PP

     Четвер, 25.04.2024, 00:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 11 » Криворіжці долучаються до найбільшого у світі правозахисного проекту 2014 року
22:41
Криворіжці долучаються до найбільшого у світі правозахисного проекту 2014 року

У перших числах грудня активісти Криворізького міського правозахисного товариства долучилися до цьогорічного найбільшого у світі правозахисного проекту: марафону написання листів на захист людей, права яких були жорсторко порушені, а вони самі стали жертвами.
На засіданні, яке проводив голова правління товариства Микола КОРОБКО (на світлині) йшла розмова про організацію й проведення цієї акції активістів у Кривому Розі, з використанням при цьому тих заходів, яке проводить у нашому місті товариство.
Якщо ж говорити про історію цього проекту, то треба зазначити, що розпочався він ще одинадцять років тому у Польщі, а незмінним його організатором виступає Amnesty International (організація «Міжнародна Амністія»). А за підсумками проведення акції в 2013-му році, понад 2,3 мільйона листів було написано у 140 країнах світу. Вся необхідна інформація для проведення її цього року міститься на сайті організації.
Там. зокрема, йде мова про те, що в Україні марафон проходитиме всьоме, в якому візьмуть участь понад 70 волонтерів у 36-ти містах України. Є там і спеціальна інформація під заголовком «Успіхи Марафону», в якій повідомляється про наступне:
«Троє активістів з Камбоджі та Росії були звільнені з в’язниці після того, як влада отримали десятки тисяч листів і звернень з боку активістів, які брали участь в Марафоні. Однією з них була активістка з захисту житлових прав в Камбоджі Йорм БОФА. Її було заарештовано в 2012 році через її протест проти примусових виселень в її громаді. Після свого звільнення Йорм БОФА сказала: “Дякую усім, хто підтримує Amnesty International! Моє звільнення показує, що ваша кампанія була успішною! Ми можемо досягти величезного успіху, коли ми всі працюємо разом!». Російські активісти Володимир АКИМЕНКОВ та Михайло КОСЕНКО також були звільнені з в’язниці у 2013 і 2014 роках відповідно після тиску з боку активістів Amnesty International. Вони були затримані, разом з третім активістом, Артемом САВЬОЛОВИМ, і звинувачені в участі в «масових заворушеннях» через свій мирний протест в травні 2012 року на Болотній площі в Москві. САВЬОЛОВ досі залишається у в’язниці, але його мають звільнити пізніше в цьому році».
За повідомленням координатора активізму Amnesty International (організація «Міжнародна Амністія») в Україні Вікторії АРХИПЕНКО, "Вже сьомий рік поспіль наші активісти організовують різноманітні події та заходи, щоб голос солідарності був почутий, щоб кількість листів з України збільшувалась, а відповідно збільшувалися і шанси допомогти героям Марафону".
Активісти Криворізького міського правозахисного товариства сподіваються на те, що в нашому місті згодом зявляться ще волонтери, які теж організовуватимуть такі акції. А цьогорічна акція розпочалася 1 грудня й триватиме два тижні. Необхідно також зазначити, що серед жертв внаслідок жорстокого порушення їхніх прав є і два представника України. Це, як зазначено на сайті організації, «Олег СЕНЦОВ, режисер з Криму, якого незаконно вивезла до Росії та помістила у СІЗО влада РФ, а також Ірина РАБЧЕНЮК, київська вчителька, яка втратила зір на одне око після того, як її побив працівник «Беркуту» під час подій Євромайдану.

Матеріал підготував Іван БІЛОХРЕСТ

Переглядів: 523 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: