PP

     Четвер, 25.04.2024, 11:35



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Вересень » 24 » Держмитниця звинуватила "АрселорМіттал Кривий Ріг" у контрабанді вугілля. Порушено кримінальну справу
20:46
Держмитниця звинуватила "АрселорМіттал Кривий Ріг" у контрабанді вугілля. Порушено кримінальну справу
Держмитниця звинуватила найбільший металургійний комбінат України "АрселорМіттал Кривий Ріг" в контрабанді майже 70 тис тонн коксівного вугілля. У компанії цих звинувачень не коментують. На думку експертів, заповнити такий значний обсяг вугілля компанії буде складно, і це може призвести до зниження виробництва у вересні до 25%, пише "КоммерсантЪ-Украина".
При імпорті 67,6 тис т коксівного вугілля "АрселорМіттал Кривий Ріг" занизила його митну вартість, заявив в п'ятницю, 10 вересня, заступник глави Держмитниці Сергій Семка. "У документах, поданих до оформлення, вказана вартість 107,5 млн грн. Але експертиза показала, що товар відрізняється від заявленого, а його митна вартість становить майже 203 млн грн", - уточнили в прес-службі відомства.
Держмитниця порушила кримінальну справу за ч.2 ст.15 КК ("спроба контрабанди") і ч.1 ст.201 КК ("контрабанда"), що передбачає позбавлення волі від трьох до семи років з конфіскацією товару. У "АрселорМіттал Кривий Ріг" від коментарів відмовилися. Це досить велика партія вугілля - за даними Мінпромполітики, щомісячно комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг" потрібно 300-400 тис т. "Якщо найближчим часом комбінат не знайде альтернативних обсягів вугілля, йому загрожує зниження виробництва, а не зростання, як задекларувала компанія", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда. За його оцінками, мова може йти про скорочення виробництва до 25%. У вересні компанія задекларувала зростання виробництва на 10% по відношенню до серпня - до 500 тис т.
"АрселорМіттал Кривий Ріг" може спробувати імпортувати коксівне вугілля з Росії і Казахстану, де Arcelormittal має в своєму розпорядженні власні вугільні шахти, говорить гендиректор "Укркоксу" Анатолій Старовойт. "Але це забере не менш як два-три тижні", - вважає аналітик російської ФК "Уралсиб" Дмитро Смолін. Не виключено також, що "АрселорМіттал Кривий Ріг" спробує купити частину вугілля на внутрішньому ринку, зазначає Старовойт. Але у зв'язку із спостережуваним зараз зростанням виробництва сталі в Україні купити його буде непросто. До того ж ціна на такі постачання може наблизиться до світових. За даними Мінвуглепрому, у вересні вартість вугілля (концентрату), що коксується, на українському ринку становила близько 140 дол/т, тоді як на умовах постачання FOB Австралія - 200-220 дол/т.
Внутрішній ринок України покриває близько 30% потреби "АрселорМіттал Кривий Ріг" у коксівному вугіллі. Основними його постачальниками для комбінату є шахта ім. Засядька і група "Донецьксталь". За словами голови наглядової ради шахти ім. Засядька Юхима Звягільського, весь видобутий в серпні і вересні обсяг вугілля вже законтрактовано. У "Донецьксталі" не змогли уточнити, чи володіє компанія вільними обсягами вугілля.
На думку Сергія Гайди, "АрселорМіттал Кривий Ріг" може спробувати відмовитися від коксівного вугілля на користь закупівлі коксу на належних Evraz Group коксохімічних заводах: Дніпродзержинському коксохімі і "Баглейкоксі". З серпня останній припинив постачання коксу своєму основному споживачеві - Маріупольському меткомбінату ім. Ілліча. Вчора в Evraz Group коментувати можливе збільшення постачань коксу на "АрселорМіттал Кривий Ріг" не стали.
Як повідомлялося, поліпшення світової кон'юнктури на металопродукцію стимулює українських металургів нарощувати обсяги виробництва. У березні металургійні підприємства виплавили 2,9 млн т сталі, що на 23,4% більше, ніж місяцем раніше. Цей місяць став переломним, досі з початку року на ринку була тенденція щомісячного спаду виробництва. За підсумками I кварталу металургійні підприємства України виплавили 7,8 млн т сталі, що 16% на більше, ніж за аналогічний період минулого кризового року, повідомили в ДП "Держзовнішінформ". Основним драйвером зростання став березень - 2,9 млн т. Востаннє близькі показники виплавки (3 млн т) були ще до кризи - в серпні 2008 року. Отже, березень став переломним місяцем, коли була перервана тенденція щомісячного спаду виробництва, що почалася на початку 2010 року, в металургії.

NEWSru.ua, 13 вересня 2010 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1015 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: