PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 22:56



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Вересень » 14 » Як кажуть, приїхали …
21:05
Як кажуть, приїхали …
І знову стара проблема Саксагані!.. Але тепер ми вже пожинаємо плоди некомпетентних і недолугих рішень міського керівництва, що затіяло у свій час розчистку старого русла ріки, не провівши необхідні громадські обговорення. Вже тоді авантюрність цієї акції була очевидна, хоча жевріла надія, що вийде, принаймні, пристойний став у старому центрі міста. Виходить, що не вийде! Тож, зручно добравшись до обласного бюджету, заходилися чистити. Успішно пройшли два пускові комплекси робіт загальною протяжністю 1950 метрів. На черзі 3-й – 5-й пускові комплекси розчистки, протяжністю 1745метрів.
Але і тоді і тепер було і є питання: де взяти воду для заповнення розчищеної стариці? Свого часу я порушував це проблемне питання на сторінках «Вестника Кривбасса» (№ 44 (539), 12.10.2011 р.). Не був почутий … А тепер проблема стала очевидною: мало води в очищеній стариці, немає ані необхідного наповнення, ані стоку. Ситуація склалася така, що проведена розчистка підвищила фільтруючу можливість дна та берегів русла, а приток частково розчищених джерел не дає необхідної кількості води для наповнення річища. І ось, як кажуть у народі, «приїхали». То, чи не прийшов час запитати у авторів проекту розчистки – інституту «Дніпроводгосп» - про що вони думали раніше, презентуючи свій недолугий проект? І чи не збираються вони за нього відповідати? Це питання, мабуть, вже час віднести також і до сфери міської прокуратури.
Як же це так виходить, що інститут гідрології не передбачив наслідки, а я, рядовий інженер-металург, про це знаю? Вони повинні були знати як фахівці своєї справи, що проблема дефіциту води існує. І тепер уже не тільки річка Саксагань (бо вона пішла під землю в інший бік і потерпає, загнана в трубу), а вже і стариця через застій води реально може перетворитися із ставка на болото. А мільйони народних грошей, виходить, будуть викинуті на вітер. Хто за це буде відповідати? Питання риторичне…
Зараз вона (міська влада) розглядає питання подачі води у виток річки Саксагань. Про це у відповіді міського управління містобудування та архітектури на запропонований мною проект порятунку річки шляхом перекидання річкової води з Дзержинського водосховища, що напроти шахти Артем -1. А тепер подумайте, шановні читачі, де воно, старе русло (хоч воно після 5-го етапу і підійде ближче), а де Дзержинське водосховище? І як вони перекинуть цю воду? Хіба що повітрям. І скільки це буде знову коштувати?
Але зрозуміло, гроші тут не зі своєї кишені, їх можна «перекинути» … Зараз всі судомно намагаються врятувати ситуацію, безрезультатно шукаючи воду для наповнення стариці. Цитую ту саму відписку: «Відповідно до інформації управління благоустрою та житлової політики виконкому міської ради, за результатами проведеного аналізу проб води зі стволу «Перемога» шахти «Гігант-Глибока» встановлено, що якість води та механізм водокористування не дозволяють використовувати шахтну воду зі стволу «Перемога» в якості додаткових обсягів для подачі води у виток річки Саксагань».
А тепер по самій суті згаданої відписки. На початку березня цього року я звернувся до міського голови Ю. Г. Вілкула зі своїм проектом порятунку річки Саксагань, хоча б, як мінімум, у тій її частині, що проходить по території Жовтневого та Саксаганського районів Суть проекту полягає в комбінованому поєднанні двох різних способів: з одного боку, зробити часткову розчистку річища, починаючи з верхів’я, з КРЕС’у, тих місць, де, як правило, відпочивають весною та влітку люди, наприклад, від автомосту по дорозі, що йде до колишнього кінотеатру «Юність», та до першого підвісного пішохідного мосту, що йде від шахи «Батьківщина», та інших місць; одночасно з цим підняти вгору на один метр загальний рівень води втричі, що реально можливо зробити. (Детально суть проекту викладено в № 44 (539) «Вестника Кривбасса», 12.10.2011 р.). Відповідь місцевої влади показова, шокуюча й приголомшлива. Замість того, щоб розглянути мій проект на рівні керівництва міста із обов’язковим залученням експертного висновку фахівців гідрологів обласного управління водних ресурсів (що я просив зробити), вона перекинула його для відписки у міське управління архітектури, бо там, на погляд керівництва, якраз і знаходяться відповідні фахівці. Я нічого не маю до архітекторів, я їх поважаю, повірте, але чому до них, а не до сантехніків, наприклад? Вони все ж таки ближче до води!
Некомпетентність і легковажність влади обурює й розчаровує. А найбільше – сам факт зневаги. Тим більше, я ж не прошу вирішити свої власні проблеми. Я не молода вже людина. Працював над цим проектом майже рік. Але, Бог з нею, з владою, вона, дасть Бог, ще може зміниться після наступних виборів до Верховної Ради.
А ситуація навколо річки Саксагань зараз така, що її може врятувати лише одне кардинальне рішення: пустити її в старе, природне, річище до розчищеної стариці з витоком у затоплений кар’єр, а далі в ріку Інгулець, попередньо розчистивши річище, збудувавши декілька перехідних, пішохідних та авто- мостів та тунель під автострадою в районі вулиці Упіта. Для цього потрібні великі кошти, але вони будуть цього варті.
Як кажуть у народі, блажен той, хто вірує. Що поробиш, я такий …
А що ж ми, український народ? Традиційно сильний, могутній, талановитий, волелюбний, але на сьогодні роз’єднаний і тому слабкий духом. Хіба це не ми винні, що посадили собі на шию таку владу??? То ж давайте, нарешті, зробимо висновки та не допустимо нових помилок! Нам випала, як завжди, нелегка доля. На зламі тисячоліть ми опинилися на зламі добра і зла, на зламі непримиренної боротьби благ цивілізації та моральних людських цінностей.
То ж не дамо себе знову зламати, ошукати, не дозволимо собі підкупитися на милостині! Відповідь на це дадуть майбутні вибори…

Валерій ДЕРКАЧ, ветеран праці,

м. Кривий Ріг
Переглядів: 914 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: