PP

     Середа, 24.04.2024, 11:08



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Серпень » 15 » Григорій СИНИЦЯ і «Криворіжсталь»
11:18
Григорій СИНИЦЯ і «Криворіжсталь»
Нещодавно, 4 серпня, в Кривому Розі відбулася непересічна подія: у історико-краєзнавчому музеї відкрилася виставка з нагоди 80-річчя комбінату «Криворіжсталь», який сьогодні називається «Арселор-Міттал-Кривий Ріг». Вона непересічна ще й тому, що в окремому залі були виставлені роботи видатного українського художника Григорія СИНИЦІ, лауреата Шевченківської премії, який останні десятиліття свого життя творив у нашому місті, у тому числі кілька своїх робіт подарував нашим металургам. Про них, ці роботи та інші полотна, виставлені в цьому заоі, розповів головний зберігач фондів Криворізького історико-краєзнавчого музею Андрій ЧУБЕНКО:
«4 серпня ми відкриваємо виставку, присвячену 80-літтю нашого металургійного гіганта «Криворіжсталь» (сьогодні це – «Арселор-Міттал-Кривий Ріг»). На честь цієї дати металурги подаруваои криворіжцям роботи з флоромозаїки лауреата Шевченківської премії Григорія СИНИЦІ. 42 роки тому він їх виготовив, а техніку цю, флоромозаїку, він сам розробляв та пропагував, то й передав свої п’ять робіт для комбінату «Криворіжсталь». Вони знаходилися в їдальні цеху сортопрокатному цеху №2, де й висіли до середини 90-х років. Ці роботи написані в українському колористичному стилі, який пропагував художник, і мають не тільки величезне естетичне, а й духовне значення. Це тому, що фактично з цих робіт починається свого роду епоха Григорія СИНИЦІ в Кривому Розі. Крім них, виставка доповнена також творами цього митця, написаними в Кривому Розі в різних техніках і різними фарбами. Це зроблено для того, щоб продемонструвати усі грані його таланту. А ці п’ять робіт, писані й подаровані свого часу художником криворізьким металургам, мають назви «Ранок», «День», «Вечір», «Яблуневий квіт» і «Український вінок».
На виставці, як сказав головний зберігач музею, були представлені й інші роботи художника Григорія СИНИЦІ, у тому числі – з приватних колекцій. Був на відкритті виставки і криворізький художник Микола РЯБОКОНЬ, який свого часу знав Григорія СИНИЦЮ,

а на виставку представив його роботу «На Подолі». Він коротко розповів про те. як вона потрппила до його колекції:
«Дуже цікава робота Григорія Синиці «На подолі», ще 60-х років .Вона потрапила до мене таким чмном. Мій перший учитель по ізостудії, Олександр Заньков, добре знав Григорія СИНИЦЮ, вони були друзі, він грав часто для нього на гітарі, а той подарував йому цю роботу, що нині й експонується на виставці. Свого часу, коли я побачив цю картину, то попросив, щоб він або подарував її, або продав. А вийшло так, що він взяв мої етюди, а мені віддав ось цю картину. Пізнвше я ще зустрівся з Григорієм СИНИЦЕЮ у нього вдома і сказав, що є у мене його робота, але тільки без автографа. То чи не можна, сказав, її підписати. Він згодився, і наступного разу, коли я до нього прийшов і розповів, яким чином вона у мене з’явилася, він підписував її довго, уже тремтячою рукою, що я дуже добре запамятав. Ще трохи пізніше я приходив до нього додому з фотографом, щоб зробити знімок, як він малює, щоб сфотогнрафувати безпосередньо за роботою. Але не вийшло, бо він уже був хворий, лежав у лікарні…».
Так і вийшло того дня: відвідувачі музею побачили картини з творчості справжнього гіганта флоромозаїки, видатного українського художника Григорія СИНИЦІ, на тлі експонатів з історії іншого гіганта (чорної металургії України і всього колишнього Радянського Союзу): комбінату «Криворіжсталь».

Олена МАКОВІЙ



Переглядів: 1070 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: