PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 15:03



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Травень » 31 » «Мій привіт Вкраїні милій передайте…»
23:08
«Мій привіт Вкраїні милій передайте…»
18 травня, на Всесвітній день музеїв, відбулася презентація поетичної збірки віршів «Повстання». Її автор – голова Асоціації криворізьких літераторів Володимир СТЕЦЮК. Ця презентація, за словами її «іменинника», мала відбутися приблизно тиждень тому, але 12 травня до Кривого Рогу приїхав лауреат Шевченківської премії, заступник голови Національної спілки письменників України Василь ШКЛЯР. Цим він і пояснив її затримку.
А на самій цій зустрічі з читачами в залі Криворізького історико-краєзнавчого музею, яка тривала більше двох годин, Володимир Васильович прочитав усі вірші з цієї невеличкої збірки своїх поезій, торкнувшись теми повстань на Криворіжжі проти більшовиків, а також надав можливість виступити іншим: зокрема, - голові криворізької організації Спілки офіцерів України Петру ЛИСЕНКУ, юній школярці і дослідниці Мар’яні ДУДЯК, яка перед цієї зустріччю зв’язалася з Володимиром СТЕЦЮКОМ через Інтернет і повідомила, що знає місце могили, де поховали в селі Ганівці отамана Степової дивізії Костя ПЕСТУШКА (БЛАКИТНОГО), а також іншим людям, котрі прийшли на цю презентацію.
Читаючи вірші, Володимир СТЕЦЮК розповів багато цікавого про боротьбу українців на Криворіжжі проти більшовицької навали, підкресливши при цьому, що це була справді героїчна і самовіддана боротьба. При цьому він нарікав на те, що криворіжці дуже мало обізнані зі справжньою (а не придуманою більшовиками та їхніми послідовниками) історією України і, зокрема, - Криворіжжя. Ведучи свою оповідь, він неодноразово дякував відсутньому на цій презентації науковому співробітнику музею Олександру МЕЛЬНИКУ - за роботу зі збирання матеріалів про цей героїчний спротив більшовицькій орді на території Криворіжжя. Читаючи вірші, він зазначив, що останніми, передсмертними словами Костя ПЕСТУШКА були ті, в яких він просив передати привіт Україні.

Сергій ЗІНЧЕНКО


На світлині: виступає Володимир СТЕЦЮК.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 951 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: