PP

     Четвер, 28.03.2024, 20:19



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Січень » 16 » Де беруться й куди йдуть гроші дніпропетровського Євромайдану?
17:15
Де беруться й куди йдуть гроші дніпропетровського Євромайдану?
Активісти дніпропетровського Євромайдану вимагають вибачень від міліції через заяву про «проплаченість Євромайдану». Пікетуючи міське управління міліції, вони зажадали спростування інформації, оприлюдненої одним із високопосадовців установи, щодо фінансування дніпропетровського Євромайдану з Києва. Міліціонер вибачатись не став, заявивши, що висловив свою особисту думку. Тим часом незалежні експерти визнають: певна непрозорість у фінансуванні регіональних Євромайданів є, вона викликана політичною ситуацією. Звітуючи про криміногенну ситуацію, заступник начальника міського управління міліції Володимир Седлецький заявив: заходи Євромайдану в Дніпропетровську фінансуються з Києва. Він стверджував: кошти на протестні акції виділяються пропорційно оголошеній кількості учасників. Хто саме дає гроші на акції і в якому обсязі, посадовець не уточнив. «Звичайно, не секрет, що всі ці заходи, акції проплачуються. Якщо вони написали своїм керівникам до Києва 8 тисяч (ред. – учасників акції) і отримали на 8 тисяч грошей, то де ж решта грошей? Якщо там було максимум сто людей», – сказав Володимир Седлецький на прес-конференції. Заява Седлецького викликала обурення активістів дніпропетровського Євромайдану. Люди прийшли під стіни міського управління МВС, вимагаючи спростувань і вибачень. Вони повідомили: вже готовий позов до суду про захист честі та гідності, і якщо міліціонер не перепросить, документу дадуть хід.
«Якщо цього не буде, то суд нас розсудить. Те, що інформація Седлецького, не відповідає дійсності – це 100%. Нам не зрозуміло, чому полковник зробив таку заяву, які кошти він мав на увазі, тому ми хочемо запитати в нього особисто про це», – сказав Радіо Свобода координатор Євромайдану Віктор Романенко. Високопосадовець міліції до євромайданівців на розмову вийшов, однак вибачатись не став. Стверджує: говорячи про фінансування протестів, він висловлював не думку цілого відомства, а свою особисту. А втім, у міському управлінні міліції пообіцяли провести за цим фактом службову перевірку. Координатори дніпропетровського Євромайдану заявляють: усі їхні акції фінансується винятково за рахунок добровільних пожертв громадян. Скринька для збирання коштів стоїть на столику під час кожної акції і кожен охочий може зробити внесок.

КУДИ ЙДУТЬ ГРОШІ?
Тим часом у середовищі самих євромайданівців лунають заяви про необхідність постійних звітів про фінанси. «Куди пішли ці гроші? На прокламації, на стрічки чи вони дійсно допомогли київському Майдану, чи вони допомогли дніпропетровцям краще відстоювати свої права й свободи?» – запитує один з активістів Костянтин Писаревський. Координатор дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко зазначає: інформацію про обсяги добровільних пожертв й витрати оприлюднюють в соцмережах. За його даними, за останній місяць, було зібрано понад 56,5 тисяч гривень, всі витрати підтверджені чеками.
«Єдине джерело фінансування нашого Майдану – це надходження в скриньку. Ніяких безготівкових надходжень, надходжень на картки не було. Все, що збираємо, йде на потреби Січеславського Майдану, зокрема на придбання пального для поїздок до Києва. 16 тисяч з лишком було використано на пальне. Були витрати на аптечки, квитки. Закупівля була теплих речей – шкарпеток, рукавичок, шапочок, светрів. Ми купували недорогі й відправляли до Києва. Також харчі. Потім – поповнення телефонних рахунків нашим людям, які перебувають на Майдані. Передавали їм цигарки, засоби гігієни. Отже, майже все й пішло. У залишку залишилось 25 тисяч російських рублів, 41 долар і 5 євро – те, що кидали нам у скриньку. Ми вирішили, що ми ці кошти заморозимо про всяк випадок. Зараз надходження коштів невеликі», – сказав Радіо Свобода Віктор Романенко.

ПОЛІТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ – ДИСКРЕДИТАЦІЯ МАЙДАНУ
Між тим дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов припускає: у фінансуванні регіональних Євромайданів є певний елемент непрозорості – імена бізнесменів та назви організацій, які надають кошти, воліють «не світити». Він вважає, що на це є свої причини. «Такі ж питання про прозорість фінансування слід ставити й деяким бонзам з МВС, які отримують невеликі зарплати. Достатньо подивитись на автопарк, який паркується під обласним МВС. Це виставка досягнень світового автопрому!.. Це певна політична технологія – дискредитація Майдану як такого й протесних акцій в країні взагалі. Тобто треба ставитись до цього як до технології. Зрозуміло, що без фінансової допомоги Майдан ні в Києві, ні в Дніпропетровську довго не протягнув би. Але говорити про спонсорів – це ставити людину під удар. Я знаю чимало бізнесменів, які підтримують Майдан анонімно, через посередників, бо влада зміниться невідомо коли, а помста – буде вже завтра, і досить жорстка. Я не вважаю, що анонімність спонсорів Майдану – це така вже вада. У наших ненормальних умовах розкриватися, знаючи нашу владу, було б недоцільно», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Юлія РАЦИБАРСЬКА, Радіо «Свобода», 13 січня 2014 року
Переглядів: 636 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: