PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 17:25



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Квітень » 23 » Авторитетна думка «Ми втратили доброго друга України»
09:26
Авторитетна думка «Ми втратили доброго друга України»
Це страшний удар, і навряд чи можна буде замінити таку величезну кількість загиблих діячів, які були в літаку президента Леха КАЧИНСЬКОГО. І насамперед, фактично загинула верхівка партії «Право і справедливість», яка проголошувала гасло консервативно-національного розвитку Польщі. Деякою мірою ці гасла близькі і для ряду українців, тому в нашій державі було багато однодумців КАЧИНСЬКОГО. І ми високо цінували його ставлення до України. Воно було не формально-європейським, він власне, дуже добре розумів коріння українців, виходив із кореневих причин, які об’єднують наші народи. Тому він був прибічником і адвокатом вступу України до ЄС і НАТО. Він прекрасно розумів, що криється за гаслом «Без вільної України неможлива вільна Польща». Хоча він був і не дуже популярним в Європі діячем, але твердо відстоював свої погляди, зокрема, - на необхідність тісного союзу з Україною і Литвою. Таким чином, ми втратили доброго друга України і політичного діяча, який давав перспективу Польщі. Він був у конфлікті з тим напрямом польської політики, який був більш євроцентричний, з тим же Дональдом ТУСКОМ, який виступав за покращення відносин із Росією, за прагматичні, а по суті, прохолодні відносини з Україною. Можна сказати, що навряд чи хто-небудь зможе замінити Леха КАЧИНСЬКОГО.
Мені здається, що зараз важливим рішенням польського народу була б перемога на майбутніх виборах брата КАЧИНСЬКОГО Ярослава, який би зміг продовжити справу Леха, був би таки гарантом стабільних відносин Польщі та України, і гарантом консервативно-національних поглядів, які сповідує польське суспільство. Адже в Польщі зараз відбувається певного роду деморалізація. Навіть таке релігійне суспільство як польське втрачає старі цінності, і, власне, проти цього виступав Лех КАЧИНСЬКИЙ. Якщо партія «Право і справедливість» піде, це буде погано і для самої Польщі. Адже має бути сила, яка спирається на консервативні традиції, на сімейні цінності.
Тим не менш, я думаю, зараз відбувається мобілізація польського населення. Звичайно, це трагічна хвилина, але погляньте на ту єдність, яку демонструють поляки. Всі політичні погляди, політичні уподобання були відкинуті. Це докір нам, розсвареним українцям. Перед нами постав прекрасний вільний польський народ, який тужить за своїми лідерами.
Юрій ЩЕРБАК, екс-посол України в США і Канаді; з матеріалу «Ми втратили друга», газета «День», 13 квітня 2010 року
Фото із сайту wiadomosci24.pl
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1099 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: