PP

     Субота, 30.03.2024, 06:06



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Квітень » 13 » А, дивіться: хто кому козак, або Як кривого козака пошили в напівзрячого
21:00
А, дивіться: хто кому козак, або Як кривого козака пошили в напівзрячого
Достеменно ніхто вже й не знає, коли перший козак зійшов на прадавній шлях, що проліг від Черкас на Крим. А цю, примітну серед безкрайнього степу, на шляху місцину біля злиття двох рік кожному подорожуючому аж ніяк не оминути. Та й гарна ж вона була, пропахла степовим буйнотрав’ям і свіжим подихом води! І примітна, бо, де ж зупинитися, як не біля води, як не сховатися від небезпеки нападу між двома річищами, річищами Саксагані та Інгульця, що тут, любовно зливаючись, омивають захищений суходільний кут. І то не перший в степовому краї півострівний кут, символічно названий рогом. Ось там, на північ - Мишурин Ріг, на південний схід – Таганів Ріг. А скільки їх менш відомих!
Кожен народ має свої легенди, і ґрунтуються вони на національних духовних цінностях. Певно, й пізніша від часів заснування міста поява легенди про його засновника козака Рога надихалася тими ж мотивами.
Отже, уславлений в боях запорозький козак Ріг, перенісши каліцтво ноги, переходить на осідле життя і будує оселю поблизу злиття двох рік, започатковує нове поселення. І йдуть перекази про це з покоління в покоління. А ім’я йому в честь засновника – Кривий Ріг.
Та настали нові часи, коли Запорозька Січ була піддана другому, цього разу, ідеологічному нашестю, а свободолюбний козак ніяким боком не підходив до колгоспного двору. І треба було щось із ним робити. А вже, коли великий вождь народів проголосив здравицю на честь старшого брата – великого російського народу-переможця, для місцевих «дослідників» настала черга пошуку старшого брата і в доленосних подіях давнього Криворіжжя. Ось тоді в криворізьку міфологію і прибув з далекого Уралу уральський козак Рог, який у тамтешніх боях утратив одне око. І хоч жоден запорожець, жоден питомий українець у ті часи людину з вибитим оком назвати кривим не здогадався б, така подія сталася. У пізніші часи про подібні способи з’ясування істини говорили: «Сказав старшина «люмінь», значить – «люмінь». Отже, сказано зверху – «кривий», значить,- кривий.
Уже країна вернула собі незалежність, уже час і мову батьківську повернути собі, як належить, а нам доводять, що сліпий – це кривий! Не вірите? Завітайте на головну площу міста і переконайтеся, що скульптурний козак на ім’я Ріг все-таки на одне око сліпий …

Микола КОРОБКО

На світлині:


фрагмент пам’ятника козаку Рогу
Переглядів: 1196 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: