PP

     Четвер, 25.04.2024, 23:03



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Серпень » 16 » ЯК ОТРИМАТИ СУБСИДІЮ
09:02
ЯК ОТРИМАТИ СУБСИДІЮ

Вже з травня українці отримали комунальні платежі за новими підвищеними тарифами. У зв’язку з цим особливу актуальність набирають питання щодо отримання житлової субсидії, а саме: хто має на неї право, як правильно розрахувати, куди звертатися за отриманням, які документи необхідно представити тощо. Треба зазначити, що відтепер можна отримати комунальну знижку за спрощеними правилами її оформлення.
На субсидію може претендувати будь-яка сім’я або людина (якщо впродовж одного року будь хто з них не робив покупку на суму, що перевищує 50 розмірів прожиткового мінімуму (58 000 гривень.) При цьому під покупкою мається на увазі як річ, що куплена в кредит або на виплату, так і оплата послуг на дану суму. Крім того, це може бути одноразовий внесок за квартиру в будинку, що будується.
Відзначимо, що всі інші обмеження для оформлення субсидії, що були діючими до 1 травня 2015 року, відмінені. Відтепер на неї можуть розраховувати також і сім’ї, в яких будь-хто володіє кількома житловими приміщеннями або автомобілями. Або ж в них є працездатні особи, які не працюють.
Крім того, на субсидію можуть претендувати і ті, хто орендує житло. У цьому випадку необхідно мати договір оренди житла та відкритий орендатором рахунок на оплату комунальних послуг (для цього потрібно отримати згоду власника квартири).
Винятком з цих обмежень є покупка ліків та оплата медичних послуг на 58 000 гривень та вище.
Отримають субсидію ті сім’ї, в яких сукупна сума щомісячних витрат на «комуналку» перевищує встановлений державою процент від щомісячного доходу. Такий процент визначається державою як обов’язків платіж за послуги ЖКГ.
Обов’язковий розмір платежу розраховувається в кожному випадку індивідуально та залежить тільки від доходу сім’ї. При цьому, нагадаємо, в даному випадку враховуються реальні доходи, а не нараховані. Тобто ті, що людина отримує «на руки», з урахуванням відраховуваних всіх податків і зборів.
Треба пам’ятати, що держава повністю покриє субсидією тільки сім’ям, що економлять, в яких не перевищуються соціальні норми споживання послуг ЖКГ. Все, що перевищує ці норми, сплачується людиною самостійно. На ці витрати субсидію нараховано не буде.
Як оформити субсидію? Для призначення субсидії громадянин повинен подати місцевому (районному) управлінню праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації («собес») тільки два документи: це заява про призначення житлової субсидії та декларація про доходи та витрати осіб, що звернулися за субсидією.
Бланки заяви та декларації знаходяться у доступі на сайті Мінсоцполітики. Їх можна самостійно роздрукувати, заповнити та віднести особисто в «собес» або надіслати поштою (бажано - замовним листом з повідомленням про вручення).
В сільській місцевості прийом документів відбувається уповноваженими на це особами, визначеними виконавчими органами сільських рад.
Важливо знати! «Собес» не має права вимагати від фізичних осіб будь-які інші документи або довідки, крім зазначених заяви та декларації. Соцпрацівники самостійно повинні здійснювати запити до відповідних органів з метою перевірки даних, зазначених у поданих документах.
Якщо після перевірки даних виявляється, що платник послуг зазначив невірні або неповні дані в декларації та заяві, то можливі наступні наслідки:
- при зазначенні невірної суми доходу перераховувається розмір субсидії;
- при приховуванні будь-кого виду доходу субсидія знімається повністю;
При цьому, людина повинна повернути державі нараховану раніше суму субсидії в подвійному розмірі.
Слід пам’ятати, що соцпрацівники мають право проводити вибіркові перевірки матеріально побутових умов домоволодіння як на етапі розгляду документів на оформлення субсидії, так і в будь-який момент після її надання. В першому випадку, якщо будуть виявлені додаткові джерела доходів не зазначені у декларації (наприклад, людина здає в оренду житло або його частину, працює без оформлення трудових відносин, має дохід від утримання скота, птиці та ні.), то у разі нарахування субсидії буде відмовлено. В іншому випадку будуть наслідки, зазначені вище.
Рішення про те, нарахована субсидія чи ні, повинно бути прийнято впродовж 10 днів після подання заяви та отримання даних від комунальних служб. Про прийняте рішення соцоргани повинні повідомити заявника.
Крім того, за словами міністра соціальної політики Павла РОЗЕНКА, тім хто зараз вже отримує субсидію, не потрібно її переоформлювати. Це буде відбуватися автоматично.
На який термін надається субсидія? Субсидія надається терміном на 12 місяців. По закінченню даного терміну субсидію будо продовжено «собесами» автоматично. «Собес» самостійно буде збирати необхідну інформацію впродовж двох місяців з початку наступного періоду нарахування (наступні 12 місяців) та визначати, чи має право на субсидію кожна конкретна сім’я з числа тих, хто отримав субсидію раніше. Якщо сім»’я має право на субсидію, визначається, в якому розмірі вона буде виплачуватися увесь наступний рік. Про рішення щодо призначення субсидії та її розмірі повинні повідомити у письмовому вигляді.
В яких випадках припиняється виплата субсидії? Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо людина, яка її отримує, не виплачує обов’язковий розмір платежу, за винятком випадків, пов’язаних із затриманням заробітної плати та пенсії, що підтверджується відповідними документами.
Ще однією підставою для припинення виплати субсидії, є приховування людиною своїх додаткових доходів, про що стане відомо соцпрацівникам.
Про що необхідно повідомляти органи соцзахисту? Якщо в сім’ї змінилися обставини, що впливають на розмір субсидії (наприклад когось виписали з квартири, змінився перелік отриманих від ЖКГ послуг, збільшилися доходи будь кого з зареєстрованих мешканців житла, було здійснено покупку або оплату послуг більш ніж на 58 000 гривень), то про це необхідно повідомити в органи соцзахисту впродовж місяця.
Якщо сім’я, що отримує субсидію, про такі зміни не повідомить «собес», то коли стане відомо (наприклад прийде інформація з податкової служби), субсидію буде перераховано або відмінено. Людина, яка приховала зміни, буде вимушена повернути зверхнараховану суму субсидії (або всю суму у разі її відміни) в подвійному розмірі.
Важливо пам’ятати! На сайті Кабміну з’явився електронний калькулятор для приблизного розрахунку розміру субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Система автоматично розрахує, чи маєте ви право на субсидію, та рекомендує звернутися за її оформленням або навпаки: зазначить, що ви не маєте права на пільгу.
Деталі відносно отримання субсидії можна отримати в органах соцзахисту за містом реєстрації, на сайтах mlsp.ua. та saee.gov.ua, а також за телефоном «гарячої лінії» 0800507309 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).
Андрій НЕМЧЕНКО, житель мікрорайону “5-й Зарічний” міста Кривого Рогу.
На СВІТЛИНІ: Андрій НЕМЧЕНКО

Переглядів: 1592 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: