PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 14:30



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Вересень » 17 » Газета «Свобода» у США – знаковий партнер криворізьких просвітян
21:26
Газета «Свобода» у США – знаковий партнер криворізьких просвітян
15 вересня газеті української громади в Америці «Свобода» виповниться 119 років. Вона є найдовше безперервно друкованою українською газетою в цілому світі, ще з 1893 року. Заснував її того року український священик Григорій ГРУШКА, а ще через п'ятнадцять років її викупив Український Народний Союз, створений, до речі, на базі інформаційної підтримки «Свободи». І саме завдяки цій організації «Свобода» й досі виходить з друку і об’єднує навколо себе не тільки тих українців, які проживають у США, а й усього світу, бо в неї пишуть звідусіль.

Ми, керівництво Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА на чолі з депутатом першого скликання Верховної Ради України Миколою КОРОБКОМ і редколегія газети «Промінь Просвіти», вітаємо своїх колег і вірних друзів у боротьбі за утвердження української справи з черговою річницею! Бажаємо бути й надалі такими ж мужніми, стійкими у боротьбі й креативними у своїй повсякденній діяльності! Нових творчих перемог вам, успіхів і удачі в досягненні накреслених цілей!

Ми вдячні газеті «Свобода» за те, що вже через три місяці після виходу першого числа нашої газети, 17 листопада 2006 року, там з’явилася наша перша замітка. Ми вдячні за те, що саме через «Свободу» у нас виник постійний контакт із українцями, які проживають у США і які активно допомагають нам у тому, аби ми не опускали рук у важких ситуаціях і продовжували свою діяльність, число за числом випускали «Промінь Просвіти». Дякуємо за це попереднього головного редактора «Свободи» Ірену ЯРОСЕВИЧ і сьогоднішнього – Рому ГАДЗЕВИЧ та редактора газети Левка ХМЕЛЬКОВСЬКОГО, через якого надсилаємо нашу кореспонденцію в газету. Василь СТАН і Олексій КОНОВАЛ, Ольга і Петро МАТУЛИ й сестринство єпархії святого Андрія ПЕРВОЗВАННОГО, Валентина КОГУТ зі своїми сестрами, Федора ЄФИМЕНКО та інші – це далеко не повний перелік тих справжніх українських патріотів, які надавали і надають нам підтримку і завдяки діям котрих ми отримуємо цю газету в Кривому Розі та знаємо, як почувають себе українці в світі.

Газета «Свобода» - справді знаковий для нас інформаційний партнер, оскільки українське громадянське суспільство в Кривому Розі – дуже малочисельне, а газета «Промінь Просвіти» постійно піддається замовчуванню як з боку місцевої влади, так і з боку ніби колег у спільній діяльності, котрі теж не поспішають навіть називати нашу газету, і ми – наче в ролі української діаспори в Кривому Розі, де вже майже завершено окупацію мовно-інформаційного простору. Тому не дивно, що кілька років тому лише під загрозою оголошення голодування газета «Промінь Просвіти» була названа серед інших місцевих ЗМІ на сайті Криворізької міської ради.

А тому ми розуміємо, що тільки разом зі «Свободою» зможемо розімкнути коло замовчування й наполегливого мовчазного тиску на нас з боку місцевої влади. Тільки разом зі «Свободою» ми можемо боротися з надією перемогти у цій боротьбі з місцевими антиукраїнськими силами.
Переглядів: 1165 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: