PP

     Четвер, 28.03.2024, 22:32



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Листопад » 12 » Громадськість України створила Українську частину Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС
19:54
Громадськість України створила Українську частину Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС
7 листопада поточного року у місті Києві відбулися Установчі збори Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна-Європейський Союз, що створюється у відповідності до статей 469-470 Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Це поклало початок створенню в Україні низки інституцій, передбачених Угодою, у зв’язку з початком з 1 листопада 2014 р. тимчасового її застосування.
До процессу започаткування ПГС були залучені понад 200 громадських об’єднань, з яких 165 (у тому числі - Криворізьке міське правозахисне товариство в особі свого голови п. Миколи КОРОБКА) взяли участь безпосередньо в Установчих зборах. Згідно з текстом Угоди, ПГС Україна-ЄС «складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) - з іншої сторони, як форум для проведення ними засідань та обміну думками». Платформа громадянського суспільства повинна бути поінформованою про рішення та рекомендації Ради асоціації (двостороннього урядового органу Асоціації) та може надавати власні рекомендації, які мають розглядатися офіційними органами України та ЄС.
У ході попередніх контактів Оргкомітету Установчих зборів Української частини ПГС з Європейським економічним і соціальним комітетом було визначено, що чисельний склад ПГС складатиме 30 осіб у рівній кількості (15+15) з обох сторін. Отже, ключовим завданням установчого процесу було забезпечити прозору та інклюзивну процедуру, в ході якої із широкого кола громадських суб’єктів буде відібрано 15 представників, якіувійдуть до першого складу ПГС з українського боку.
Перед учасниками зібрання виступили заступник Міністра закордонних справ України Олена ЗЕРКАЛЬ, Голова комітету ВР України питань Європейської інтеграції Григорій НЕМИРЯ, перший заступник директора Урядового офісу з питань європейської інтеграції Микола КУЗЬО, член Європейського економічного і соціального комітету Анджей АДАМЧИК, радник Делегації ЄС в Україні Ханнес ШРАЙБЕР.
Як зазначив один з обраних членів ПГС Олександр СУШКО, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, українській частині ПГС необхідно налагодити якісну комунікацію в трьох напрямках: по-перше, всередині ПГС, забезпечивши подальшу інклюзивність, врахування максимально широкого спектру думок учасників процесу створення ПГС, у тому числі тих, хто не був наразі обраний, забезпечити прозорий та демократичний механізм ротації членів; по-друге, - з владними суб’єктами: парламентом, Президентом, Кабінетом Міністрів; по-третє, - з майбутніми партнерами з боку ЄС - членами Європейського економічного і соціального комітету, а також - з іншими інституціями Євросоюзу та держав-членів.
ПГС залишається відкритою до приєднання нових учасників - громадських організацій, профспілок та об’єднань роботодавців, - які прагнуть сприяти ефективним євроінтеграційним реформам в Україні в контексті реалізації Угоди про асоціацію.
За результатами Установчих зборів Української частини ПГС Україна-ЄС строком на 1 рік обрано координаторів робочих груп та їхніх заступників.
Переглядів: 502 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: