжньому зацікавила робота, проведена місцевим підрозділом громадянської мережі «Опора» під керівництвом Сергія ФЕДЬКА, яка проходила в три етапи. Для початку громадські активісти провели у жовтні минулого року опитування серед криворіжців про те, які ж є очікування щодо нової влади на чолі з «мером», що мали бути обрані на місцевих виборах (і те опитування за фільмували), а потім (уже в лютому цього року) звернулися до криворіжців із запитаннями в анкетах про те, як же вони оцінюють перші сто днів діяльності нового міського голови міста Кривого Рогу. Підбивши підсумки виконаного, «опорівці» в готелі «Україночка» 5 травня зібрали близько десятка журналістів, правозахисників і навіть одного юриста з великим досвідом роботи, для того, аби поінформувати про зроблене.
1.КРИВОРІЖЦЯМ ХОЧЕТЬСЯ БІЛЬШЕ ЧИСТОТИ, ПОРЯДКУ
І ЩОБ НЕ БУЛО В МІСТІ БЕЗРОБІТНИХ

Фільм, який продемонстрували активісти «Опори» в готелі у конференц-залі, тривав трохи більше двадцяти хвилин, і протягом цього часу криворіжці на відеокамеру розповідали про свої очікування від діяльності нової влади. При цьому звернуло на себе увагу те, як їм сильно хочеться, щоб насправді жити стало краще і щоб не стало гірше, ніж раніше, як хочеться, щоб обіцянки керівників не тільки висловлювалися, а ще й виконувалися.
Коли ж говорити про конкретні побажання й очікування, то вони не були дуже оригінальними, з огляду на те, що Кривий Ріг є найбруднішим містом на всю Україну. Тому говорили про часто не освітлені вулиці, про погані дороги (особливо подалі від центру), про нікудишню роботу місцевих комунальників і про аварійні ситуації з будівлями. Один із них поінформував із жалем, що споруда місцевого театру драми та музичної комедії поступово все більше й більше сповзає у річку Саксагань, а жіночка середнього віку зазначила (назвавши себе не місцевою), що не бачила таких похмурих облич у людей, як тут, у Кривому Розі, і побажала їм більше радощів у житті.
Опитувані були занепокоєні брудом у місті і високим рівнем криміногенності, а їм хотілося б якомога швидшого наближення до високих європейських стандартів. Їм також дуже не подобається, що в такому крупному промисловому центрі є багато безробітних (особливо – серед молоді) і висловлювали побажання, щоб безробітних взагалі тут не було.
2. «МІСЬКА ВЛАДА – НЕЕФЕКТИВНА»
І ті активісти, що цікавилися думками експертів, котрі давали відповіді на запитання, і присутні в залі журналісти відзначили, що (швидше за все) криворіжці або не мають інформації, про те, що насправді відбувається у владних коридорах, або ж просто не мають доступу до неї. Про це, зокрема, свідчив дуже високий відсоток людей, які не могли визначитися з відповіддю (у деяких випадках – понад 50 відсотків). Дехто висловився, що це, можливо, пов’язано із тим, що вони чогось бояться (попри те, що анкетування було анонімним).
Але навіть із урахуванням цього важливого моменту відповіді можна вважати вражаючими. Так, наприклад, на думку оцінювачів, діяльність міського голови в соціально-економічній сфері не була ефективною, бо тільки 7 відсотків анкетованих вважають, що вона мала ефективний характер. А от щодо оцінки ефективності діяльності міського голови в гуманітарній сфері думки експертів розділилися. Так, 7 % опитаних зазначають, що вона була ефективною, 48 % вважає, що вона, швидше за все, справді була такою, а 23 % учасників дослідження вагається з відповіддю.
При цьому нікого із присутніх не здивував висновок анкетування про те, що люди вважають: у багатьох випадках при формуванні політики місцевого розвитку діяльність міського голови виглядала, швидше за все, тільки анонсуванням своїх намірів вирішення проблем у соціально-економічній та гуманітарній сферах, а не про якусь уже виконану роботу, що вона тільки анонсована. А 66 відсотків упевнені, що не відбувається ефективної політики у сфері боротьби з безробіттям у громаді, 44 - вважають, що не реалізується політика щодо ремонту та розбудови інфраструктури (тепломережі, паркінги), а 46 % – що не провадиться політика з будівництва доріг.
3. ПРО НЕПРОЗОРУ ПОЛІТИКУ МІСЬКОГО ГОЛОВИ
У висновках, які представила мережа «Опора» до уваги всіх присутніх, недвозначно написано: «В більшості випадків експерти резюмують, що консультації з громадою у сфері місцевого розвитку, визначення та розв’язання місцевих проблем не проводилися. Тільки 13 % учасників опитування вважають, що вони відбувалися, 13 % – що, швидше за все відбувалися. У той же час, більшість респондентів (47 % впевнені, що консультації, швидше за все, не проводяться, а 10 % вважають, що консультацій таких зовсім не було». Сюди можна віднести і ще один вагомий висновок: більшість учасників дослідження, даючи оцінку рівню прозорості політики, яку проводив міській голова протягом 100 днів з моменту обрання на посаду, переважно визначали її як непрозору. Так, тільки 3 % експертів вважає її цілком прозорою. Учасники обговорення цих та інших висновків проведеного дослідження (це були представники видань «Домашняя газета», «Вестник Кривбасса», «Промінь Просвіти», «Кривой Рог печерний») вважають, що про якусь прозорість місцевої влади взагалі говорити не варто, були наведені приклади, які свідчили про те, що влада не надавала журналістам навіть протоколи засідань міської ради. А секретар Криворізького міського правозахисного товариства і кореспондент газети «Промінь Просвіти» Валентина КРИВДА щодо громадських обговорень, які проводить влада, була відверто категоричною, відзначивши: «Те, що робить влада, є імітацією демократичної форми спілкування з громадою». При цьому вона висловила здивування, як можна назвати громадським обговоренням ті засідання в залі клубу «Діалог» у приміщенні міськради, коли зазвичай у них беруть участь самі місцеві чиновники наприкінці робочого дня і лише деякі активні журналісти та громадські активісти. Час від часу до обговорювання результатів опитування, проведеного «Опорою», підключалися й інші журналісти та громадські активісти. Зокрема, Валерій РОМАНОВ, відомий у місті і за його межами юрист і громадський активіст, неодноразово зазначав, що місцеві можновладці не шанують закон, причому не тільки самі його порушують, а своїми діями залучають до цього й інших (зокрема, - учителів шкіл та викладачів вишів). За його словами, це стосується, наприклад, так званих тренувань з «махалками», коли від навчального процесу відривають цілі класи учнів і групи студентів. Він підкреслив, що всі педагогічні працівники, які йдуть на це, мають знати, що їхня діяльність містить ознаки злочину, бо вони мають відповідати не тільки за свої такі дії, а й за ті, які можуть бути скоєні під час цих «тренувань», і зупинка тільки за тим, що батьки тих дітей поки що не пишуть заяв і не звертаються до суду, аби припинити таке неподобство.
У ході дебатів журналісти названих вище видань зазначали, що такій непрозорій діяльності місцевих посадовців сприяють своєю заангажованістю і некритичністю в роботі по відношенню до влади працівники таких ЗМІ, як ТРК «Рудана», КДТРО «Криворіжжя» і газети «Червоний гірник».

4.ТАК У НАС УКРАЇНСЬКЕ МІСТО ЧИ «ТЕРЕТОРИЯ»?
Дуже показовим моментом, зокрема, такої непрозорості і безтурботливості влади, яка переймається якимись своїми, невідомими нам, пересічним громадянам, проблемами, не звертаючи при цьому уваги на наші потреби й запити, можна вважати недавнє раптове обгородження 3-4 травня високим парканом цілого масиву кіосків на площі Визволення разом із диспетчерською громадського транспорту і приміщеннями громадських туалетів. Що вийшло в результаті? – А те, що ніхто з людей, до яких я тут звертався, нічого не знає про те, що ж відбувається, а дехто рекомендував звертатися із подібними запитаннями «до ЯНУКОВИЧА», один же припустив, що тут (як і майже всюди в Кривому Розі) збудують черговий торгівельно-розважальний комплекс і «будуть там розважатися на своїх автомобілях». А ще «в здобутку» - густо облиті сечею ті ж нові паркани над річкою, асфальт і земля під ногами. Та й зрозуміло: зробили, так би мовити, туалет на природі. А ще почепили знамените (мабуть, - на віки) оголошення про те, що «ТЕРЕТОРИЯ под охраной…».
А тому мені здається, що наш колишній Президент України Віктор ЮЩЕНКО, котрий приїздив три роки тому до Кривого Рогу й назвав його «українським містом, яке пам’ятає свою історію», глибоко помилявся у своїй такій оцінці. Так, бо не місто це сьогодні, а «ТЕРЕТОРИЯ», яким правлять такі ж грамотії, що ото причепили те знамените в майбутньому (аж до сліз пробирає від приниження) оголошення. Жаль. Бо такі надії були!..

Сергій ЗІНЧЕНКО

На світлинах:


люди скупчилися на зупинці, і на тротуарі місця вже не вистачає;

оголошення.



під час обговорення результатів роботи «Опори» в приміщенні готелю «Україночка».

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1252 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: