PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 00:03



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 15 » Бій під Крутами - це наше незабутнє
15:26
Бій під Крутами - це наше незабутнє
29 січня 1918 року, 94 роки тому, в районі залізничної станції Крути, що під Києвом, відбувся нерівний бій між трьома сотнями київських студентів, які захищали Українську Народну Республіку, і кількатисячною більшовицькою армією. З одного боку були молоді хлопці, більшість із яких не мали ніякої військової підготовки, а з іншого – тисячі петроградських і московських червоногвардійців та матросів Балтійського флоту. Протистояти цій ворожій навалі, озброєній, крім всього іншого, бронепоїздом і гарматами, було неможливо. Але нерівний бій тривав п’ять годин! Майже всі там загинули, а ті приблизно тридцятеро, які потрапили в полон, були розстріляні і потім (коли українці повернулись) поховані на Аскольдовій могилі. Тоді, на похороні, президент УНР Михайло ГРУШЕВСЬКИЙ назвав молодих оборонців героями. Цій події присвятив свій вірш Павло ТИЧИНА, і там є такі рядки:
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука? —
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. —
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.
Тож сьогодні загибель студентів-героїв сприймається як символ незламності українців у боротьбі з ворогами, як символ патріотизму і жертовності українського народу, який завжди боровся й боротиметься за кращу долю.
Захід із розповіддю про цю подію відбувся у центральній дитячій бібліотеці Кривого Рогу і провела його бібліотекарка Олена БОЛОБАН. У ньому взяли участь семикласники криворізького центрально-міського ліцею. Серед них - Ксенія МОСТЕПАН, Евеліна НОВІКОВА, Євген МУРДАСОВ і Анастасія ЗАЇКА, які поділились своїми враженнями від почутого. Зокрема, Євген сказав: «Якби не ці хлопчаки 15-19-ти років, ніхто не знає, що було б з Україною».

Олена МАКОВІЙ
НА СВІТЛИНАХ :


бібліотека виставила книги про Бій під Крутами;


семикласники ліцею Анастасія ЗАЇКА, Евеліна НОВІКОВА, Євген МУРДАСОВ і Ксенія МОСТЕПАН;


діти слухають розповідь про бій під Крутами.
Фото автора.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1764 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: