PP

     Вівторок, 23.04.2024, 15:53



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Листопад » 13 » Чи зможемо побачити ми Чортомлицьку Січ, коли Україна козацька відчинить двері?
22:25
Чи зможемо побачити ми Чортомлицьку Січ, коли Україна козацька відчинить двері?
Матеріал, що нижче публікується і поданий далі на цілий розворот на 2-й та 3-й сторінках цього числа газети, складається із двох частин. У першій іде розповідь безпосередньо про прес-конференцію, яка нещодавно відбулася в Нікополі, а друга є викладом інформації заступника директора Нікопольського історико-крпаєзнавчого музею з питань науки Мирослава ЖУКОВСЬКОГО про історію Чортомлицької Січі та деякі події, з нею пов’язані.

На Покрову Пресвятої Богородиці, у День козацтва, вже наступної золотої осені поблизу села Капулівки Нікопольського району має з’явитися Чортомлицька Січ. Причому не ілюзорна, не у формі величного макету з прапорами і клейнодами, а діюча. Так-так. Більше того, прибулі туди туристи матимуть змогу стати, наприклад, учасниками рольових ігор і на козацькій чайці штурмом взяти ворожу фортецю, що буде на протилежному березі. А ще – переночувати у справжньому козацькому курені, постріляти з козацької зброї, зварити собі юшку та куліш за козацьким рецептом, спробувати себе в ролі коваля чи гончара, добре пригостити себе і своїх друзів у корчмі… І це ще далеко не повний перелік того, що там має бути.
Про всі ці дива журналісти, які приїхали до Нікополя з різних міст області, почули на прес-конференції. А проходила вона у конференц-залі Придніпровського гуманітарно-економічного коледжу університету розвитку людини «Україна». Саме там 15 жовтня цього року відбулася презентація справді сміливого проекту побудови історико-культурного комплексу «Чортомлицька Січ». Цю амбітну ідею збираються втілити в життя протягом року, витративши на всі необхідні роботи щонайменше 20 мільйонів євро, її автори та ініціатори. Зокрема, - засновники спеціально створеного з цією метою фонду «Славетна Січ» Герой України, всесвітньо відомий поет і громадський діяч Дмитро ПАВЛИЧКО, народний депутат України Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ, баронеса Ольга фон ШТЕЛЕНБЕРГ, депутат Дніпропетровської обласної ради, генеральний директор виробничо-наукового центру «Турбосталь» Олександр ФЕЛЬДМАН, директор товариства з обмеженою відповідальністю «Січ-Тур» Володимир БУШТАРЕНКО і президент цього фонду народний депутат Леонід КОЖАРА. Щоправда, на зустріч із журналістами того дня не змогли прибути із перелічених осіб ні сам президент фонду, ні Дмитро ПАВЛИЧКО, ні Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ. На запитання журналістів на цій прес-конференції також давали відповіді голова Нікопольської районної держадміністрації Сергій ВОРОНОВ, громадський діяч, і заступник директора Нікопольського історико-краєзнавчого музею з питань науки Мирослав ЖУКОВСЬКИЙ. До того ж, останній з названих провів екскурсію тими місцями, де мають вирости споруди Чортомлицької Січі, а на історико-меморіальному комплексі «Могила Івана СІРКА» зробив короткий, але змістовний екскурс в історію, коли козаки на чолі з кошовим отаманом Іваном СІРКОМ боронили Українську козацьку державу від ворогів і наводили страх на своїх супротивників.
«В ТОЙ ЧАС, КОЛИ НАВКОЛО РОЗКВІТАЛИ МОНАРХІЇ,
ТУТ ОБИРАЛИ ГЕТЬМАНА ВІДКРИТИМ ГОЛОСУВАННЯМ»
У цьому числі часопису ми приділяємо названій події значну увагу і виділяємо чимало газетної площі з тією метою, аби спершу ознайомити наших читачів із планами й задумами ініціаторів та організаторів, а потім – подавати матеріали про хід будівництва, внески благодійників та інших учасників і їх витрати під час виконання робіт. Бо нам дуже хочеться, щоб замислене справді сталося, а не безжально розсипалося-розтринькалося, наштовхнувшись на різні ніби нездоланні перешкоди.
Якщо брати до уваги думки окремих ініціаторів та організаторів щодо відтворення в сьогоденні Чортомлицької Січі, то одна із засновників фонду «Славетна Січ Ольга фон ШТЕЛЕНБЕРГ у розмові з нашим кореспондентом, зокрема, зазначила наступне:
«Якось я дізналася про те, що п’ять із семи Запорізьких Січей знаходилися в районі Нікополя. Це на тому тлі, що нам розповідали про Нікополь у школах, називаючи Нікопольський феросплавний завод, Нікопольський трубний завод, погана екологія і таке інше. Та коли я сама потрапила до Нікополя й побачила там ці безперечні скарби історії (не тільки України, а історії, мабуть людської цивілізації), дізналася, як тут все зароджувалося, розвивалася, то я просто втратила мову на деякий час. І саме це стало приводом того, що я спочатку зацікавилась цим питанням, а потім і стала одним із співзасновників Фонду «Славетна Січ», і зараз уже йде робота. Зрозуміло, що для її виконання потрібні дуже великі кошти. Але коли пасивно сидіти й чекати, коли хтось перерахує ці кошти або ходити з шапкою по колу й шукати ці кошти, то можна дуже й дуже довго це робити. Але ж можна вже сьогодні заробляти кошти і вкладати в проект, спорудження Чортомлицької Січі. Хоча плани, так би мовити, наполеонівські, бо хотілося б розбудувати всі Січі. Та побачимо, як це все буде, хоча дуже хотілося б це зробити. В першу чергу, заради того, щоб діти наші росли-виростали на прикладах історії України. Та чом би і всьому світу не дізнатися, звідки ж дійсно витоки демократії? Адже саме тут, на Нікопольщині, зародилася така форма державності, як козацька держава, яка з розвитком стала демократичною формою державності. Адже в той час, коли навколо розквітали монархії, тут обирали гетьмана відкритим голосуванням. Та й взагалі, скажіть, чи навіть сьогодні (за часів розвинутої демократії) чи може бути таке ,наприклад, діяння, як «чорна рада»? Чи може сьогодні у нас бути сьогодні відкритий звіт президента про свою роботу перед народом? Таке ніби робиться, але, швидше, - формально, а не по суті. – Не так же, щоб за невиконання обов’язків взяли та й зняли з президентства? Такого зараз немає. Тобто, у козаків було більше демократії, ніж зараз, через цілі століття».
Якщо ж говорити про весь цей комплекс у цілому, то (і про це було повідомлено всім учасникам прес-конференції) на його території будуть розміщені церква Покрови Пресвятої Богородиці, будинки кошового отамана і писаря, козацькі курені, сторожова вежа, корчма, а поряд – містечко ремісників, де можна буде познайомитися з виробами гончарів, ковалів та інших майстрів. Більше того – навіть майстерня із виготовлення легендарних козацьких «чайок». При цьому важливо зазначити, що дах будинку писаря на території Січі прикрасить знаменитий текст листа козаків турецькому султану. Орієнтовна ж ціна всього комплексу за нинішніми мірками майже фантастична, бо складає… двадцять два мільйони євро.

«ЩОДО ЗЕМЛІ В НІКОПОЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ З ЦИХ ПИТАНЬ
СТОСОВНО ЦЬОГО БУДІВНИЦТВА ПРОБЛЕМ НЕМАЄ»
Як завжди останнім часом при таких грандіозних будівництвах, велике значення мають питання пов’язані із власністю на землю. І ось що відповів голова Нікопольської районної державної адміністрації, коли ми його про це запитали:
«Сьогодні ми працюємо з людьми, які мають державні акти на землю під майбутню забудову. Адже відповідно до нинішнього законодавства для заміни державного акта на володіння землею в іншому місці необхідно заплатити 9 тисяч 600 гривень. Із дванадцяти людей. які мають тут державні акти на таке володіння, сьогодні всі згодні на заміну. Тож навіть із цих причин ми маємо історичну можливість втілити тут цей проект із побудови Чортомлицької Січі у життя. Тож проблем у Нікопольському районі щодо цих питань стосовно землі та цього будівництва немає. Тому цей проект я всіляко підтримую і буду це робити надалі. І важливо те, що його підтримують наші прості люди, що проживають у Нікопольському районі. Найближчим часом на території комплексу (а це буде вже наступного року) ми будемо будувати млин, і в подальшому будемо розбудовувати Співоче поле. На ньому протягом останніх років ми провели уже чотири фестивалі козацької пісні. І сподобалося, як ми бачимо, це не тільки його учасникам, але й глядачам, котрі приїздили не тільки з України, а навіть і з далекого зарубіжжя».
«САМЕ КОЗАЦЬКА ФОРМА ВЕДЕННЯ ГОСПОДАРСТВА І КОЗАЦЬКА ФОРМА СТОСУНКІВ ФОРМУВАЛИ СТАБІЛЬНИЙ ПРОШАРОК СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ»
У цьому викладі матеріалу мова – не тільки про саму прес-конференцію, а й про інше, але таке, що тісно пов’язане із наступною побудовою та функціонуванням історичного комплексу «Чортомлицька Січ». Тож не випадково ця зустріч відбувалася безпосередньо в приміщенні гуманітарно-економічного коледжу університету «Україна», випускники якого у вже зовсім не далекому майбутньому будуть займатися розв’язанням численних питань сервісу щодо функціонування комплексу. І ось що нам розповів із цього приводу директор названого закладу Костянтин КАЧУРА:
«Тема козацтва є актуальною для університету «Україна» і для коледжу з тієї причини, що серед місій і завдань, які ми вирішуємо, це відновлення української духовності, це формування принципово нової моделі економіки (до речі, коледж готує спеціалістів саме з економічного і управлінського напрямків). Тому тема козацтва актуальна для нас як така, що стосується безпосередньо витоків. По-перше, - української державності як відродженої традиції Київської Русі. ПО, друге, - особливості козацької економіки і соціально-економічних відносин, які існували в козацькій державі. По-третя, особливості козацької педагогіки і виховання. А на цій основі – формування принципово нової відмінної само ідентичної ментальності українського народу, який вирізняється серед інших народів Європи і світу тим, що саме козацька форма ведення господарства і козацька форма стосунків формували стабільний прошарок середнього класу, на якому трималася Козацька демократична держава. На сьогоднішній день у коледжі навчається близько двохсот студентів за спеціальностями «економіка підприємства», «фінанси і кредит», «діловодство», «інформаційна діяльність підприємства». А з 2012 року ми плануємо оголосити набір за спеціальністю «організація туристичної діяльності», яка на сьогодні проходить період ліцензування».

СЮРПРИЗ НАПРИКІНЦІ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ
Один із найцікавіших моментів чекав на нас, учасників прес-конференції, в самому кінці зустрічі. І це був справжній сюрприз. І Мирославу ЖУКОВСЬКОМУ вдалося всіх здивувати. Він вніс у руках до зали закриту скриню, а відкривши її, показав усім її зміст: унікальну знахідку. Це були фрагменти горщика, що належали, як він повідомив, давнім аріям, які його використовували в господарстві… більше чотирьох тисяч років тому. Демонструючи всім цю знахідку, Мирослав ЖУКОВСЬКИЙ розповів про таке:
«Під час складання паспорту в 1975 році на пам’ятку української культури – могилу Івана СІРКА – охоронні зони не були визначені, а саме таке завдання з’явилося лише після прийняття Закону України «Про охорону культурної спадщини». Після цього Дніпропетровська обласна рада затвердила унікальну програму: «Розвиток українського козацтва на 2008-2012 роки». 680 тисяч гривень, відповідно до неї, було закладено саме на створення охоронної зони та на будівництво каплички біля могили Івана Сірка. Та програма ця не була реалізована, і лише завдяки діям ініціативної групи, яку очолив Володимир БУШТАРЕНКО та надав фінансову підтримку Олександр ФЕЛЬДМАН, з’явилася, нарешті, можливість вирішити це питання. Тож після вивчення відкритого листа Інституту археології НАН України, розпочалися практичні роботи. І тоді в одному з шурфів на відстані приблизно 300 метрів від могили Івана СІРКА й були знайдені фрагменти горщика культури арійської епохи, яка датується другим тисячоліттям до нашої ери. У моїй практиці – це друга знахідка такого великого значення».


Олена МАКОВІЙ, Сергій ЗІНЧЕНКО

НА СВІТЛИНАХ:


логотип фонду «Славетна Січ»;


розповідає про майбутній комплекс «Чортомлицька Січ» Володимир БУШТАРЕНКО;


ініціатори та організатори проекту, які відповідали на запитання журналістів;


частина учасників прес-туру й прес-конференції на могилі Івана СІРКА;


журналісти й частина організаторів біля могили Івана СІРКА;


макет комплексу «Чортомлицька Січ»;


Мирослав ЖУКОВСЬКИЙ зі знахідкою;


момент прес-конференції в приміщенні коледжу;


знахідка з глибини тисячоліть.

Автори фото Ігор ГУЗІЙ та Сергій ЗІНЧЕНКО.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2065 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: