PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 10:28



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Вересень » 16 » «Юрій ШЕВЕЛЬОВ. Вибрані праці. Інтерв’ю»
21:58
«Юрій ШЕВЕЛЬОВ. Вибрані праці. Інтерв’ю»
Книгу з такою назвою презентували днями у полтавській кав’ярні «Зустріч». Нове видання побачило світ у просвітянському видавництві «Рік» коштом депутата ВР попередніх скликань, очільника Полтавської крайової «Просвіти» Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО. Полтавська обласна організація товариства української мови «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА приурочила презентацію до видатної дати – цьогоріч, у грудні, виповнюється 105 років з дня народження видатного українського славіста Юрія ШЕВЕЛЬОВА. Передмови до книги написали відома письменниця Оксана ЗАБУЖКО, дисидент-шістдесятник, філософ і публіцист, колишній політв’язень комуністичних таборів Євген СВЕРСТЮК та професор кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса МАСЕНКО. У книзі вміщено сім публіцистичних праць та есе Юрія ШЕВЕЛЬОВА, серед яких найвідоміша «Москва. Маросєйка». У ній він зазначав, що українське національне відродження має трьох основних ворогів: першим є Москва, другим – український провінціалізм, а третім – кочубеївщина, тобто комплекс зрадництва.
У презентації взяли участь активісти «Просвіти», громадського руху «За Україну!», громадських об’єднань патріотичного спрямування, журналісти, викладачі кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету. «Знайомство українців із цією великою постаттю, як і з багатьма іншими представниками української еміграції, що творили не підневільну, а справжню велику і вільну українську культуру, по суті тільки розпочинається. Юрій ШЕВЕЛЬОВ посідає у цій натхненній, величезній і жертовній праці українських патріотів одне з чільних місць»,- наголосив на презентації упорядник книги Микола КУЛЬЧИНСЬКИЙ. «Ми, просвітяни, впевнені: наша Батьківщина буде гідна тих величезних зусиль української інтелігенції на еміграції, яка у біді і злиднях, попри все, творила непроминальні цінності для нас сьогоднішніх і майбутніх. Пізнати, засвоїти ці цінності — наш святий обов’язок. Саме цьому завданню і служить наше сьогоднішнє скромне видання», – підсумував голова крайового товариства «Просвіта». На завершення заходу лідер гурту «Дель Тора» Євген ЯНКЕВИЧ виконав низку пісень громадянського звучання.

Прес-центр Полтавського крайового товариства української мови «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА, Maidan.org.ua, 6 вересня 2013 року

(У скороченому вигляді)
Переглядів: 985 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: