PP

     Четвер, 28.03.2024, 22:11



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 15 » ГРЕБІНКА, ШЕВЧЕНКО, «Кобзар»…
16:18
ГРЕБІНКА, ШЕВЧЕНКО, «Кобзар»…
2 лютого виповнилося рівно 200 років від дня народження Євгена ГРЕБІНКИ. А народився він 1812 року в родинному маєтку Убіжище (тепер – село Мар’янівка, що на Полтавщині). З нього виріс поет, прозаїк і видавець. Чим він відомий? А хоча б знаменитими на увесь світ віршами, які лягли в основу романсу «Очи черные, очи страстные…». І ці рядки пережили його на багато десятиліть, бо їх автор прожив усього 36 років…
Щоб зрозуміти, хто ж такий Євген ГРЕБІНКА і яку цінність він має як літератор, звернімося до людини, справді авторитетної: до лауреата Шевченківської премії, доктора філологічних наук, професора кафедри теорії літератури і компаративістики Київського національного університету імені Тараса ШЕВЧЕНКА Михайла НАЄНКА. У своїй книзі «Художня література України», яка вийшла у світ 2005-го року у видавничому центрі «Просвіта», він, зокрема, написав про Євгена ГРЕБІНКУ таке:
«Євген Павлович ГРЕБІНКА здобув класичну освіту в Ніжинській гімназії гуманітарних наук (майже одночасно з Миколою ГОГОЛЕМ), і це відчутно вплинуло на вибір ним літературного шляху. Він віддав данину класицизму, написавши українською мовою більше десятка байок, російською мовою опублікував кілька романтичних оповідань та більших прозових форм (це повість «Нежинский полковник Золотаренко» та роман «Чайковский»), але найбільшу художню вартість має його лірика, що писана і російською, і українською мовами…Гребінці чи не найбільше пощастило з віршем «Українська мелодія», що став народною піснею, але – за назвою першого рядка твору: «Ні, мамо, не можна нелюба любить».
Але Євгену ГРЕБІНЦІ ще належить дуже й дуже важливе, що він зробив для українського народу: відкриття Тараса ШЕВЧЕНКА як поета. Ось як про це пише у своїй праці Михайло НАЄНКО:
«Крім поетичного, Євген ГРЕБІНКА володів винятковим даром відчувати талант. Він чи не першим запримітив дивовижні літературні здібності у Тараса ШЕВЧЕНКА. Більшість тих, хто піклувався про викуп його в поміщика ЕНГЕЛЬГАРДА з кріпацтва (Іван СОШЕНКО, Карл БРЮЛЛОВ, Василь ГРИГОРОВИЧ та інші) бачили в ШЕВЧЕНКУ насамперед талант живописця, а Євген ГРЕБІНКА (та ще Володимир ЖУКОВСЬКИЙ) був у справжньому захваті саме від літературного хисту майбутнього автора «Кобзаря».
Як написав український історик Омелян ПРІЦАК, «зустріч з СОШЕНКОМ була вирішальною у дальшому житті ШЕВЧЕНКА. СОШЕНКО не тільки заопікувався краянином… У той час у столиці жило чимало людей з України, що навіть займали високі становища в імперській системі, особливо - в наукових та мистецьких колах. Душею їх був письменник Євген ГРЕБІНКА. У його домі відбувалися літературні вечори, в яких брала участь "сметанка" інтелектуальної еліти столиці. ГРЕБІНКА познайомив ШЕВЧЕНКА з впливовими земляками у мистецькому світі".
А тепер – знову до висновків авторитетного українського літератора-дослідника Михайла НАЄНКА, який зазначив у вже вищезгаданій своїй книзі наступне:
«Євгену ГРЕБІНЦІ Тарас ШЕВЧЕНКО завдячує і першій своїй суто літературній освіті. Саме ГРЕБІНКА дав можливість йому перечитати в Петербурзі все, що створене було на той час у новій українській літературі – від «Енеїди» до повістей КВІТКИ, від романтичних творів ГУЛАКА й БОРОВИКОВСЬКОГО до своїх власних байок і суто ліричних поезій. Отже, вперше приїхавши до Києва в 1843 році, Тарас ШЕВЧЕНКО привіз із собою не тільки друковану свою збірку поезій «Кобзар» та поему «Гайдамаки», а й належні знання з сучасної йому української літератури».
Фактично всі байки Євгена ГРЕБІНКИ своїм корінням сягають у народну творчість і побудовані на зіставленні двох моралей: з одного боку – панської і хижацької, а з іншого – людяної і гуманної. Це, наприклад, «Ворона і Ягня», «Вовк і Огонь», «Рожа да Хміль» та інші. Якщо ж говорити про його прозові твори, то, наприклад, роман «Чайковський» Іван Франко називав улюбленим твором галицько-руської молоді 60—70-х років. А роман «Доктор» майже через 50 років після смерті Євгена Гребінки Антон Чехов називав серед кращих творів тогочасної літератури, гідних «для перевидання і народного читання».

Підготувала Олена МАКОВІЙ




Євген ГРЕБІНКА

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2017 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: