PP

     Четвер, 28.03.2024, 17:32



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів

Росла Поганка на галяві дикій,
Бліда-бліда, немов торішній сніг,
Росла і скаржилась окрузі без’язикій
На свій нещасний горе-оберіг.

Бо обминали й не хотіли їсти
Бліду Поганку і старі, й малі,
І навіть відьми та авантюристи
Обходили далеко десь в імлі.

Та якось на галяву ту похмуру
Забрів Червоний Кухар (ніс – в буряк!).
І чи то з умислом, чи просто здуру 
Зірвав Поганку – та й собі в рюкзак.

Прийшов додому після полювання
Мисливець тихий і замислив так:
„Зроблю усім сусідам частування:
Борщ український із грибами – вищий смак!”

Так і зробив. Але сусіди знали,
Що з українським Кухар не в ладу.
Тому й до столу йти не поспішали,
Серцями відчуваючи біду.

Та все ж прийшли (мов на молитву, – тихі)
І попросили: „Може, виллєш все?
Бо щось не те зварив – і бути лиху,
І добре, якщо тільки пронесе...”

„Ох, недовірливі! Ох, неучьоні!” -
І він у миску повен влив черпак,
Затим і гриб знайшов у т ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1284 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


Я бачила дивний сон. Довжелезний подіум, навколо якого скупчилися фотографи. В перших рядах – ошатні дами та знані політики. Грає музика, подіум освітлюється, і на ньому замість моделей з’являються величезні літери – А, Б, В. Вони перебирають стрункими ніжками та стають у невимушені пози. Їх змінюють наступні – Г, Ґ та Д. Публіка затамувала подих. Ось і Х та У – бачу, як ніяково їм бути поруч. Показ завершується. Всі літери вишикувалися в рядочок та плескають у долоні. На подіумі з’являються Кирило і Мефодій, вклоняються глядачам і цілують руки найгарнішим представникам своєї абетки. Публіка в захваті. Спалахи фотоапаратів…
Мій сон перериває брязкіт ложки по залізній спинці лікарняного ліжка. Моя сусідка по палаті в такий спосіб викликає нянечку. Отямлююся і пригадую – я зламала ногу, я в лікарні і вчора мені зробили операцію. І той дурнуватий сон – банальний відхідняк після анестезії.
В палаті разом зі мною п’ятеро жінок. Кінець січня видався слизьким, і в медиків почалися с ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1158 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


  КОНСТИТУЦІЯ України гарантує кожному таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом, у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові, чи з’ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами отримати інформацію не можливо.
Тобто Конституція передбачає, що вказані вище винятки мають бути передбачені виключно на рівні Закону України. Проте, на сьогодні замість закону діє Постанова КМУ № 1169 від 26.09.2007 року, якою затверджено «Порядок отримання дозволу суду на здійснення заходів, які тимчасово обмежують права людини, та використання добутої інформації».
Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до окружного адміністративного суду міста Києва і посилаючись на Конституцію України, ст. 8 Європейської Конвенції з прав людини («Право на повагу до приватного та сімейного життя») вимагала визнати Постанову Кабінету Міністрів незаконною, та скасувати її.< ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1177 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


  Слухали: 
Повідомлення ДАШКОВСЬКОГО С.М. та КОРОБКА М.І. про анти- статутну діяльність заступника голови об’єднання ЛЕБЕДИНЕЦЬ Ю.І. та члена міської організації БАЛАБАТ Л.М.
ЛЕБЕДИНЕЦЬ Юлія Іванівна протягом звітного періоду самоусунулася від виконання громадських обов’язків, 08.11.2008 р. взяла участь в нелегітимних так званих звітно-виборних зборах обласної організації просвітян, де була «обрана» до керівного складу організації-двійника обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, самовільно полишила, розірвавши мандат учасника, звітно-виборні збори міського об’єднання, що відбулися 31 січня поточного року, та публічно заявила, що вона виконує партійне рішення.
БАЛАБАТ Любов Миколаївна так само взяла участь у нелегітимних зборах так званої обласної організації просвітян та була «обрана» до її керівного складу. Протягом двох останніх звітних періодів міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, що охоплює 8 років, Л.БАЛАБАТ всього лиш кілька р ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1339 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


Ув’язненню чи страті кожного із ХВИЛЬОВИХ передувало цькування в пресі. Не завжди це робилося за наказом влади. Не кожен донощик розумів, що пише саме донос. Душила жаба. Якщо не знати, за яких політичних умов це діялось, можна подумати, що то було звичайне літературне життя з його боротьбою напрямів, уподобань, смаків, самолюбств. На заздрість та ревнощі хворіють навіть генії, але тільки бездарність геніальна в заздрощах і ревнощах. Розстріляне Відродження – це український варіант історії МОЦАРТА і САЛЬЄРІ.
 
ХВИЛЬОВІ, до того ж, були дуже освічені. Молоді, голодні, просякнуті смородом пороху і крові, селянські або міщанські діти, але за освіченістю, витонченістю – ніби нащадки відбірних шляхетних родів. Те, що вони зробили себе серед грому і бруду війни, революції, післяреволюційної метушні, є дивом, котре свідчить, що це були справді вершки нації. Їхнє невеличке, але могутнє коло було за визначенням замкненим, відчуженим від панівного малописьменного велелюддя тодішньої лі ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1268 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


Національний екологічний центр України (НЕЦУ) висловив свою підтримку введенню нових транспортних зборів. Екологи переконані, що податок, пропорційний об’єму двигуна є виправданим, бо позбавить нас багатьох нагальних проблем
  «Більшість машин мають двигуни об’ємом до 2.2 літра і за новими тарифами будуть платити максимум 220 гривень на рік. А от машина з об’ємом більше ніж 2,2 літри вже буде сплачувати від 1650грн, - коментує Олена МІСКУН, координатор транспортної програми НЕЦУ, - Якщо обрахувати збитки здоров’ю та довкіллю, нанесені викидами спаленого пального в таких об’ємах, сума вийде ще набагато більшою!» 
  «Забруднювач повинен платити. Від великих авто викидається набагато більше забруднюючих речовин, ніж від легкових, в тому числі парникових газів, тому логічним є впровадження пропорційно більшого транспортного збору від таких авто! – коментує Ірина СТАВЧУК, координатор з питань зміни клімату НЕЦУ, - Джипи – не так засоби пересування, як забаганка, що задовольняється ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1144 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


 
Звітний період охоплює відрізок часу діяльності об’єднання з 26лютого 2005 по 31 січня 2009 року. Проте питання налагодження організаційної структури нашого громадського колективу постало ще в 2000-му році, коли попереднє керівництво міської організації не передало належно відкоригованих списків її членів. Саме в той час Центральне правління «Просвіти» прийняло рішення про проведення перереєстрації всіх просвітян.
 До теперішнього складу нашої міської організації входять просвітяни, які шляхом перереєстрації підтвердили своє членство, а також колеги, які вступили до нас після початку перереєстрації.
За останні роки пішли із життя наші колеги: світлої пам’яті АНДРЄЄВ А.І., БУСАЙ М.Ф., ГОНЧАРЕНКО В.І., ГНИП Я.І., ДЕХТЯРЬОВ В.В., ІВАНЮК В.І., КІКАВСЬКИЙ С.І., МУХА М.П., САМОЙЛЕНКО Л.М. У своїй діяльності наше об’єднання керується вимогами норм Конституції України, чинного законодавства, Статуту Всеукраїнськ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1538 | Додав: pprosvita | Дата: 16.02.2009 | Коментарі (0)


Того дня, 31 січня 2009 року, звітно-виборні збори криворізькі просвітяни все-таки провели й фактично одноголосно своїм головою знову обрали Миколу КОРОБКА, народного депутата України першого скликання й члена правління Української Гельсінської Спілки з прав людини. Але цього могло й не статися, бо той же Сергій ДОВГАЛЬ, прес-секретар Дніпропетровської обласної організації партії «ВО «Батьківщина», який у травні минулого року, привівши із собою близько тридцяти чоловік, зірвав ефективну роботу ради Дніпропетровського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імен Тараса ШЕВЧЕНКА, міг своїми деструктивними діями нашкодити і в Кривому Розі. Адже під час реєстрації він нахабно видавав себе за голову Дніпропетровського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, перед’явивши при цьому якусь невідому ксерокопію, влаштував штовханину перед входом до залу й навіть намагався вирвати у мене відеокамеру з рук, коли я як журналіст проводив зйомки.  

Однак ... Читати далі »

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1420 | Додав: pprosvita | Дата: 03.02.2009 | Коментарі (0)


2 – 1919 р. – КАТЕРИНОСЛАВ. Угода отамана ГРИГОР’ЄВА з радянським військовим командуванням про оперативне підпорядкування загонів ГРИГОР’ЄВА Харківській групі військ. 19 лютого загони ГРИГОР’ЄВА перетворено на 1-шу бригаду Задніпровської дивізії.
2 – 1995 р. – Газета „Голос України” повідомила про завершення будівництва в Києві, Кривому Розі, Старокостянтинові, Новограді-Волинському житлових комплексів для військовослужбовців, що раніше проходили службу на території колишньої НДР. Будівництво фінансувалося урядом Німеччини. 
8 – 1994 р. – Брюссель. Підписання Україною документів, пов’язаних з участю в програмі НАТО „Партнерство заради миру”.
10 – 1940 р. – Західні області України. Перший етап депортацій, що охопив 220 тисяч чоловік.
11 – 1918 р. – Київ. Видання і оголошення по місту „наказу №1” командуючого радянськими військами М.МУРАВЙОВА про встановлення влади Народного секретаріату, Ради робітничих депутатів та Військово-революційного комітету. У наказі відзначалося ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2103 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


Трохи менше двох місяців тому Всеукраїнське товариство „Просвіта” імені Тараса ЩЕВЧЕНКА зробило перші кроки у своє 15-те десятиліття. Святкування з цієї нагоди відбувалися всюди, де діють просвітянські організації. В тому числі, - на Дніпропетровщині і в самому Кривому Розі.
 Відсвяткували, відзначили 140-річчя. Тепер – знову до праці. До праці складної і важкої, бо, наприклад, нам, криворіжцям, доводиться діяти в умовах зрусифікованого міста. Ця складність полягає ще й у тому, що місцева влада тільки під тиском згори, з висот управлінської вертикалі, поступово переходить (і справді: тільки переходить, а не впевнено діє) до перетворень на базі національних пріоритетів, ледь-ледь почалося відчуватися (чи, може, це тільки так здається?) більш уважне ставлення з її боку до історії України та до надбань національної культури.
 Так, воно й справді виглядає добре, коли міський голова разом із своєю командою виходить до пам’ятника Кобзареві з нагоди відзначення Дня Соборності Україн ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1172 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 153 154 155 156 157 »