PP

     Вівторок, 23.04.2024, 09:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Листопад » 12 » Фестиваль правди. Про права дитини – мовою кіно.
20:11
Фестиваль правди. Про права дитини – мовою кіно.
Наша Криворізька „Просвіта” уже четвертий рік поспіль виступає в місті в ролі організатора проведення показу кращих фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини (або – фестивалю правди, як ми вже звикли його називати), який щороку в березні-квітні проходить у Києві. Та цього разу він має особливе призначення, бо покази ці сконцентровані на ідеї забезпечення насамперед прав дитини. В основному, на це й було звернуто увагу організаторів під час презентації такого перегляду, яка відбулася в понеділок, 8 листопада, у конференц-залі Криворізького державного педагогічного університету.
Виступаючи із вітальним словом перед присутніми (а це були активісти студентського кіноклубу, аспіранти і представники місцевих ЗМІ), виконуючий обов’язки ректора педагогічного університету Ярослав ШРАМКО, зокрема, зазначив, що „утвердження прав людини, утвердження людської гідності мають відігравати особливу роль у розвитку молодого покоління, студентства”. Він подякував організаторам за влаштування такого актуального виховного заходу й побажав успіхів у цій діяльності.
А голова Криворізького міського об’єднання ВУТ „Просвіта” імені Тараса ШЕВЧЕНКА Микола КОРОБКО, який є незмінним адміністратором і модератором проведення мандрівних фестивалів на Криворіжжі, торкнувся у своєму виступі кількох моментів. По-перше, він підкреслив, що в українському суспільстві „сфера освоєння прав людини, сфера висвітлення прав людини досить таки занедбана, а тому правозахисні організації і б’ють тривогу з цього приводу”. По-друге, він поінформував присутніх про те, що нещодавно повернувся із конференції правозахисників, яка проходила в Києві й була присвячена стану правової освіти в Україні. І там, за його словами, однією з основних вимог постала питання „довести до урядових кіл необхідність введення наскрізної правової освіти, починаючи з дитячого садка”. Він також наголосив на тому, що „гостро стоїть питання оволодіння знаннями про права людини не тільки пересічними українцями, а значною мірою – урядового чиновництва, і навіть ставиться питання про те, щоб кожний чиновник здав певний мінімум стосовно розуміння прав людини”. Крім всього іншого, він також повідомив, що документальні фільми 7 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини переглянуть жителі більше ста сіл і містечок у 22-х регіонах України. Криворізька «Просвіта» виступає в ролі організатора мандрівного показу фільмів цього фестивалю в якості колективного асоційованого члену Української Гельсінської спілки з прав людини, яка є одним із його організаторів на всеукраїнському рівні. До того ж, показ фільмів нинішнього року здійснюється у співпраці з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).
Інший учасник презентації, полковник Петро ЛИСЕНКО, як заступник голови Криворізького міського об’єднання просвітян розповів про деякі особливості захисту прав військових та їхніх дітей. При цьому він навів конкретний приклад, коли протягом року, долаючи спротив бюрократів різного рівня, вдалося за підтримки УГСПЛ розв’язати майже загублену протягом попередніх кількох років справу про встановлення батьківства дитини, що стосувалася загиблого воїна-миротворця Олега ТИХОНОВА (про це ми писали в 19-му числі нашого часопису за 2010 рік). Він підкреслив, що це було зробити дуже не просто: з використанням публікацій не тільки в місцевій пресі й створенням в іетрнет-просторі спеціального сайту, а й завдяки неодноразовим зверненням до найвищих високопосадовців України, включаючи й самого Президента. І одним з переломних моментів стало звернення цілої Спілки офіцерів України до Президента України.
Ще один учасник презентації мандрівного фестивалю, теж заступник голови «Просвіти» Олександр ЧИЖИКОВ (а він цього року офіційно є координатором показу фільмів фестивалю в Кривому Розі), подякував проректорові педагогічного університету Ігорю ШЕЛЕВИЦБКОМУ за організаційну підтримку щодо організації заходів і зазначив, що показ фільмів відбуватиметься в декількох школах Кривого Рогу, в танковій бригаді, у Криворізькій філії Дніпропетровського університету міністерства внутрішніх справ України і, звичайно ж, - в стінах самого педуніверситету.
Випередивши можливі запитання з боку журналістів, Микола КОРОБКО зазначив, що «ми б з дорогою душею демонстрували б ці фільми в кінотеатрах», але там такий показ мав би відбуватися на комерційній основі, та громадські організації не мають на такі справи коштів.
Після всіх виступів, роздавання прес-релізів та папок з ілюстративними документами ЮНІСЕФ, відбувся перегляд двох документальних фільмів. Отже, початок зроблено. Далі перегляд фільмів мандрівного фестивалю відбуватиметься з 16-го по 21 листопада.

Сергій ЗІНЧЕНКО,
На світлинах:


за столом на презентації мандрівного фестивалю (зліва направо) Петро ЛИСЕНКО, Микола КОРОБКО, Ярослав ШРАМКО, Олександр ЧИЖИКОВ


виступає Ярослав ШРАМКО


момент презентації, на передньому плані – проректор університету з інформаційних технологій Ігор ШЕЛЕВИЦЬКИЙ

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1154 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: