PP

     Четвер, 28.03.2024, 17:52



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Липень » 30 » Як створюються НАДЗВИЧАЙНІ ситуації, а їх розслідування спливає «в пісок»… (Продовження. Початок – у числі 13-му нашого часопису за 2010 рі
21:12
Як створюються НАДЗВИЧАЙНІ ситуації, а їх розслідування спливає «в пісок»… (Продовження. Початок – у числі 13-му нашого часопису за 2010 рі
2. ДОРОГОЮ ЦІНОЮ
ЗА ВСІМА ознаками, запланований масовий вибух 13 червня у його виконавців не викликав ніякого занепокоєння. Багаторічна надмірна сейсмічна поведінка земної поверхні, помітна навіть звичайному обивателю, серйозному аналізу не піддавалася. І ось, нарешті, в кінці травня поточного року на сайті Криворізького територіального управління Держгірпромнагляду з’явилася інформація про те, що на розширеній нараді начальник ТУ О. ЧЕРЕДНИЧЕНКО запропонував створити робочу групу з перегляду положень «Тимчасової інструкції з визначення меж небезпечних зон при підготовці масових вибухів у підземних умовах», яка діє з 1980 року.
Та настав день 13 червня. На шахті імені Орджонікідзе ВАТ «ЦГЗК», що входить до складу гірничорудного дивізіону «Група Метінвест», здійснюється масовий вибух, який призводить до масштабного обвалу земної поверхні.
Про проведене спеціальне розслідування 1-го липня журналістам, а пізніше - частині мешканців, що проживають у безпосередній близькості від зони опускання земної поверхні (мешканців вулиць, розташованих з південної сторони зони, до цього не залучали), повідомили представники спеціальної комісії, яку очолював начальник відділу організації державного нагляду у гірничодобувній промисловості та за вибуховими роботами Держгірпромнагляду Є. І. ЗАХАРЕНКОВ. Комісія була призначена наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 13 червня 2010 року.
Звичайно, громадськість цікавить ознайомлення з повноцінним звітом про причини і можливі наслідки цієї масштабної надзвичайної події. Замість того, з’явився своєрідний прес-реліз «Встановлено причини аварії на шахті ім. Орджонікідзе». Побудова його досить своєрідна: не названо жодного імені членів комісії, про шахту згадується так, як би вона була самостійним господарюючим суб’єктом, а не належала, як то є насправді, до ВАТ «ЦГЗК», яке, в свою чергу, входить до потужного холдінгу – гірничорудного дивізіону «Група Метінвест», недотримано принципу причинно-наслідкового дослідження.
Представлені до опублікування матеріали, зібрані комісією, страждають неточністю та неповнотою обставин, які мали бути відомі комісії або окремим її членам. У переліку наслідків просідання земної поверхні відсутня згадка про потрапляння у вирву значної площі території колишньої садиби дореволюційного власника рудника, по якій щодня пересувалися десятки посільчан, про зруйнування і зсув у зону просідання підприємства, відомого серед місцевого населення під назвою «ковбасний цех». З невідомих причин змінено офіційну назву зниклого місця поховання з часів останньої війни: Меморіальне кладовище радянських воїнів і мирних жителів, що було розташоване в районі колишньої вулиці Гірників (рудоуправління ім. Леніна), у матеріалах назване як «братська могила захисників міста Кривого Рогу». Насправді ж ця «братська могила» мала статус пам’ятки історії та культури.
Серед факторів, що створювали безпосередню загрозу безпеці життя громадян, була цілковита відсутність у всі часи попереджувальних знаків про зони зрушення в межах всієї території земної поверхні, що потрапила у просідання. У матеріалах роботи комісії це кричуще упущення в організації ведення гірничодобувних робіт не знайшло свого відображення.
У матеріалах немає також згадки про звернення мешканців вулиці Тобольської до органів місцевої влади (2005 рік) та Криворізького гірничопромислового ТУ Держпромгірнагляду України (15.03. 2010 р.) з вимогою «вжити всіх необхідних заходів для виправлення помилкових висновків інституту «НДГРІ» щодо нормування допустимої ваги вибухових зарядів» і усунення загроз для безпеки проживання населення.
Визначаючи осіб, дії або бездіяльність яких призвела до нещасного випадку (чомусь аварія комісією зводиться до нещасного випадку ?– авт.), комісія пунктом 3 дійшла курйозного висновку, що «Керівництво шахти ім. Орджонікідзе РУ ім. Леніна ВО «Кривбасруда» у період розробки покладу з 1984 по 1987 роки в частині непогодження відхилень від проекту щодо порушення графіку черговості розроблення родовища, чим порушено вимоги ст. 19 Гірничого Закону України, від 06 жовтня 1999 року, №1127-XIV».
Напевно, лише сама комісія може роз’яснити, яким чином у 1984 – 1987 роках можна було працювати у відповідності з вимогами Гірничого Закону України від 06 жовтня 1999 року!
Комісія дійшла висновку, що «просідання земної поверхні (аварія) в районі ведення очисних робіт сталася з причин» технічної та організаційних. Перша полягає в недостатньо обґрунтованому інститутами ДП «НДГРІ» та ДП «НДІ «Кривбаспроект» вибору системи та технології розробки рудних покладів шахти ім. Орджонікідзе. «Відсутність авторського нагляду збоку ДП «НДГРІ» за дотриманням проектної технології, а саме процесом керованого самообвалення у період з 1984-1999 роки» є однією з основних організаційних причин. Комісією названі також особи, дії або бездіяльність яких, на думку комісії, призвели до нещасного випадку (невідомо, чому комісія не зазначає, насамперед, - до самої аварії). Це особи, що мають здійснювати авторський нагляд щодо ведення гірничих робіт як представники відповідних інститутів, та керівництво шахти ім. Орджонікідзе періоду розробки рудних покладів з 1984 по 1987 роки.
Звичайно, остаточно винуватці будуть встановлені судом, за умови передачі прокуратурою справи до суду. Але наявність недоліків у висновках високої комісії, суттєві заперечення одного із фігурантів події - завідуючого відділом підземних гірничих робіт і геомеханіки ДП «НДГРІ» Царіковського В. В. -, висловлені ним на прес-конференції 13 липня поточного року, свідчать про гострий конфлікт інтересів основних претендентів на роль винуватця у створенні умов для виникнення катастрофи. Наймогутнішим гравцем тут виступає гірничорудний дивізіон «Група Метінвест». Все, до чого причетна його шахта імені Орджонікідзе, комісією віднесено до періоду 1984 – 1987 р. р., коли шахта перебувала в державній соціалістичній власності.

початок

Микола КОРОБКО,
інженер-геолог, м. Кривий Ріг
(Далі буде)
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1157 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: