PP

     Субота, 20.04.2024, 11:59



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Червень » 11 » Календар КРИВОРІЖЖЖЯ на червень
20:28
Календар КРИВОРІЖЖЖЯ на червень

Ми продовжуємо публікувати матеріали з довідника у вигляді брошури під назвою «Криворіжжя: календар пам’ятних дат і подій на 2015 рік».
У передмові до цього видання укладач довідника Ірина СТЕБЛИНА, провідний працівник Кривоорізького історико-краєзнавчого музею, зокрема, зазначає наступне:
«За останні десятиліття до наукового обігу місцевими краєзнавцями введено велику кількість невідомих історичних фактів. Проте левова частка їх опублікована в малотиражних і спеціалізованих виданнях, не завжди доступних широкому читацькому загалу.
Для максимального полегшення пошуку інформації з минулого Кривбасу складено пропонований довідник. Його ідея зводиться до лаконічного й максимально точного викладення подій або історичних фактів. Звичайно, неможливо було зібрати весь масив фактичного матеріалу, і таке завдання й не ставилося…
Хронологічний матеріал скомпоновано за принципом календаря, дати подаються за роками, кратними п’яти. Не досить точно датовані події вміщено наприкінці хронологічного ряду, який стосується відповідного місяця або року. Події, що сталися одночасно, подаються під однією датою за алфавітним принципом…
Усі дані подані за джерелами, які були в наявності в укладача, що допускає можливі неточності. При виявленні помилок у датах просимо з поправками звертатися за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Каунаська, 16а або за телефоном 90-28-12».
1 – 1940 р. – повідомлено, що на вулицях і навколо будинку шахти «Більшовик2 висаджено 2 тисячі дерев.
1- 1995 р. – в Кривлму Розі з’явився сотовий зв‘язок.
2-3- 1965 р. – в Кривому Розі відбулася Всесоюзна науково-технічна конференція збагачувальників та агломератників з питань підвищення якості залізних і марганцевих концентратів і агломерату.
3- 1925 р. – ВУЦВК прийняв постанову «Про ліквідацію губерній і перехід на триступеневу систему управління», на підставі якої з 1 серпня 1925 року ліквідовувалася Катеринославська губернія, а з 15 червня Криворізький округ офчіційно виділявся в самостійну адміністративну одиницю.
7- 1985 р. – гірники Кривбасу відправили металургам Чехословаччини 300 мільйонів тонн залізної руди.
8 – 1940 р. – за рішенням «Головруди» в Кривому Розі відкрито дослідну станцію з випробування вибухових речовин (керівник – інженер КРИВОРУЧКО).
12 – 1905 р. – на рудниках «Дубова Балка», Шмаковському, Ростковському, Новоросійському пройшли погроми лавок і магазинів. Похід на Кривий Ріг був зупинений сильним дощем і прибулими казаками.
14 – 1940 р. – прийнято постанову про введення нових, більш жорстких, правил риболовлі в межах Криворізької міськради. Мінімальний штраф за порушення збільшився до 100 карбованців, увязнення – до 1 місяця.
20 – 1930 р. – президія окружного виконкому ухвалила рішення про організацію в Кривому Розі краєзнавчого музею з чотирма відділами: природничий, історико-культурний, історико-революційний, народного господарства та соціалістичного будівництва.
20 – 1990 р. – Президія Верховної Ради УРСР прийняла постанову про недоцільність віднесення м. Кривого Рогу до категорії міст Республіканського підпорядкування.
22 – 1950 р. – в парку ім. газети «Правда» відкрито літній кінотеатр із залом на 300 місць.
23 – 1935 р. – створено Науково-дослідний інститут гігієни праці та профзахворювань.
25 – 1995 р. – полвідомлено, що криворізький краєзнавець і мандрівник А. КРИВОБОЧЕНКО передав до Криворізького історико-краєзнавчого музею зуб мамонта.
26 – 1990 р. – у Катеринославі помер О.М.ПОЛЬ.
27 – 1940 р. – опубліковано Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про перехід на 8-годинний робочий день, на семиденний робочий тиждень і про заборону самовільного уходу робітників і службовців з підприємств і установ, який завершив повну мілітаризацію економіки Кривбасу.
27 – 1995 р. – повідомлено, що Інгулецький хлібозавод почав випускати нові сорти хліба.
29 – 1995 р. – повідомлено про презентацію філії Міжнародного інституту управління, бізнесу і права в Кривому Розі.
30 – 1965 р. – з оцінкою «добре» підписано акт про здачу в експлуатацію Інгулецького ГЗК.
Червень 1770 р. – через Кривий Ріг проїздив відомий астроном Х.І.ЕЙЛЕР, який направлявся з Єлисаветградської фортеці на острів Хортицю для спостереження за проходженням Венери через диск Сонця.
Червень 1925 р. – до Кривого Рогу прибула група геологів від Геологічного комітету СРСР на чолі з М.І. СВІТАЛЬСЬКИМ для складання детальної геологічної карти Кривбасу.
Переглядів: 532 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: