PP

     Четвер, 25.04.2024, 19:56



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Жовтень » 7 » Хор з Голландії виступив у Кривому Розі
16:51
Хор з Голландії виступив у Кривому Розі
Голландський хор імені Миколи ЛИСЕНКА з міста ню-Вейген 16 вересня (в рік свого 15-ліття) виступив з цілим концертом на криворізькій сцені: у місцевому музичному училищі. А приїхав він сюди за ініціативою голови міста Долини Володимира ГАРАЗДИ, згоду ж на виступ у Кривому Розі дав міський голова Юрій ВІЛКУЛ. Прибув до нас хор під керівництвом четвертого за п’ятнадцятиліття диригента Анни АЗЕРНІКОВОЇ. Презентував же цей хор на сцені знаний у всьому світі бандурист, співак і громадський діяч Володимир Луців, який уже шість десятиліть проживає в далекому від нас Лондоні.У цій насиченій концертній програмі того дня виступив і віртуоз-цимбаліст зі Словаччини Михайло ЗАХАРІЯ Більш детальне знайомство з ними на сторінках газети очікується в наступних числах «Променя Просвіти», а сьогодні – лише коротенький фоторепортаж та деякі загальні факти, пов’язані з хором та Голландією, яка має відношення до хорового співу і українців.
Так, у Голландії проживав засновник знаменитого на весь світ «Візантійського хору» д-р Мирослав АНТОНОВИЧ, котрий протягом сорока років ним керував і став першим диригентом хору імені Миколи ЛИСЕНКА. Вся ж історія в Голландії хорових виступів із виконанням українських пісень почалася в двадцятому століття в 1919-1923 роках. Тоді тут діяла Українська дипломатична місія на чолі з визначним українським юристом, це був Андрій ЯКОВЛІВ. Діючий ще за часів Української Народної Республіки уряд вислав 1919-го року лдля виступів на заході хороау капелу під керівництвом Олександра КОШИЦЯ.
Криворіжці того дня на самому початку виступу хору почули з вуст Володимира ЛУЦІВА цілу історію – про хор, про Україну, про Голландію і саму українську пісню у виконанні «Візантійського хору» та хору імені Миколи ЛИСЕНКА. В ній чимало цікавого та знаменного для розвитку взаємовідносин між країнами, між нашими народами. І про це – теж у наступних числах. А в цій замітці наприкінці треба зазначити, що у програмі виступу хору імені Миколи ЛИСЕНКА - і народні пісні, і пісні таких композиторів, як Микола ЛИСЕНКО, Кирила СТЕЦЕНКА, Михайла ВЕРБИЦЬКОГО, Дмитра БОРТНЯНСЬКОГО, Артема ВЕДЕЛЯ, АНДІЯ ГНАТИШИНА, Миколи ЛЕОНТОВИЧА та інших.
Тож нагадаємо, що сьогоднішня публікація про хор з Голландії імені Миколи ЛИСЕНКА є тільки першою публікацією про цей чудовий колектив у нашій газеті, а все інше – пізніше.

Олена МАКОВІЙ,
м. Кривий Ріг

НА СВІТЛИНАХ:


виступає з криворізької сцени Володимир ЛУЦІВ,


диригент хору Анна АЗЕРНІКОВА з колективом;




хор імені Миколи Лисенка з Голландії.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 880 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: