PP

     Середа, 24.04.2024, 09:11



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Січень » 29 » Дніпропетровську ОДА захищали «тітушки»
14:43
Дніпропетровську ОДА захищали «тітушки»
Десятки поранених і тридцять сім затриманих - такий сумний підсумок невдалого штурму будівлі Дніпропетровської облдержадміністрації, зробленого минулої неділі противниками Президента В.ЯНУКОВИЧА. Запеклий бій із застосуванням холодної та вогнепальної зброї став апофеозом тригодинної облоги «білого дому», хоча починалося все досить мирно - з народного віче, яке зібралося в Центральному парку ім. Глоби.
Електрика в повітрі стало відчуватися ще в кінці минулого тижня, коли по Україні покотилася хвиля захоплень обласних адміністрацій. Випадково чи ні, але на торговому центрі, що належить групі «Приват», з'явилися прапори Євросоюзу. У п'ятницю велика колона футбольних фанів пройшла по головному проспекту Дніпропетровська та біля міськради вступила в сутичку з міліцією. Вже тоді біля входу в будинок облдержадміністрації влада почала зводити високу снігову барикаду, а площу залили водою, перетворивши її на каток. І хоча керівники дніпропетровського Євромайдану відмежувалися від радикальних фанів, і в неділю вирушили на похорон загиблого в Києві Сергія НІГОЯНА, ситуацію це не змінило. На народне віче в середині вихідного дня зібралося близько трьох тисяч осіб, більшість з яких були молоді люди. На заклик «свободівців» натовп рушив через парк до будівлі обласної адміністрації. Там непрошених гостей вже чекали - вхід на площу перегородили кордони солдатів внутрішніх військ. Учасники віча зробили обхідний маневр, оскільки зворотна сторона великої будівлі виходить у сквер ім. Леніна. Мітингувальники зажадали зустрічі з керівництвом ОДА і почали трощити паркан. За кілька хвилин з високої решітки зірвали металеві листи, а потім проломили і саму решітку. Виявилося, що на задньому дворі, крім співробітників міліції перебували «тітушки» - міцні хлопці з жовтими нарукавними пов'язками, озброєні палицями і фанерними щитами. Після короткої сутички, ця «народна гвардія» ретирувалася в будівлю. Слідом за ними ватажки віче відправили своїх парламентерів з вимогою видати «тітушок» і заявити про відставку губернатора.
Однак перший заступник голови ОДА Анатолій КРУПСЬКИЙ ультиматум не прийняв і конфлікт став набирати обертів. Міліції ледве вдалося витіснити мітингувальників у сквер і закрити проломи в паркані. Тоді сили опозиції почали готуватися до вирішального штурму. Поки одні кидали петарди у двір адміністрації і скандували гасла, інші - прийнялися розбирати цегляну огорожу скверу. Метальні «снаряди» у своїх сумках переносили бабусі, студентки і навіть жінки з дітьми. З настанням темряви пристрасті розігрілися до межі. "Ультрас" з кийками, вишикувавшись у велику колону, по команді кинулися на міліцейський кордон, змітаючи на своєму шляху металеві огорожі. Біля центрального входу в адміністрацію їх зустріли струменем крижаної води, а у відповідь в співробітників міліції полетіли цеглини.
Потім перед будівлею зав'язалося бій став «ультрас» і «тітушок», в ході якого використовувалися не тільки палиці і щити, а й прогриміли постріли. «Тітушки» цього разу виявилися сильнішими, і незабаром погнали з площі противників Президента, які розсіялися в темряві. Повертаючись з перемогою, «народна гвардія» кричала, що Дніпропетровськ ніколи «не захоплять бандерівці». Втім, як з'ясувалося, серед «тітушок» були вихідці й з інших регіонів - з Кривого Рогу та Донбасу. Подейкують, що вдатися до їхньої допомоги довелося через гостру нестачу працівників міліції, багато з яких відряджені до Києва. Задля справедливості варто відмітити, що ветерани дніпропетровського Євромайдану теж були здивовані напливом на віче іногородніх «ультрас», які не знали, де знаходиться центральний проспект.
Тепер розбита опозиція стягує до Дніпропетровська додаткові сили, а її представники прогнозують нову атаку на «білий дім». Скоріше всього, це може статися до позачергової сесії Верховної Ради, наміченої на вівторок. До речі сказати, під час побоїща, подібного якому дніпропетровці не бачили з часів боротьби за ринок «Озерка», постраждало шестеро журналістів - їм дісталися удари кийками і поранення гумовими кулями, крім того, у деяких відібрали або розбили апаратуру. Адже зайві свідоцтва нікому не потрібні.

Вадимм РИЖКОВ,
сайт газети «День», 27 січня 2014 року
Переглядів: 639 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: