PP

     Субота, 20.04.2024, 00:41



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Січень » 16 » АВТОРИТЕТНА ДУМКА УКРАЇНА– ЦЕ ЯК ЛІТАК, ЯКИЙ ЗАХОПИЛИ ТЕРОРИСТИ
17:28
АВТОРИТЕТНА ДУМКА УКРАЇНА– ЦЕ ЯК ЛІТАК, ЯКИЙ ЗАХОПИЛИ ТЕРОРИСТИ
(З інтерв’ю Ярослава ГРИЦАКА Ірині СЛАВІНСЬКІЙ для «Української правди», перед яким журналістка зазначила наступне: «З Ярославом ГРИЦАКОМ я говорила трохи більше тижня тому. Ми ще нічого не знали про створення та розвиток Всеукраїнського об’єднання "Майдан", Тетяна ЧОРНОВОЛ іще не була в лікарні та й під Межигір’я громадяни України масово ще не ходили…»

ПРО МАЙДАН
Я вважаю, що Майдан не має іншого вибору, як перетворитися на громадський рух. Але мене тривожить, як швидко його пробують "осідлати" політики і тим самим зробити з нього ще одну партійну чи припартійну структуру. Це відбувається і в Києві, й у Львові. Це набирає тривожного характеру, бо містить загрозу розколу. А розкол – надто велика розкіш перед лицем такого суперника, як ЯНУКОВИЧ і його режим. Завдання цього руху я бачу не лише у зміщенні ЯНУКОВИЧА, але й у виявленні нових лідерів. Він мав би стати чтимось на зразок ракетоносія, який виводить супутник на орбіту – а потім відпадає за непотрібністю…

ПРО ВЛАДУ
- Перша версія – справді, вони настільки ідіоти. Вони, здається, не читали МАКІАВЕЛЛІ, котрий радив: "Якщо б’єш, то вже вбивай". Бо немає нічого гіршого, ніж ворог, якого ти не добив. Друга версія – вони не дурні, ми просто не розуміємо їх логіки. А не розуміємо, бо ніколи не бачили і не знали прецедентів подібної влади. І то не тільки ми: цілий світ не має такого досвіду. Ми знаємо чи уявляємо, що роблять у таких випадках генсеки, колишні ефесбешники, генерали, які дірвалися до влади і т.п. Ми не знаємо, що за таких обставин робить мафія. Ми могли би, скажімо, знати, якби свого часу президентом США став би не РУЗВЕЛЬТ, а АЛЬ КАПОНЕ. Але такого досвіду життя в країні, де владу захопили мафійні структури, в історії нема. Україна – це як літак, який захопили терористи… Проблема в тому, що ми не можемо собі уявити процес думання цих терористів. Наше незнання є їхньою силою. А їхня слабкість – це їхня система влади, непридатна до швидкого реагування. Це закрита структура, де президент оточений yes-men, котрі кажуть йому тільки те, що він хоче почути. З внутрішньої інформації я чув, що в день розгону студентів ЯНУКОВИЧУ доповіли, що його рейтинг збільшився на 8-10%. В цій структурі доступ до тіла мають не просто ті, хто пов'язаний з тілом певними зв’язками, але ті, хто до цього тіла доносять позитивні новини. Але така "чорна коробка" не може приймати правильні рішення і мусить помилятися, бо не має зворотнього зв’язку: вона дає накази і сигнали, але не приймає реакції.

НЕ ГРАТИ ЗА ПРАВИЛАМИ ВЛАДИ
Я боюся, що ЯНУКОВИЧ думає, що приймає рішення, але є і хтось інший, який теж приймає рішення і змушує ЯНУКОВИЧА ті рішення вважати своїми власними. У кожному разі, в цю гру у "коробочки" втягуватися не можна – ми її програємо. Потрібно змінити гру, змінити правила. На їхньому полі за їхніми правилами не виграємо. Противників потрібно перетягувати на нашу сторону… Жодна революція не буде успішною, якщо не перетягне на свою сторону частину "старорежимного" апарату. Це аксіома. Але не про це зараз йдеться. Йдеться про зміну правил. Наприклад, СБУ викликає людей на допити. Але чому б, наприклад, Раді Церков не викликати на допит СБУ? Запитали б, хто той ролик із священиком знайшов, закинув у мережу, навіщо це зробив… Нехай це зробить хтось інший – хто має авторитет: Ініціативна група "Першого грудня" чи перший президент. Головне – змусити їх грати на нашій території за нашими правилами…. З 1989 року маємо інший символ революції – круглий стіл. За ним можна домовитися про зміни влади. Як виняток маємо Румунію з ЧАУШЕСКУ з усіма відповідними наслідками. Історію треба передумувати. Ми маємо брати до уваги новий досвід. Крім великого Євромайдану в Києві, у всій країні відбуваються свої майдани – на кухнях квартир чи у фейсбуку. Маю на увазі не стояння з гаслами, а шукання виходу і пропонування розв’язок. Завдяки горизонтальній структурі соціальних мереж будь-яка ідея, що народилася на чиїйсь кухні чи на вузькій нараді, має можливість стати ідеєю всього середовища.

ТИСНУТИ НА ЛІДЕРІВ ЗНИЗУ
Майдан чимось повинен закінчитися, але це довготривалий проект – має виникнути якийсь громадський рух. Майдан зараз має чинити тиск на політиків, і не лише на владних, але і на опозиційних. Останнім він повинен поставити, вищу планку. Ми можемо критикувати лідерів опозиції. Але інших ми ще не скоро будемо мати. Тому критикуймо їх не на знищення, а так, щоб вони старалися стати кращими. Як писали СТРУГАЦЬКІ, коли нема з чого робити добро, роби його зі зла. Жоден політик не буде мінятися, якщо не відчуватиме тиску знизу.

Ярослав ГРИЦАК,
український науковець, історик і публіцист; доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка; перший віце-президент (1999–2005) Міжнародної асоціації україністів, головний редактор наукового річника «Україна модерна», член редакційної колегії часописів Ab Imperio, Критика, Slavic Review, член наглядової ради журналу Harvard Ukrainian Studies, почесний професор НаУКМА,


(З матеріалу «Україна – як літак, який захопили терористи», «Українська правда», 30 грудня 2013 року)
Переглядів: 767 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: