PP

     Субота, 20.04.2024, 01:07



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Вересень » 18 » Лише 4% громадян отримують відповіді на інформаційні запити по суті
18:58
Лише 4% громадян отримують відповіді на інформаційні запити по суті
Дослідження було проведене з 10 по 17 серпня 2011 року. Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Було опитано 2007 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 74 міських та 58 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Опитування профінансовано проектом UNITER.
Лише незначна частина населення - 13% - хоч колись надсилали запити до органів влади та інших державних організацій про надання якоїсь інформації. І лише трохи більше третини (36.5%) тих, хто надсилав запити, отримали відповіді по суті, майже половина (45.5%) відповіді на свої запити отримали, але то були відписки, а 18% взагалі ніякої відповіді не отримали. Головна причина, чому громадяни не надсилали запитів про надання інформації до органів влади - це те, що вони не відчували у цьому потреби (62%). Проте 23% не надсилали запити тому, що й не сподівалися отримати потрібної відповіді. Більше половини населення (52%) нічого не знають про те, що в Україні був ухвалений Закон про доступ до публічної інформації, ще 36.5% «щось про це чули, але не знають достеменно» і лише 11% знають про основні положення Закону. Найменше знають про цей Закон на Півдні (64%), особливо ж - у Криму (88%). Майже половина населення (48%) доволі скептично ставиться до можливості Закону про доступ до інформації зробити владу прозорішою і менш корумпованою, вважаючи, що цей Закон нічого не змінить. А 21% налаштовані дещо більш оптимістично, вважаючи, що цей Закон дасть певний позитивний вплив, хоч і не надто істотний.
Вже скористалися Законом і надіслали до державних інстанцій запити про інформацію 3% населення (з них 1.4% вже отримали відповіді, решта ще чекає), ще 8% збираються це зробити. А от 78% населення запитів не надсилали і не збираються. Готовність надсилати запити до органів влади виявилася мало залежною від віку, статі, рівня освіти. Найбільше запитів надіслали та збираються надіслати мешканці Півдня (21%), найменше - Сходу (6%). А найбільше готовність надсилати запити до органів влади залежить від попереднього досвіду: ті, серед тих, хто й раніше надсилав подібні запити і отримав відповіді (не залежно від того - задовільні чи ні) більшість і надалі має намір запити надсилати, а серед тих, хто раніше запитів не надсилав чи надсилав, але відповіді не отримав, абсолютна більшість запити надсилати не збирається.
У більшості тих, хто не збирається надсилати запити, просто немає такої потреби (56%), 13% не вірять, що їм нададуть потрібну інформацію, 3% не знають, як це зробити, а 23% взагалі не довіряють цій владі. Причини небажання надсилати запити на інформацію істотно залежать від політичних уподобань громадян. Виборці Партії регіонів найменше відчувають потребу у таких запитах (69%). А для значної частини виборців істотним мотивом, щоб не надсилати запити до органів влади слугує те, що вони не відчувають довіру до цієї влади: серед виборців БЮТ ця причина є основною для 35%, «Свободи» - для 30%, «Фронту Змін» - для 26%.

УГСПЛ, 13 вересня 2011 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 780 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: