PP

     Середа, 24.04.2024, 09:46



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Липень » 24 » ЕКОМУЗЕЙ – ЦЕ…
09:16
ЕКОМУЗЕЙ – ЦЕ…
Метю екомузеїв є захист та донесення до користувачів регіональної спадщини шляхом залучення місцевих громад. Мотивацією є покращення якості життя та стимулювання зрівноваженого розвитку. Екомузеї надають ваги місцевим, національним та міжнародним Зеленим шляхам. У Польщі, зокрема, ініціативи екомузеїв розвиваються поряд з Бурштиновим шляхом (Музеї у Лянцкороні, Баб'їй Ґурі та Опатув-Іванісці). Численна кількість місцевих екомузеїв створюється в Нижній Сілезії, включно з екомузеєм Плавильної печі у Тархаліце та Цістерціанський екомузей у Люб'яжі, котрі збільшують привабливість Шляху долиною річки Одер. У районі Бещад, у Лютовісках, заснований музей "Трьох культур", що знаходиться на зеленому шляху "Зелений Ровер" (Східно-Карпатський ЗШ).

То що ж є екомузеєм?
Екомузеєм є низка об'єктів чи приваб, розташованих в місцевості, що становить цілісний комплекс і відображає природничі та культурні цінності краю та його населення. Автентичність краю полягає в умовах його природних складових, у поєднанні з минулими та сучасними видами діяльності місцевих жителів (визначення Польського партнерства заради довкілля та сталого розвитку). Завданням екомузею є привернення уваги до унікальності даної місцевості завдяки природним та культурним ресурсам та пов'язаними з ними активністю громад, включно з промоцією, освітою та регіональним розвитком, спрямованих на співпрацю.
Екомузей є засадничою ініціативою, що ґрунтується на місцевих знаннях та споріднених на певній території зв'язках, і покликаний висвітлювати тутешні історію та звичаї, пропонуючи їх у активний та цікавий спосіб. Таким чином має місце як збереження спадщини, так і економічна вигода для місцевих.
Термін "екомузей" був уперше запропонований Гюго де Варін (Hugues de Varines) ще у 1971 р., а перші екомузеї були створені в Ле Крезо (Le Creusot) у 1974 р. та Ґран Лан (Grand Lande) у 1975 р. Рух по створенню екомузеїв має тривалу історію також і в Швеції, де були отримали своє втілення кілька значних місцевих ініціатив.

Критерії для екомузеїв
1. Створення на основі місцевих природних та культурних осередків спадщини, з метою їх захисту, догляду та донесення до відвідувачів.
2. Зосередження на автентичності ресурсів спадщини та на здійсненні вкладу у їх відбудову та відновлення.
3. Засновані через фундаментальні ініціативи та керовані на місцях (тобто місцеві організації)
4. Пропагування екологічно-сприятливих технологій та транспорту.
5. Об'єднання усіх ключових елементів екомузею: інформаційні/сервісні центри, місцини та пам'ятки, зосереджені на даній території, живі майстерні та презентації, мережі стежок та шляхів, місцеві події спорідненої тематики.
6. Вклад у становлення та посилення місцевої самозначущості, стимулювання громад.
7. Створення на основі регіональної міжгалузевої співпраці.

Основні елементи екомузею
1. Інформаційний та сервісний центр - відповідальний за координацію, розвиток, поширення та розробку туристичного продукту, крім того, предметні дослідження, публікація матеріалів та впорядкування баз даних.
2. Мережа приваб (пам'яток-артефактів), поширених на географічному терені та виокремлені у вигляді об'єктів та місцин, котрі визначають характер та своєрідність, а також підвалинну ідею чи серцевину екомузею. Приваби включають церкви, замки, ґражди, каплиці, притаманні місцевості об'єкти архітектури, флора і фауна, майданчики для огляду, геологічні аномалії та багато інших, в залежності від того, що наявне у відповідній місцевості.
3. Творчі семінари-тренінги та презентації, котрі відтворюють безпосереднє розуміння спадку, часто за участю місцевих митців та артистів; "живі" виставки народних промислів та ремесла.
4. Мережа знакованих стежок та шляхів, котрі спростять пересування між об'єктами привабливості. Екомузеї заохочують до немоторизованих видів пересування, відповідно, перевага надається пішохідним стежкам, роверовим маршрутам, кінним шляхам, потокам для сплавів на човнах тощо.
5. Постійні чи особливі події, організовані для зростання привабливості екомузею для відвідувачів, з метою заохочення їх до ознайомлення з місцевими звичаями та традиціями.

Приклади екомузеїв


Джерело
http://greenways.org.ua/ecomuseums.htm
Переглядів: 2662 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: