PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 15:39



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Лютий » 14 » ЮВІЛЕЙ ГАНЕБНОГО ЗАНАПАЩЕННЯ КРИВОРІЗЬКОЇ «ПРОСВІТИ»
21:48
ЮВІЛЕЙ ГАНЕБНОГО ЗАНАПАЩЕННЯ КРИВОРІЗЬКОЇ «ПРОСВІТИ»
31 СІЧНЯ криворізька «Просвіта» відзначила сумний ювілей – 5 років рейдерської акції, спрямованої на захоплення Криворізького міського об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА. В цей день проводилися чергові звітно-виборчі збори об'єднання. Повідомлені завчасно про час і місце проведення зборів члени об'єднання зібралися зранку 31 січня 2009 року у одному з навчальних закладів міста, попередньо отримавши письмову згоду керівництва закладу. Просвітяни реєструвалися, одержували мандати учасників зборів та займали місця в залі. Раптом до вестибюлю, де проводилася реєстрація, стрімко увійшли близко тридцяти осіб (в основному, - невідомих присутнім) на чолі з тодішніми депутатами криворізької міськради від БЮТу Любов'ю БАЛАБАТ, Русланом БІРЮКОВИМ та Юрієм РОМАНЕНКОМ. Всі новоприбулі заявляли, що вони - члени «Просвіти» і прийшли на збори, але реєструватися (якості учасників зборів, з пред'явленням членського квитка, абож у якості гостей) не бажали. Головною особою в цьому «десанті» був такий собі Сергій ДОВГАЛЬ, який розмахував аркушем «факсу з Києва», згідно з яким його, ДОВГАЛЯ, слід було сприймати як голову Дніпропетровського обласного об'єднання «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА. Сергій Миколайович разом із найбільш активними «просвітянами» намагався пробитися до залу засідань.
Тут, шановний читачу, ми на хвилинку повернемося у листопад 2008 року, коли у Дніпропетровську відбулася так звана звітно-виборча конференція Дніпропетровського обласного об'єднання «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА А перед цим Сергій ДОГАЛЬ, у ранзі керівника ініціативної групи, довгий час намагався організувати цю звітно-виборчу конференцію. Хоча на той час обласне об'єднання мало легітимно обране керівництво, і у тих виборах (у грудні 2006 року), до речі, брав участь і п. ДОВГАЛЬ. Наше міське об'єднання делегатів на організовану ДОВГАЛЕМ обласну конференцію делегатів не обирало і не делегувало. Про це газета «Промінь Просвіти» писала у № 21 за листопад 2008 року. На зборах міського об'єднання, які відбулися того ж дня, 8 листопада, було вирішено : «Вважати, що члени Криворізького міського об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, які 8 листопада 2008 року відбули у місто Дніпропетровськ на так звану конференцію «Просвіти», не є повноважними представниками (делегатами) КМО ВУТ «Просвіта», оскільки вони не були обрані в установленому порядку. Тому вони не мають права вирішального голосу при обранні керівних органів обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» імені Т.ШЕВЧЕНКА».
Під виглядом криворізьких просвітян на цій конференції були присутні як члени так і не члени організації, керівники міських осередків політичних партій УНП, «Собор», КУН, НРУ, яких туди направило їхнє вищестояще керівництво, а також - все ті ж депутати криворізької міської ради від БЮТ: Любов БАЛАБАТ, Руслан БІРЮКОВ та Юрій РОМАНЕНКО. Зрозуміло, що у них не було ніяких документів, які б підтверджували їх статус делегатів конференції : протоколу зборів, які їх обирали делегатами, або виписки з такого протоколу. Планувалося банальне підпорядкування громадських організацій партії «Батьківщина». Сам п. ДОВГАЛЬ на той час був прес-секретарем Дніпропетровської обласної організації партії «Батьківщина». Ну, а те що Павло МОВЧАН був народним депутатом від блоку Юлії ТИМОШЕНКО, знав кожен член «Просвіти». Ходили чутки що, нібито, більшість з цих криворізьких делегатів перед тим мали зустріч з чиновниками криворізької міськради, відповідальними за зв'язки з громадськими організаціями і партіями. Від імені інших районних організацій області фігурували «делегати», аналогічні криворізьким, або члени наспіх сформованих п. ДОВГАЛЕМ паралельних організацій «Просвіти». Присутність на конференції голови контрольно-ревізійної інспекції ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Ігоря ГОЛОБУЦЬКОГО легітимізувало «обрання» Сергія ДОВГАЛЯ керівником обласного об'єднання.
І ось через три місяці після такого «обрання» Сергій ДОВГАЛЬ 31 січня 2009 року, маючи на підтвердження своїх повноважень факс із Києва», очолив наступ на непокірну криворізьку організацію Тоді. Коли вже реєстрація учасників зборів закінчилась, всі зайняли свої місця і, не бажаючи продовжувати конфлікт, до залу без реєстрації впустили також всіх бажаючих Після того, як була озвучена черга дня, нападники почали вимагати у головуючого надати слово п. ДОВГАЛЮ. Мовляв, дайте виступити ДОВГАЛЮ, - і ми собі підемо. На що головуючим їм було запропоновано зареєструватися і одержати право виступу в установленому порядку. Не маючи змоги диктувати свою волю та не ризикнувши під об’єктивами фото- та відеокамер піти на застосування сили, невдахи-рейдери залишили приміщення. Разом з ними пішли і декілька зареєстрованих учасників зборів. Самі ж збори пройшли як належить, були обрані керівні органи та голова об'єднання. Всі зітхнули з полегшенням.
Аж раптом через кілька днів у газеті «Вестник Кривбасса» № 5 від 4 лютого 2009 року під заголовком «В Кривому Розі вже дві «Просвіти» читаємо: «…31 січня відбулося зразу двоє зборів міських осередків ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, які не визнають одне одного. Один із них переобрав своїм головою на новий термін відомого громадського діяча Миколу КОРОБКА, а інший вибрав собі керівником не менш відомого журналіста «Червоного гірника» Миколу КРАМАРЕНКА. Відтак кожен із осередків тепер буде боротися за визнання на вищому рівні». Так ми дізналися хто тепер «шеф» криворізької «Просвіти». І відразу наші рейдери беруть «бика за роги»: скликають прес-конференцію, на якій і представляють новообраного керівника «іншого осередку». Ось цитата з інформації «Домашней газеты» про згадану прес-конференцію: «Присутствующим на пресс-конференции был официально представлен новый председатель криворожской городской организации «Просвіта» Николай КРАМАРЕНКО как единственный и легитимный руководитель, избранный в соостветствии с уставом Всеукраинского общества «Просвіта».
Ось так. Вибрали невідомо яким складом членів «Просвіти», невідомо де, під керівництвом людини, яка сама була обрана сумнівним способом, вибрали людину, яка ніколи не була членом «Просвіти»…«… в соответствиии с уставом Всеукраинского общества «Просвіта».
Як би там не було, але звітно-виборчі збори міського об'єднання готувалися і проводилися легітимним керівництвом, яке було обране на попередніх зборах (конференції ). І ніхто інший не мав права організовувати якісь паралельні збори. Але в числі «Домашней газеты» від 14 січня 2009 року в матеріалі під заголовком «Сергей ДОВГАЛЬ - новый-старый лидер «Просвіти» Днепропетровщины» наводилася інформація про обрання п. ДОВГАЛЯ керівником обласної організації, і в останньому абзаці йшлося про таке: «А нынче уже криворожские «просвітяни» готовятся к городскому отчетно-выборному собранию и возлагают большие надежды на то, что вскоре городская «Просвіта» станет более массовой, действенной - заработает с новой силой .» І замість підпису- «контактный телефон оргкомитета по проведению собрания 440-20-32.».
Як людина, яка особисто і безпосередньо займалась підготовкою звітно-виборчх зборів об'єднання, я цілком відповідально заявляю, що керівництво об'єднання ніякого «оргкомитета по проведению собрания» не створювало. Разом з колегами ми запрошували на збори особисто кожного члена об'єднання. І не чули від них, щоб когось запрошував на збори якийсь оргкомітет. Телефон же того «оргкомітету» - то є домашній телефон Любові БАЛАБАТ.
Газета «Вестник Кривбасса» в числі шостому від 11 лютого.2009 року під заголовком «Действуй по уставу -завоюешь славу» ситуацію на зборах 31 січня описала так «…На городской конференции 31 января также должны были избрать главу организации, наметить для себя первоочередные задачи по расширению и укреплению криворожской «Просвіти». Однако, как рассказал журналистам Сергей ДОВГАЛЬ, председатель городской организации Николай КОРОБКО не допустил к участию в конференции ни его, ни других областных руководителей, а также - более 40 делегатов. Тем самым, как отмечено в протоколе заседания совета Днепропетровской областной организации от 04 февраля, «КОРОБКО М.И. засвидетельствовал, что не признает устав Всеукраинского общества «Просвіта» имени Т.Г.ШЕВЧЕНКО и поставил себя вне организации. Члены городской организации, признающие устав и легитимность областного председателя Сергея ДОВГАЛЯ, в тот же день, то есть 31 января, провели выборную конференцию, на которой председателем Криворожской городской организации «Просвіта» избрали журналиста газеты «Червоний гірник» Николая КРАМАРЕНКО. Как свидетельствует тот же протокол, Николай КОРОБКО участвовать в конференции не пожелал…».
Про те, як все насправді відбувалося, я вже розповідав, і свідками тому є більше сорока учасників зборів. І де п. ДОВГАЛЬ взяв ще «более сорока делегатов», невідомо.
Далі пішла «легітимізація»: за поданим листом п. МОВЧАНА реєстраційна палата вносить прізвище КРАМАРЕНКА до Єдиного державного реєстру як керівника Криворізького міського об'єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА. «Новообраний голова» розгорнув бурхливу діяльність, ініціював ініціативи. Тут і відкриття туристичних маршрутів, і визначення десяти найчарівніших місць Кривого Рогу, і акції «озеленимо рідне місто», «рятуємо Дубову балку» та інші… Всі вони тихенько, як мовиться, «сошли на нет». Маршрут туристичний відкрито поки що один, над ним трудився цілий Інститут розвитку міста. Про десять найчарівніших місць щось нічого не чути. З великою помпою «озеленяли місто» на березі Саксагані біля шахти «Жовтнева», висадили кілька сотень дубів, берізок, та всі вони до осені засохли (бачив своїми очима). Ну, а Дубову балку у нас «рятують» вже 20 років поспіль.
Але, як на мене, лебедина пісня Миколи Крамаренка пролунала після обрання президентом України Віктора ЯНУКОВИЧА. - «Атаки на національні ідеї, державність української мови закінчаться поразкою… Одразу після інавгурації нового Президента України». Ці слова Миколи КРАМ АРЕНКА були винесені у заголовок його інтерв'ю «Домашней газете» в числі 8-му від 24 лютого 2010 року. Ось деякі «перли» цього інтерв'ю: «…усі ці словесні нагнітання щодо двомовності, переконаний, закінчаться одразу після того, як Віктор Федорович складе присягу на вірне служіння українському народу. З україномовним населенням 17-ти областей нашої країни гарант Конституції змушений буде рахуватися….». Як рахується гарант Конституції з україномовним населенням після «присяги на вірне служіння» (а особливо - останні три місяці), вже відомо всьому світу. Не кажучи вже про прийнятий влітку 2012 року з подачі одіозних депутатів КІВАЛОВА та КОЛЄСНІЧЕНКА Закон України «Про засади державної мовної політики».
А як вам ще ось таке: «… чи не першою в роки незалежності України по-справжньому поліпшувати мовну ситуацію в Дніпропетровській області взялася губернатор Надія ДЄЄВА. Вона віддала розпорядження про поглиблене вивчення ділової української мови співробітниками облдержадміністрації.»
Або ще один «перл»: «А коли говорити про сьогоднішній день, то пропагандистом державної мови є і голова облради Юрій ВІЛКУЛ- практично на всіх офіційних зібраннях спілкується українською. Компліментів у цьому зв’язку заслуговують, хоча зовсім їх не потребують, криворізький міський голова Юрій ЛЮБОНЕНКО, його заступник Григорій ВЕРБИЦЬКИЙ, керуюча справами міськвиконкому Надія ПОДОПЛЄЛОВА. Як тільки заговорили вони державною-так майже весь апарат міськвиконкому і наслідував їх приклад. Оце і є справжнє розуміння важливості і значення державної мови». Від такого нахабства мову відбирає. Ту саму –державну. Оце лизнув так лизнув!!! Наші читачі чують по радіо і телевізору, читають у газетах виступи та промови наших міських та обласних керівників різних рангів. І ведуться вони переважно російською й на жаль дуже рідко - українською.
До всього цього слід додати ще й те, що одразу після обрання ЯНУКОВИЧА президентом у січні 2010 року Верховний суд Російської Федерації ліквідував Федеральну національно-культурну автономію українців Росії (ФНКА УР), а у травні 2012 року той самий суд ліквідував Об'єднання українців Росії (ОУР). Українська ж влада - мов води в рот набрала. Тож не виправдав Віктор Федорович сподівання Миколи КРАМАРЕНКА...
Отже, заступництва державності української мови від нового Президента дочекатися не довелося (певно, - через просторікуватість віщуна!) і тепер всі очікування звернені на «просвітян» КРАМАРЕНКА, які (чого доброго!) можуть почати атакувати тих, хто атакує «національні ідеї».
На момент радісного для п МОВЧАНА захоплення п. КРАМАРЕНКОМ повноважень провідника міської «Просвіти» громадське об’єднання нараховувало в своїх лавах 69 активних членів (майже всі вони стали членами організації у період 1989 – 1995 років), працював офіс, коштом організації видавався часопис обласного поширення «Промінь Просвіти», уже діяв сайт і підтримувався регулярний телефонний зв'язок з громадськістю, силами просвітян велася лекційна робота у навчальних закладах і бібліотеках… Де це все тепер? Або – в якому стані?.. «Король» разом зі своєю свитою так і залишився голим: сьогодні, як і за станом повідомлення «Домашней газеты» від 14 січня 2009 року, вони «возлагают большие надежды на то, что вскоре городская «Просвіта» станет более массовой, действенной - заработает с новой силой»… Варто лише додати, що за всі ці роки до згаданого утвореного партійцями авантюрного кола не додався жоден із просвітян, які шанують Статут Славетного Товариства.

Володимир НАЛУЖНИЙ,
заступник голови Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА.
Переглядів: 1075 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: