PP

     Четвер, 28.03.2024, 20:52



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 16 » Активісти «Просвіти» провели акцію
14:18
Активісти «Просвіти» провели акцію

КРИВИЙ РІГ. – Понад 200 років тому, поблизу того місця, де понад злиття Інгульця з Саксаганню народився Кривий Ріг, тепер лежать руїни. Саме там, де ще напочатку минулого століття стояв новий будинок капітан-лейтенанта Федора МЕРШАВЦЕВА, в якому під керівництвом його зятя Андроняка КИСЛОВА діяла криворізька «Просвіта». Від того будинку збігав тоді униз, до самого Інгульця. Громадський вишневий сад, що заклав його господар і де щороку всі бажаючі ласували вишнями різних сортів. Ні саду тепер немає, ні будинку, а лежать руїни між спорудами Криворізького музичного училища і музичної школи.
А на другому березі Саксагані – розквіт дерев у парку ім. газети «Правда», частина з яких протягом останніх років зарясніла табличками з прізвищами чиновників місцевого рівня. Таким чином вони намагаються зберегти пам'ять про себе і замаскувати табличками такі діяння, про які українцям не хотілося б нагадувати.
25 жовтня зібралися активісти «Просвіти», які хочуть відродити з руїн будинок Ф.МЕРШАВЦЕВА, розгорнутуи плідну діяльністьт другого в Україні екомузею на базі українсько-польського партнерства з відродження річки Саксагань. Минулого року музей отримав назву «Оберіг», а його аніматор Петро ЛИСЕНКО, заступник голови Криворізького міського правозахисного товариства, разом з іншими волонтерами розпочав активну діяльність, залучивши до справи місцевих жителів.
Того дня активісти встановили на місці, де стояв будинок Ф.МЕРШАВЦЕВА, інформаційний плакат про забутого місцевою владою мецената, а керівник місцевої громадської організації «Ліга культури» художник В’ячеслав СТРАННІК сказав, що навесні висадіть тут вишневі дерева, аби той громадський сад відродити. Олнександр МЕЛЬНИК, провідний працівник історико-краєзнавчого музею, запропонував перейменувати парк ім. газети «Правда» на парк іім. Федора МЕРШАВЦЕВА.

Сергій ЗІНЧЕНКО,
газета української діаспори в США «Свобода»,
число 52, 26 грудня 2014 року.


На світлині:


активісти Вячеслав СТРАННІК і підприємець Артур КУЗНЄЦОВ встановлюють інформаційний плакат.
Фото автора.

Переглядів: 710 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: