PP

     Вівторок, 16.04.2024, 13:30



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 9 » Головою Комітету свободи слова медійники бачать Заліщук
20:50
Головою Комітету свободи слова медійники бачать Заліщук
Журналістський рух "Стоп цензурі!" та низка медійних організацій вимагають від влади успішних розслідувань і покарання винних у нападах на журналістів.
Відповідну заяву вони поширили з нагоди всесвітнього Дня безкарності за напади на журналістів, що відзначався 23 листопада, повідомляє "Телекритика".
Вони констатували, що у 2014 році нападів на журналістів було більше, але кримінальних проваджень - менше, ніж у 2013 році.
Тільки у 2014 році було зафіксовано щонайменше 281 напад на журналістів і 137 фактів перешкоджання професійній діяльності, за даними ІМІ та організації "Репортери без кордонів".
Однак, за даними ГПУ, з 1 січня по 31 жовтня 2014 року, лише 6 справ було скеровано до суду, і лише у 10 справах винним було оголошено про підозру.
Для порівняння, у 2013-му, коли постраждалих журналістів було менше в рази, до суду було скеровано п'ять справ. За цей же період зареєстровано 136 кримінальних правопорушень за 171 статтею, всього кількість постраждалих журналістів, які подали заяви до прокуратури, - 178 осіб.
Медіа-організації висловили надзвичайну стурбованість таким високим рівнем безкарності, що лишився однією з ключових проблем медіа-сфери в Україні навіть після приходу нової влади.
У свою чергу автори заяви висловили готовність співпрацювати з владою у форматі відкритих робочих груп, оперативно надавати владі факти порушень і підтримувати зусилля влади із забезпечення справедливості і свободи слова.
Медіа-організації звернулися до нового парламенту з проханням призначити головою Комітету з питань свободи слова Світлану Заліщук, як "людину, якій довіряє медіа-спільнота і яка справді буде перейматися питаннями інформаційної сфери, свободи слова й активно допомагати Україні на шляху інтеграції в європейську спільноту".
Медіа-організації наголошують, що комітет "у жодному разі не можна віддавати колишнім регіоналам і тим, хто ініціював та голосував за так звані "диктаторські закони 16 січня"".
Як відомо, традиційно Комітет свободи слова та інформації очолює представник парламентської опозиції. Заліщук водночас представляє провладну політичну силу.
До обрання народним депутатом Світлана Заліщук працювала виконавчим директором ГО "Центр UA". Вона співзасновниця ГО "Центр UA", координатор громадських кампаній "Новий громадянин" і "Чесно", член руху "Стоп цензурі!".
У минулому працювала менеджером проектів у фундації "Суспільність", прес-секретарем глави Секретаріату Президента України та віце-прем'єр-міністра з європейської інтеграції Олега Рибачука. У 2005 році працювала на 5-му каналі міжнародним репортером. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Українська правда», 25 листопада 2014 року
Переглядів: 528 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: