PP

     Четвер, 25.04.2024, 21:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Червень » 25 » «Кореспондент»: cядуть усі. Україна стала одним з європейських лідерів за часткою ув'язнених
20:07
«Кореспондент»: cядуть усі. Україна стала одним з європейських лідерів за часткою ув'язнених
В Україні різко зростає кількість ув'язнених і, як наслідок, рівень злочинності. Як пише видання «Корреспондент», країна заганяє себе в глухий кут, ігноруючи кращий світовий досвід у боротьбі зі злочинністю, особливо скандинавський. Видання пише, що сьогодні кожен четвертий український ув'язнений потрапляє на нари за крадіжку, часто незначну. За ґратами в Україні сидять навіть люди, які скоїли економічні злочини, які в усьому цивілізованому світі логічно викупаються штрафами або майном. У результаті подібної жорсткої політики країна стала одним з європейських лідерів за часткою ув'язнених від усього населення. З показником 338 «зеків» на 100 тисяч осіб Україна в Європі поступається тільки Росії (570 ув'язнених), Грузії (538) та Білорусі (385).
Більше того, пише «Корреспондент», нинішня влада робить все, щоб наздогнати білорусів: торік тюремне населення України зросло на 4,2% - це рекорд для останніх 11 років. У результаті нині у вітчизняних колоніях перебувають 154 тисячі ув'язнених. За словами Віталія ХВЕДЧУКА, головного психолога Державної пенітенціарної служби (ДПС), органу, який курирує колонії та інші подібні заклади, влада свідомо використовує жорсткі методи покарання, намагаючись захистити суспільство від небезпечних елементів і зупинити зростання злочинності. Однак парадокс у тому, що чим більше в Україні заповнені в'язниці, тим сильніше криміналізується суспільство і зростає кількість злочинів. Так, минулого року, що ознаменувався істотним збільшенням тюремного населення, зріс і рівень злочинності, причому відразу на 15%.
«Кореспондент» зазначає, що Україна в даному випадку є прекрасною ілюстрацією європейської тенденції, яка показує: у країнах, де частка «зеків мала», малий і відсоток серйозних злочинів, наприклад, - вбивств. І навпаки. Криміналізація суспільства - це лише один з податків, який сплачують українці за практику судової суворості до будь-яких правопорушників. Зростаючий контингент ув'язнених впливає і на кишені пересічних громадян. Тільки в нинішньому році на пенітенціарну систему з гаманців платників податків держава витягне 2,5 мільярда гривень, тобто на 200 мільйонів гривень більше, ніж роком раніше. "Коли країна намагається боротися зі злочинністю, будуючи нові в'язниці або під зав’язку забиваючи старі, вона приречена на провал", - заявив «Кореспонденту» Нільс КРІСТІ, всесвітньо відомий норвезький кримінолог. КРІСТІ - автор ідеї лібералізації системи покарань у скандинавських країнах, завдяки якій злочинність там значно знизилася.
Рецепт, який професор дає Україні, гранично простий: потрібно ознайомитися з європейським досвідом і зробити систему покарань як можна більш гуманною. Дуже християнський підхід, підтверджений скандинавською практикою: там на 100 тисяч вільних громадян, за даними авторитетного англійського сайту World prison population list, в середньому припадає лише 73 зеки. Наприклад, у Норвегії кількість вбивств в перерахунку на ті ж 100 тисяч населення у десять разів менша, ніж в Україні.

www.ua.korrespondent.net , 17 червня 2011 року
Переглядів: 1107 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: