PP

     Четвер, 28.03.2024, 23:27



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Березень » 16 » Без права на права
12:40
Без права на права
В Україні щонайменше шість тисяч осіб не можуть голосувати, розпочати власну справу, зареєструвати новонароджену дитину чи відкрити рахунок у банку...
Україна ратифікувала дві Конвенції ООН — «Конвенцію про статус апатридів» (1954) та «Конвенцію про скорочення без громадянства» (1961), — відповідні законопроекти було ухвалено Верховною Радою 11 січня цього року. 8 лютого закони були підписані Президентом і, згідно з Конституцією України, набрали чинності 25 лютого. Тепер наша держава має надати до штаб-квартири ООН інструменти ратифікації й за три місяці приєднається до Конвенції.
Ратифікація цих Конвенцій має допомогти Україні подолати проблему безгромадянства й надати реальний інструмент захисту тих мешканців країни, які позбавлені основного права людини, — «права мати права». «Щойно набудуть чинності інструменти ратифікації, Україна долучиться до кола 36 європейських країн, що ратифікували Конвенцію 1954 року, і 24 країн, які ратифікували Конвенцію 1961 року», — зазначає пан Олдріх АНДРИСЕК, Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Білорусі, Молдові та Україні.
Сьогодні досить складно встановити точну кількість людей, які проживають в Україні без громадянства або дійсних документів. За даними Державної міграційної служби України, станом на 1 січня 2012 року в Україні зареєстровано 5875 осіб без громадянства. Однак, за підрахунками УВКБ ООН, ця цифра є значно більшою — з урахуванням наслідків розпаду Радянського Союзу та процесів міграції, на території України проживає понад 25 тисяч людей із невизначеним громадянством.
Серед них можна виділити три основні групи осіб. Перша — це особи, які до цього часу мають паспорти СРСР і не набули громадянства однієї з країн-правонаступниць. Наприклад, за підрахунками УВКБ ООН, сьогодні близько 300 кримських татар мають недійсні документи радянського зразка. Друга група — це особи, які втратили паспорти СРСР в Україні, й не мали змоги замінити їх. До третьої групи належать дорослі, які в’їхали в Україну в дитячому віці на підставі свідоцтва про народження, але після досягнення повноліття не змогли отримати нових документів, що посвідчують особу. Всі ці люди не можуть влаштуватися на хорошу роботу, розпочати власну справу чи відкрити рахунок у банку, не можуть подорожувати й навіть зареєструвати новонароджену дитину... Це, по суті, не задіяний державою людський капітал, інтелектуальні й трудові ресурси. Це — люди, які могли б працювати на державу, але вимушені перебувати в «пасивному стані».
Загалом же, безгромадянство є проблемою світового масштабу. За оцінками УВКБ ООН, кількість осіб без громадянства у світі складає щонайменше 12 мільйонів. Багато з них мають дітей, які також є незареєстрованими.

Марія СЕМЕНЧЕНКО,
газета «День, 6 березня 2013 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 914 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: