PP

     Субота, 20.04.2024, 08:54



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Березень » 16 » Чия це "Сімейка" проти преси?
13:38
Чия це "Сімейка" проти преси?
Розслідування ТВі: Що спільного між віце-прем’єром, міністром і мером та справою зі зносом газетних кіосків у Кривому Розі // Знак оклику! від 28.01.2013 року
Газетні кіоски є чи не єдиним місцем, де можна купити друковану пресу. На жаль, із року в рік в Україні їх стає щоразу менше. Саме тому своїм рішенням у 2009 році Верховна Рада заборонила зносити малі архітектурні форми, де продають газети та журнали. Cкандал, пов'язаний із демонтажем МАФів, у Кривому Розі розпочався у переддень Нового року. 28 грудня міська рада ухвалила рішення про демонтаж незаконно встановлених кіосків – тих, які не мали документів на оренду землі. Наступного дня райадміністрації міста своїми приписами зобов’язують знести МАФи до 2 січня. Найбільшими продавцями преси в Кривому Розі є ТОВ "Друк", яке належить місцевому бізнесменові Олександрові КОТЛЯРУ, та "Преса-М", власником якого є київське видавництво "Картель-Преса". За словами керівництва "Преса-М", серед 42 кіосків лише два МАФи не мали документів оренди на землю. "Угоду нашу продовжено на три роки, тобто до травня 2013 року угода дійсна. Є відповідне рішення сесії", – каже виконавчий директор "Преса-М" Світлана КОВАЛЕВСЬКА.
"Преса-М" працює в регіоні вже понад 15 років і є одним із найбільших оптових постачальників преси. Однак у міській раді впевнені – газетні МАФи зносять із вини власника бізнесу, який нібито навіть не намагався довести наявність дозвільних документів."Станом на сьогодні вони не надали законних документів на їхнє там роміщення, не вдалися до якихось дій, щоби узаконити своє місцезнаходження. Як результат, районні комісії розглянули, зробили висновки, згідно з робочим порядком надали ці висновки в "Преса-М", якщо про них сьогодні йдеться. І на цій основі народилася ця угода", – каже начальник управління містобудування й архітетури Петро ГНАТОВСЬКИЙ.
У керівництва "Преси-М" своя версія щодо такого передноворічного бліцкригу зі знесення газетних кіосків. За їхніми словами, це звичайнісіньке рейдерство. "31 грудня у мене була зустріч із представником Партії регіонів, який дуже чітко дав мені зрозуміти, що газетних кіосків у місті не буде", – заявив генеральний директор ТОВ "Преса-М" Олег МАКАРЕНКО.. Він розповідає, що йому та його сім’ї навіть погрожували розправою. Самі ж криворізькі підприємці стверджують, що влада своїми діями просто монополізує ринок преси і заганяє їх у павільйони компанії "Сімейка". "Вони почали ставити свої маленькі магазини прямо біля моїх кіосків, на відстані 50 метрів буквально. У магазинах продавали, окрім преси, ще і тютюн. За асортиментом ми співпадали. Я вважаю, що мої кіоски зносять, у тому числі, для того, щоби дати можливість розвиватися цим магазинам "Сімейка"", – каже генеральний директор ТОВ "Преса-М". Голова ГО "Спілка підприємців Криворіжжя" Ірина ТУРОВСЬКА натомість каже, що за право орендувати таку площу необхідно внести вагому суму в доларах, а оренда цих 30 "квадратів" обходиться підприємцеві щомісяця в одну тисячу доларів.
З документів, які ми отримали, засновником Товариства з обмеженою відповідальністю "Сімейка" є Світлана БОРОВСЬКА – бізнес-партнер по криворізькому рекламному агентству "ДОР" Валентини ТЕМНИК, дружини Геннадія ТЕМНИКА, міністра регіонального розвитку та будівництва. А той, своєю чергою, є близьким другом колишнього губернатора та нинішнього віце-прем’єра Олександра ВІЛКУЛА.
Окрім того, як повідомляли ЗМІ, у грудні міськвиконком Кривого Рогу, де мером є Юрій ВІЛКУЛ – батько віце-прем’єра, уклав із компанією СК КРОСТ угоду на майже 870 тисяч гривень із виготовлення трьох п’ятихвилинних роликів про Кривий Ріг. Та ж Світлана БОРОВСЬКА є серед засновників і СК КРОСТ. Однак один із депутатів-"регіоналів" Дніпропетровської облради повністю заперечує інтереси сім’ї ВІЛКУЛІВ щодо газетних кіосків. "ВІЛКУЛ займається рудою. Тато взагалі нічим не займається. Йому достатньо того, чим займається син. Син займається рудою, а не "Сімейками" чи кіосками. А "Сімейками" займається дніпропетровська компанія", – пояснює депутат облради Сергій ПОЛІЩУК. Мер Кривого Рогу Юрій ВІЛКУЛ наразі не дає жодного офіційного коментаря щодо ситуації з МАФами.
Народний депутат, голова підкомітету друкованих засобів масової інформації й Інтернету України Рустам РАУПОВ каже, що особисто чотири рази телефонував до міського голови, до його приймальні та на всі ті номери телефонів, які вказані у доступних довідниках. "Потім мої помічники намагалися зв’язатися з ним. Вони не змогли і я не зміг цього зробити", – каже нардеп. Про законність знесення газетних кіосків "Преси-М" з’ясовуватимуть уже на столичному рівні. Однак видання "Дзеркало тижня" пише, що у Кривому Розі ходять різні чутки. Наприклад, чому в конкурентів мережі "Преса-М" за останні роки спалили десять кіосків і машину? І чи не є черговий роздутий скандал "політикою з душком"?

30 січня, 16:31, джерело: ТВІ


Тут був кіоск.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 847 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: