PP

     Четвер, 25.04.2024, 19:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Січень » 21 » Київ хоче торгівлі та віз, Брюссель - демократії
14:23
Київ хоче торгівлі та віз, Брюссель - демократії
Поряд із позитивними зрушеннями в Україні, які вітають у Брюсселі, є і проблеми, щодо яких позиція ЄС є принциповою - заявив під час візиту до Києва європейський комісар з питань розширення та політики сусідства Штефан ФЮЛЕ. Серед цих "проблемних" питань пан ФЮЛЕ назвав свободу зібрань, свободу преси, захист прав людини та демократію. Штефан ФЮЛЕ, комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства:"Я думаю, ні для кого не секрет, що поряд із позитивними кроками в Україні та у наших відносинах, є питання, щодо яких ми наполягаємо і у яких компромісів бути не може. Це стосується дотримання та розвитку цінностей, що є базовими для наших стосунків. Ми мали дуже чесну та відкриту дискусію, спрямовану у мабутнє. Її мета - аби громадяни України відчули переваги від посилення демократії."
Тим часом у Києві кажуть, що очікують від Брюсселя активізації та завершення переговорів щодо створення зони вільної торгівлі та асоціації вже до кінця цього року. Навзаєм, як заявив під час зустрічі зі Штефаном ФЮЛЕ президент України Віктор ЯНУКОВИЧ, Київ обіцяє "радикальні" реформи вже цього року, "На європейському напрямі ми зробили багато того, щоб налаштуватися на послідовну роботу, яка має на меті підняти й об’єднати країну, затвердити свободу і демократію, навести лад в економіці, підняти її на належний рівень розвинених країн. Сьогодні в Україні реформи вже є реальністю, а не декларацією намірів."
Крім того, як заявив під час зустрічі із представником Єврокомісії прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ, у Києві хотіли б бачити активнішу зацікавленість Брюсселя у модернізації української газотранспортної системи, особливо з огляду на газові переговори із Росією, які нині провадить Київ. Пан АЗАРОВ також заявив, що акції протесту, що відбувалися в Україні впродовж останніх місяців, свідчать про наявність демократії та свободи зібрань. Ці ж акції протесту, за словами прем’єра, показали і відсутність в української опозиції чіткої альтернативи діям влади. Микола АЗАРОВ також повідомив, що поставив завдання віце-прем’єру Андрію КЛЮЄВУ завершити переговори щодо зони вільної торгівлі із ЄС вже до літа цього року.
Тим часом віце-прем’єр і міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій КЛЮЄВ під час зустрічі із єврокомісаром з питань розширення, крім надії завершити переговори про вільну торгівлю із ЄС за півроку, висловив сподівання на те, що до початку чемпіонату з футболу Євро 2012 між Україною та ЄС почне діяти безвізовий режим. Урядовці також схвально відгукнулися на запрошення Штефана ФЮЛЕ "частіше відвідувати Брюссель та дихати брюссельським повітрям."
Це перший візит чільного європейського чиновника до України цього року, проте вже четвертий за останні 9 місяців. Аби отримати повну картину політичної ситуації в Україні, єврокомісар зустрівся не тільки із представниками влади, але й опозиції. Зокрема, під час робочого обіду із лідером опозиційної партії "Батьківщина," екс-прем’єром Юлією ТИМОШЕНКО, згідно із повідомленням цієї політичної сили, комісар ЄС наголосив на неприпустимості вибірковості у застосуванні правосуддя - виключно стосовно політичних опонентів влади, а також висловив стурбованість зростаючим тиском на громадянське суспільство та медіа. Сама Юлія ТИМОШЕНКО нині перебуває під підпискою про невиїзд у зв’язку із розслідуванням карної справи, порушеної за звинуваченнями у нецільовому використанні коштів, отриманих Україною в рамках Кіотського протоколу за прем’єрства пані ТИМОШЕНКО. Під слідством та за ґратами перебувають також низка екс-міністрів та чільних посадовців часів її прем’єрства.

Радіо «Бі-Бі-Сі», 11 січня 2011 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 891 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: