PP

     Середа, 24.04.2024, 07:54



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Квітень » 24 » Екологи: питну воду з Дніпра важко назвати чистою і нешкідливою
18:57
Екологи: питну воду з Дніпра важко назвати чистою і нешкідливою
За словами місцевих екологів, у воді Дніпропетровська присутні ртуть, свинець, кадмій, цинк, хром, нікель, хлор та його сполуки. Є токсичні речовини і хвороботворні мікроби. І це лише частина з того, що можна перерахувати. У Дніпропетровську вода на очисні станції потрапляє прямо з Дніпра. У місті всього дві насосно-фільтрувальні станції: Кайдакська, побудована у 1907 році, і Ломовська, яка експлуатується з 1968 року. Сьогодні ці станції зношені більш, ніж на 50%, і не можуть забезпечити належний рівень очищення води.
"У нашому місті подвійна проблема. По-перше, насосно-фільтрувальні станції не можуть очистити від усього, що є в нашій воді, не очищають вони і від важких металів. По-друге, більшість водопроводних труб у місті прокладалося у 50-70-х роках, труби в центральній частині міста взагалі зношені. А в пробах води з Дніпра в районі набережної знаходили свинець і ртуть. Причому, свинець був в мулі, а це свідчить про те, що забруднення - багаторічні", - розповіла "Сегодня" голова Дніпропетровської громадської організації "За право громадян на екологічну безпеку" Наталія КОЖИНА.
Втім, виходу у місцевих жителів все одно особливого немає. Звичайно, можна купувати відфільтровану воду, але і її якість важко гарантувати. "Термін зберігання води - доба. Якщо вода стоїть довго і не псується, значить, до неї додали антибіотики. Часто люди вважають, що кип'ячена вода безпечна, але в нашій воді підвищений вміст органіки плюс хлор, тому її кип'ятіння призводить до утворення небезпечних сполук, діоксинів", - розповідає КОЖИНА. Звичайно, отримати більш-менш нормальну воду можна і тут, але хороший фільтр з системою зворотного осмосу обійдеться звичайному городянину в 10-12 тисяч гривень. Популярні нині глечикові фільтри швидко забруднюються. Термін їх служби потрібно скорочувати вдвічі від того, що написано в інструкції. "Від якості води дуже страждають печінка і нирки, які через себе все це пропускають. Спалахів інфекційних захворювань у нас поки не було, це скоріше кумулятивна шкода для здоров'я", - каже еколог.
Втім, самі жителі скаржаться на наслідки використання забрудненої води. "Я живу в районі Перемога. Останнім часом стала облазити шкіра на руках, вона стає сухою і дуже тонкою. Довелося навіть руки умивати покупною водою. А з-під крану останнім часом взагалі різкий і їдкий запах хлорки", - скаржиться мешканка міста Юлія ЛЕЛЕКО. По телефону в СЕС нам заявили, що якість води контролюють, і вона - в нормі. У той же час в Україні перевіряють воду по 55 пунктам, у той час як, наприклад, в Європі, їх понад 200.
Відзначимо, що екологи серйозно стурбовані ситуацією з якістю питної води в Україні і заявляють про необхідність зміни державної політики у сфері водокористування.

NEWSru.ua, 20 квітня 2013 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 686 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: