PP

     Субота, 20.04.2024, 15:54



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 27 » Чи вивчатимуть українські діти українську мову?
14:45
Чи вивчатимуть українські діти українську мову?
Останні дні принесли звістку про чергові кроки горезвісного реформатора, що займає в уряді Азарова посаду міністра освіти, ТАБАЧНИКА, в напрямку викорінення з освітньої ниви української мови: для старшокласників буде скорочено кількість навчальних годин з цього предмету. Подібні «заходи» не є такими безневинними, як вони можуть здатися з першого погляду, вони є продовженням убивчого асиміляторства, практикованого зайдами впродовж століть української історії. Погляньмо, парадоксальним повтором якого лиха півторавікової давнини виповзають новітні потуги месіанського міністра національного безпросвітку, різниця лиш у тому, що в ті часи йшлося про полонізацію:
«На науку руської мови і літератури , - писав ФРАНКО в 1884 році , – випадає звичайно дві години тижнево: науку ту, особливо в вищих гімназіях, поручається людям у рідких тільки случаях до неї кваліфікованим, звичайно, суплєнтам, з професії своєї філологам або історикам, чого не буває з наукою польської мови і літератури. Чи ж дивно, що під таким проводом молодіж руська не те, що не робить ніяких поступів у цій науці, котра для неї повинна бути найближчою, але, противно, не раз навіть набирає до неї відразу» (В. СМАЛЬ. «Педагогічні ідеї Івана ФРАНКА». Київ, 1966, стор. 89).
Як бачимо, і в першому, і в другому випадках «парад веде» ніби й не царськоросійська валуєвщина, яка таємно і начисто забороняє користування українською мовою в усіх освітніх і публічних сферах, але в обох випадках розрахунок орієнтується на одну мету – розмити й асимілювати українську людність.
Якщо і в подальшому реформи ТАБАЧНИКА матимуть підтримку з боку найвищого керівництва країни, то занепокоєним вболівальникам рідної мови доведеться перейматися досвідом зарубіжних українців щодо запровадження вітчизняних недільних шкіл з вивчення рідної мови.

Микола КОРОБКО
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 843 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: