PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 08:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Серпень » 22 » До СІРКА, в Капулівку!
20:17
До СІРКА, в Капулівку!
Біля села Капулівка, де перепоховано тіло великого отамана козацтва українського Івана Дмитровича СІРКА, там збираються в новітній історії України формування козацьких паланок і громадські організації, насипано невеликий курган .
Іван СІРКО не написав такого заповіту-шедевру як Тарас ШЕВЧЕНКО, але вдячні нащадки перенесли його прах на високе місце, з якого видно затоку річки Чортомлик, Дніпро, а вдалині лежить місто Нікополь. Щорічно і наша криворізька «Просвіта»: всі, хто ще живий і в кого сили є пройти «чотири кілометри з гаком» до могили СІРКА, не дивлячись ні на що, - приїздить сюди.
Коли буваєш в Каневі, біля Тарасової гори, вся навколишня природа, як і могила ШЕВЧЕНКА, створюють ауру національної святині. Так і тут, біля Капулівки, щорічні змагання козаків, концерти художніх колективів створюють унікальну атмосферу свята українського духу. В цьому році заходи вшанування пам’яті Івана СІРКА випали на 4…7 серпня. З поміж низки подій, які відбулись в ці дні, можна говорити і про табір, і про виставки, і про священнодійство рідновірів, і про десятки зустрічей козаків та організацій у таборі. Але найзнаковішими подіями можна назвати панахиду-тризну за Іваном СІРКОМ, яка відбулась 6 серпня близько дев’ятої ранку і посвяту молодих українців у козаки зразу ж після панахиди.
Процитую декілька слів із виступу голови фонду Івана СІРКА козака Вадима ВИШНЯКА: «Шановне товариство ! …Як найкраще ми можемо вшанувати пам'ять про Іавна СІРКА? Найкраще – це бути таким же мужнім, відважним, справедливим…і справжнім патріотом своєї землі, на якій ми народилися і яка дана нам Богом і на якій ми хочемо, щоб жили наші діти, наші онуки і наші правнуки. Не просто жили й існувати за тарілку каші, яку нам зараз пропонують, а жити достойно! Нам не треба замків, гелікоптерів, дорогих машин, але ми мусимо жити гідно у своїй державі, тому що гріх бути бідним на своїй землі. Ми мусимо про це пам’ятати і мусимо наслідувати саме ті риси, якими у повній мірі володів наш кошовий отаман. В першу чергу, - це справедливість, целюбов до своєї землі, до своєї держави, до свого народу і це -люта ненависть до наших ворогів. Ніяких компромісів і ніяких поступок, ми мусимо тримати свої позиції твердо…і якщо на своїй позиції кожний з нас буде стояти твердо, жодний ворог не зможе зайняти їх. Ми мусимо підтримувати один одного, в любій справі, починаючи від найменшої, мусимо виховувати молодь. Ті знання, які ми здобули, які нам передали наші предки мусимо передавати далі, мусимо їх примножувати, тільки це є запорукою нашої незалежності, нашої волі і майбутнього нашої держави…Слава Україні (козацтво: «Героям слава!»), козак Вишняк «Слава нації !» (козацтво «Смерть ворогам!»).
Під час посвяти молодих українців у козаки виступив отець НИКИФОР, ось що він сказав : «Колись у нас була державність, Київська Русь була…А далі пішло одне зрадництво. Ми свою державу будувати не вміли, але другим служили. Полякам служили, з-за чого стали греко-католиками і римо-католиками. Австрійцям служили, зупиняли російську армію наші стрільці в Карпатах. Росії служили, татарам служили, тільки собі нам ніколи служить. Ждем, що нам хтось оцю державність принесе і подасть, а ми, сидячи вдома, дивлячись телевізор, захочемо - візьмем, а захочемо - не візьмем. Треба бути активними і дисциплінованими… І ще.. Кавказ завоювали нащадки українців, яких вислала Катерина ІІ, це наші українці завоювали Кавказ, а свою Україну ніяк не можемо взяти в руки. Так от , давайте це пам’ятати і бути державницькими людьми. Амінь». Багато колективів з усієї України виступили на концерті, який відбувся по обіді 6 серпня на схилі дніпровської затоки. Тут доречно було б відмітити виступ нашого криворізького ансамблю «Журавка», з прем’єрою пісні «Гей, гей козаченьки !!!»,а також - виступ нашої просвітянської поетеси Жежерун Людмили ЖЕЖЕРУН із власним віршем «Згадаймо, браття, отамана» Нижче навожу текст її вірша.

Гуля Сірко, гуля Іван,
Ворогів рубає
Шабля його на сонечку
Золотом сіяє.
Під ним коник вороненький
Вітер доганяє,
Грізну силу отамана
Вороженьки знають.
Дев’ять разів брати-друзі,
Козаки сміливі,
Обирали отаманом
За діяння вмілі.
Гуля Сірко, гуля Іван !
Поразок не знає.
Він ворожі злії кулі
Назад повертає.
Дивні діла творив Сірко
Й його побратими
Характерників багато
Мала Україна.
Любив Сірко Україну
Ніс у серці віру.
Він за неї віддав душу
Й до краплини сили.
Любіть, браття, Україну
Неньку калинову
Та згадаймо славні часи
Й отамана знову !

Під вечір на схилах дніпровської затоки відбулися змагання козаків з козацьких видів, а найбільшим успіхом у глядачів користувалось дійство «Лава на лаву». На цей раз дійство почалося з поєдинку маленьких козаків…7…10 років, 8 чоловік з одного боку і вісім чоловік - з другого. Закінчилось дійство «лава на лаву» потужними поєдинками команди «Барси» і «Гайдамаки». З рахунком 2:1 перемогла команда «Гайдамаки». Причому, за всіма антропологічним даними команда «Барси» перевершувала команду «Гайдамаки», але «Гайдамаки», серед яких були два представники нашої «Просвіти»,переважала противника волею до перемоги. Поступаючись 0:1, «Гайдамаки» зібралися з силами і потужним наступом здобула дві перемоги підряд. То ж запрошуємо на наступний рік українців і всіх охочих на велике дійство в Капулівку, яке щорічно відбувається в першу п’ятницю, суботу й неділю серпня на схилах дніпровської затоки біля сіл Капулівка і Олексіївка.


Олександр ЧИЖИКОВ,
7…8 серпня 2011 року, Капулівка-Олексіївка-Кривий Ріг.

На світлині:

під час заходів у Капулівці.
Фото автора.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1189 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: