PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 09:17



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 27 » Інгульській паланці Війська Запорозького низового виповнилося двадцять років
13:44
Інгульській паланці Війська Запорозького низового виповнилося двадцять років
ЛЮТИЙ цього року славний тим, що два десятиліття тому на терені Криворіжжя було утворено козацьку організацію, яка постійно намагається підтверджувати не тільки свою назву, а найголовніше – не втрачати дух Українського козацтва, мову українську, наші звичаї, нашу віру й проводити військово-патріотичне виховання серед молоді. Це регіональна громадська організація «Інгульська паланка Війська Запорозького низового». На відміну від чималого числа інших таких організацій, наші козаки відзначаються скромністю і більше уваги приділяють не розмовам про справи, а прагнуть бути справді діяльними. Вже десять останніх років поспіль ними незмінно керує отаман Валерій БОЦМАНЕНКО. Тож, дякуючи зустрічі з ним, я й подаю цей дуже коротенький (порівнюючи з історією розвитку організації) матеріал про справи й задуми криворізьких козаків.
Під час бесіди пан Валерій зазначив, що бути козаком, справжнім, - це дуже висока честь. А потім додав наступне:
«Звичайно, кожен кулик своє болото хвалить, але ми братаємося з тими козаками, які зберегли дух, чин і козацьку правду. Є у мене побратим Володимир САБОДАШ, який каже «Я – не козак, я тільки навчаюся бути козаком». От його слова я і взяв собі за основу. Бо козак – це спосіб життя, це своєрідний спосіб мислення. Щоб бути справді козаком, цьому слід присвятити все своє життя. І, зрозуміло, що на нинішньому етапі розвитку ми не можемо бути такими, якими вони були 300-400 років тому. Але козацький дух ми намагаємося зберегти, і хочемо передати наступним поколінням».
Пан отаман зазначив, що козаки паланки працюють з реалізації програми відродження українського козацтва, яка була прийнята ще за часів президентства Леоніда КУЧМИ. Він підкреслив, що, на жаль, з тих часів багато поутворювалося різних паралельних структур, які дискредитують саму назву. Але дух все одно не знищили: «передусім, - у низових організаціях, куди приходять люди справді зацікавлені ідеєю відродження українського козацтва, які хочуть донести до дітей історію Козацької республіки. Причому так донести, щоб розбудити патріотичні почуття, щоб на цих зразках виховувати молодь, поступово відсторонивши її від наркотичної залежності, від алкоголізму, від бродяжництва».
На думку Валерія БОЦМАНЕНКА, завдячуючи саме криворізьким козакам, відродилася козацька Капулівка. Адже, по правді сказати, офіційні церемонії там відбуваються, коли кругленькі дати, а щоб кожного року, то такого ж немає. «А козаки і «Просвіта» (хоч би по кілька десятків нас там було), кожного року їздили туди для вшанування пам’яті кошового отамана Івана СІРКА. І от саме через те, що ми так робили, то звернули на це увагу й місцеві, які там живуть поблизу. Тим більше, що чи не всі ті отамани – у районних адміністраціях, а тому з організацією – набагато легше, бо є ж адміністративний ресурс».
«Коли мене висвячували в козаки, - пригадав отаман, - то було з Кривого Рогу всього десь 25 чоловік, а місцевих – лише кілька, наступного ж року ми привезли своїх 60 і ще 150 - гірників. Тоді від місцевих поприходили і представники з музею – і їх набралося вже до десяти. І коли на третій рік Кривий Ріг привіз 300 чоловік, тоді вони зрозуміли, що треба їм рішуче й самим підніматися. І от ця стабільність допомогла відродитися і козацтву в Дніпропетровську, і в Нікополі (під керівництвом Віталія МАНДИКА, це просто золота людина, патріот України з великої літери)… І тепер уже пам'ять Івана СІРКА вшановують сотні й навіть тисячі козаків».
Діяльність (спільно з іншими організаціями) пожвавішала, коли було створено «Козацький благодійний фонд «Меморіал славетного кошового отамана Війська Запорозького низового Івана Дмитровича СІРКА». Крім того, разом з іншими організаціями, козаки Інгульської паланки увійшли до нещодавно створеного (у 2003 році) громадського об’єднання «Патріоти України», яка діє під керівництвом Сергія КОЛІСНИКА. До складу цього обєднання організацій увійшли також інші структури: Криворізька благодійна організація «Асоціація ветеранів спецназу», Криворізька спілка ветеранів Афганістану, Криворізька міська організація ветеранів прикордонних військ, Криворізька міська організація ветеранів повітряно-десантних військ, професійний бійцівський клуб «Барс». Серед основних завдань цього об’єднання. наприклад є такі: сприяння формуванню органів самоорганізації населення в порядку розвитку місцевого самоврядування; сприяння проведенню громадських слухань для вирішення питань місцевого значення, які віднесення до ведення місцевого самоврядування; сприяння у вихованні морально та фізично здорового покоління.
Козаки (а треба підкреслити, що вся робота проводиться у вільний від роботи на виробництві час) працюють з місцевими школярами і студентами, чимало часу витрачають на подорожі, причому, - далеко не заради цікавості, бо фактично всі вони торкаються історії України. Багато чого цікавого заплановано і на нинішній рік, але отаман вважає, що про плани краще не говорити, а послідовно й неухильно їх виконувати. Окремо ж сказав про вшанування пам’яті холодноярців, які боролися з окупантами України майже століття тому й при цьому підкреслив: «це хоч і нова традиція, але минулого року було приблизно 7 тисяч людей на заході, і я впевнений, що цього року буде ще більше». Тож справи йдуть, організація міцніє, передусім, якісно, активно залучаючи до всіх своїх справ молодих людей.
Сергій ЗІНЧЕНКО.
НА СВІТЛИНАХ:


ось яка це організація;


на вшанування героїв Холодного Яру;


«Козацькому роду не буде переводу».
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1470 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: