PP

     Вівторок, 23.04.2024, 20:38



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Січень » 15 » Із «криворізьких» у новому уряді АЗАРОВА зроблять «цапів-відбувайлів»?
14:55
Із «криворізьких» у новому уряді АЗАРОВА зроблять «цапів-відбувайлів»?
До складу новоствореного Кабміну вперше увійшли «криворізькі»: вихідці з Кривого Рогу екс-голова Дніпропетровської ОДА Олександр ВІЛКУЛ та його заступник Геннадій ТЕМНИК стали, відповідно, віце-прем’єром з будівництва та ЖКГ та міністром тієї ж сфери. Прогнозують, що ці криворіжці «протягнуть» до уряду й інших своїх земляків. Регіонали висловлюють сподівання, що «місто руди» зміцнить Кабінет Міністрів «грамотними менеджерами», між тим експерти не виключають, що в уряді їм готують роль «цапів-відбувайлів».
38-річний виходець із Кривого Рогу Олександр ВІЛКУЛ обійняв посаду віце-прем’єра з питань інфраструктури, регіонального розвитку будівництва та ЖКГ, пропрацювавши два роки головою Дніпропетровської облдержадміністрації.
В обласній організації Партії регіонів кажуть: цим призначенням Президент високо оцінив його діяльність в області. В останні роки Дніпропетровщина стала лідером за деякими економічними показниками в Україні, зокрема, за рівнем іноземних інвестицій. Регіонали висловлюють упевненість, що на посаді віце-прем’єра криворіжець теж матиме успіхи. «Країні необхідно посилювати уряд грамотними, кваліфікованими менеджерами. Це було прогнозовано й очікувано, що керівникові області, яка в останні два роки має найвищі показники, запропонують посаду віце-прем’єра. Держава отримала якісного менеджера», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови обласної організації Партії регіонів Павло БЕЗУГЛИЙ. Однопартійці Олександра ВІЛКУЛА також повідомили Радіо Свобода, що той не збирається відмовлятись від посади голови обласної організації Партії регіонів. Швидше за все, він впливатиме на Дніпропетровщину і як член Кабміну.
На своїй першій прес-конференції як віце-прем’єра сам Олександр ВІЛКУЛ заявив у Дніпропетровську, що він зосередить увагу на вирішенні комунальних проблем і будівництві доступного житла. Щоправда, реалізацію програми «Доступне житло» за його керівництва на Дніпропетровщині чимало критикували. «Президентом поставлена переді мною низка дуже серйозних завдань – і реалізація інфраструктурних проектів, і запровадження сучасних технологій у комунальне господарство, і, звичайно, масштабна реалізація проекту «Доступне житло»», – зазначив Олександр ВІЛКУЛ.
Водночас у Кривому Розі від своїх представників в оновленому українському уряді чекають лобіювання інтересів 700-тисячного міста. Кривий Ріг давно має амбіції стати містом із особливим статусом. А втім, керівник місцевої «Спілки підприємців Кривого Рогу» Ірина ТУРОВСЬКА звертає увагу на те, що земляки сіли в управлінські крісла в найбільш, за її словами, «криміналізованій сфері». «ТЕМНИК став міністром тільки тому, що ВІЛКУЛ став віце-прем’єром, він почав тягти свою команду. Вони будуть лобіювати власні інтереси, звичайно, прикриваючись гучними словами. Ось у цей момент я пишу скаргу на незаконну приватизацію підземного переходу в місті. Це грабіж. Боюсь, тепер, це буде благословлятися згори», – сказала у середу Радіо Свобода Ірина ТУРОВСЬКА.
Між тим експерти не виключають: криворізьким посадовцям у складі нового Кабміну готують роль «цапів-відбувайлів», «роль Сергія ТІГІПКА». Політолог Андрій ЗОЛОТАРЬОВ зазначає, що посаду віце-прем’єра ВІЛКУЛ обійняв не через свої здобутки, а за квотою Ріната АХМЕТОВА, людиною якого він є, і це крісло для нього може «стати електричним стільцем». «Він може просто синім полум’ям згоріти на цій посаді політично. Усі ласі шматки віддали «сім’ї» Президента, у них буде на порядок більше можливостей, а у людей АХМЕТОВА – на порядок більше відповідальності. Якщо наступного року зростуть тарифи на комунальні послуги, то хтось мусить за це відповідати. Це стане проблемним моментом у подальшій кар’єрі Олександра ВІЛКУЛА», – висловив свою думку Радіо Свобода політичний експерт. Між тим у Кривому Розі у новопризначеного віце-прем’єра все ще є «надійний тил»: його батько Юрій ВІЛКУЛ працює міським головою.

Юлія РАЦИБАРСЬКА,
радіо «Свобода», 26 грудня 2012 року
Переглядів: 764 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: