PP

     Вівторок, 16.04.2024, 20:17



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Листопад » 2 » Календар на листопад „Історія України: події і особистості”
21:37
Календар на листопад „Історія України: події і особистості”
1 – 1851 р. – Народився Іван МАНЖУРА, український поет, фольклорист, етнограф.
2 - 1876 р. – Народився український поет Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, який помер в неповні 22 роки від сухот, його твори були надруковані лише після смерті завдяки турботам Івана ФРАНКА.
3 – 1927 р. – У Берліні відкрилася І конференція українських націоналістів, яка створила Провід українських націоналістів, що мав діяти як координаційний центр усіх українських націоналістичних організацій та ще не зорганізованих окремих націоналістів..
4 – 1912 р. – Народився український кінорежисер Віктор ІВЧЕНКО, у творчому доробку якого фільми „Доля Марини”, „Надзвичайна подія”, „Іванна”, „Гадюка”, „Шлях до серця”, „Софія Глушко”.
6 – 1932 р. – За відставання в хлібозаготівлях постановою ЦК КП(б)У 30 районів УСРР були занесені на так звану „чорну дошку”, що означало скорочення завезення продуктів харчування у ці місцевості.
7 – 1917 р. – Чорноморський Український військовий комітет поставив вимогу перед військовим і морським міністром щодо припинення слідства над генеральним секретаріатом України, зміни антиукраїнських генералів і офіцерів, погрожуючи відмовою виконувати розпорядження Тимчасового уряду.
7 - 1936 р. – Народився Микола ВІНГРАНОВСЬКИЙ, український поет, кінорежисер і кіноактор.
8 – 1942 р. – Гітлерівська служба безпеки повідомила про масові арешти українських націоналістів на території Третього рейху. Зокрема, - в Брауншвейгу, Дрездені, Берліні, де затримано й керівника нелегальних бандерівських груп КЛИМА.
9 – 1872 р. – Народився Богдан ЛЕПКИЙ, український письменник, автор роману „МАЗЕПА”.
9 – 1956 р. – МОСКВА. УКАЗ ПРЕЗИДІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ СРСР „ПРО ЗАБОРОНУ КОЛИШНІМ ВАТАЖКАМ ТА АКТИВНИМ УЧАСНИКАМ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПІДПІЛЛЯ, ЯКІ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ І ВІДБУВАЛИ ПОКАРАННЯ, ПОВЕРТАТИСЯ В ЗАХІДНІ ОБЛАСТІ СРСР”.
9 - 1976 р. – КИЇВ. ЗАСНОВАНА УКРАЇНСЬКА ГРОМАДСЬКА ГРУПА СПРИЯННЯ ВИКОНАННЮ ГЕЛЬСИНСЬКИХ УГОД. ДО ЇЇ СКЛАДУ УВІЙШЛИ: МИКОЛА РУДЕНКО (КЕРІВНИК), ОЛЕСЬ БЕРДНИК, ПЕТРО ГРИГОРЕНКО, ІВАН КАНДИБА, ЛЕВКО ЛУК’ЯНЕНКО, МИРОСЛАВ МАТУСЕВИЧ, МИКОЛА МАРИНОВИЧ, ОКСАНА МЕШКО (СЕКРЕТАР), НІНА СТРОКАТОВА, ОЛЕКСА ТИХИЙ. Пізніше група налічувала 41 особу. У КИЄВІ БУЛО ОПРИЛЮДНЕНО „МАНІФЕСТ ПРАВОЗАХИСНОГО РУХУ”.
9 – День української писемності та мови.
11- 1917 р. – Центральна Рада ухвалила за основу законопроект про вибори до Українських Установчих Зборів і доручила Малій Раді остаточно затвердити закон і провести вибори.
12 – 1889 р. – Народився Остап ВИШНЯ, український письменник-сатирик.
12 – 1905 р. – Видання в Лубнах коштом родини ШЕМЕТІВ першого числа тижневої газети „ХЛІБОРОБ” – першої україномовної газети на території Наддніпрянської України.
14 – 1877 р. – Народився в Києві Дмитро АНТОНОВИЧ, український політичний, державний діяч, член Центральної Ради, генеральний секретар військово-морських справ, в еміграції – організатор Музею визвольної боротьби України.
15 – 1912 р. – Народився український поет Андрій МАЛИШКО.
15 – 1932 р. – Народився відомий громадсько-політичний діяч української діаспори Мирон КУРОПАСЬ, який був помічником Президента США Джеральда ФОРДА з питань національних меншин.
16 – 1947 р. – У Нью-Йорку відкрився І Світовий конгрес вільних українців.
17 – 1863 р. – Народилася Ольга КОБИЛЯНСЬКА, українська письменниця, громадський діяч, автор повісті „Земля”.
18 – 1832 р. – Харків. Ухвалення ЦК КП(б)У постанови про роботу з колгоспним активом, завдання якого полягало в боротьбі з „куркулем і об’єднання всієї бідняцько-середняцької маси селянства в справі проведення заходів партії і радянської влади на селі”. Ця постанова була пов’язана з початком діяльності в Україні Надзвичайної комісії по хлібозаготівлі, яку очолив В.МОЛОТОВ. Завдання комісії полягало у виконання плану заготівлі за будь-яку ціну.
18-22- 1933 р. – Харків. Об’єднаний пленум ЦК і ЦКК КП(б)У, який розглянув питання про „український націоналістичний ухил”, визнав, що „в даний момент головною небезпекою є місцевий український націоналізм, що поєднується з імперіалістичною інтервенцією”. ПОСТАНОВОЮ ПЛЕНУМУ БУЛА ПРИПИНЕНА ПОЛІТИКА УКРАЇНІЗАЦІЇ.
19 – 1922 р. – Більшовицька Росія шляхом збройної агресії завоювала землі Далекосхідної республіки, в результаті чого українське населення Зеленого Клину втратило власну національно-культурну автономію.
20 – 1917 р. – Київ. Засідання Малої Ради. Ухвалено ІІІ Універсал Центральної ради, де проголошено створення Української Народної Республіки (УНР) в складі федеративної Росії, декларовано ліквідацію поміщицького землеволодіння, встановлення 8-годинного робочого дня, запровадження на підприємствах державного контролю.
22 – 2004 р. – НА МАЙДАНІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ В КИЄВІ РОЗПОЧАЛАСЬ ПОМАРАНЧЕВА РЕВОЛЮЦІЯ.
23 – 1878 р. – Народився український поет Олександр ОЛЕСЬ.
23 – 1907 р. – Народився український літературознавець, критик, публіцист і громадський діяч Іван КОШЕЛІВЕЦЬ.
25 – 1917 р. – За розпорядженням Українського Військового Чорноморського комітету на всіх кораблях на честь проголошення УНР було піднято синьо-жовті прапори.
30 – 1917 р. – Генеральний секретаріат УНР видав відозву до війська фронту і тилу, у якій Рада Народних Комісарів у Петрограді не визнавалася за владу в Росії.
30 – 1942 р. – Після звільнення з гітлерівського концтабору в Гамбурзі Українська капела бандуристів імені Тараса ШЕВЧЕНКА розпочала гастрольне турне по містах рейху для примусово вивезених на роботу українців.
Переглядів: 1807 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: