PP

     Субота, 20.04.2024, 00:22



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів

Холодно, нерозбірливо і без спілкування з пресою Президент України Віктор ЮЩЕНКО 5 березня справді побував у Кривому Розі, разом із віце-прем'єр-міністром Іваном ВАСЮНИКОМ та заступником голови Секретаріату Президента України Романом БЕЗСМЕРТНИМ. Причому - не тільки на відкритті міського пологового будинку №2 і в Криворізькому медичному діагностичному центрі. Президент також знайшов час і для того, аби відвідати ще й Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ Московського патріархату і поспілкуватися там зі священиками. 

Та головну увагу, ясна річ, було звернено на відкриття нового пологового будинку, який будівельники ВАТ «Криворіжіндустрбуд» спорудили за кошти, виділені від приватизації колишньої «Криворіжсталі». Як завжди в таких випадках, тут перед входом до пологового будинку було багато кульок у барвах національної символіки, попри холоднечу, - вискочили перед прибуттям Президента й молодиці у вишиванках, а вже медичні сестри чекали на його прибуття близько трьох годи ... Читати далі »

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1200 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Ось уже й весна надходить. Довгоочікувана. А незадовго до її приходу відзначили свої ювілеї двоє наших активно діючих просвітян.

 

Заступнику голови Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Володимиру Дмитровичу НАЛУЖНОМУ (на світлині праворуч) виповнилося шістдесят років, а просвітянину Олександру Григоровичу ГІРИКУ (на світлині ліворуч) – вісімдесят. 

Володимир Дмитрович нині витримує величезні навантаження, оскільки крім основної роботи, виконує ще й чималі обсяги з організаційної роботи в місцевій «Просвіті». Можна сказати, що без його участі не відбувається жоден просвітянський захід.
А Олександр Григорович – справді відомий український інженер-конструктор, винахідник ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1035 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Коли сьогодні ще хтось твердить, ніби в Україні є свобода слова, то він - або абсолютний дурень, або професійний брехун (від політики, від журналістики чи ще там від чогось). Так, бо на місце тієї задекларованої свободи тепер міцно всілася безкарна брехня, яка постійно прогресує у своєму нахабстві. І, як на мене, то найбільш яскраво ця тенденція проявила себе в Кривому Розі: в тому місті, де 18-й рік править фактично одна й та ж команда колишніх радянських партфункціонерів на чолі з Юрієм ЛЮБОНЕНКОМ разом із належним чином підготовленими своїми учнями-пристосуванцями
Та й справді, де ж іще в Україні знайдеш таке, щоб радіожурналіст 15-рік не мав змоги вийти в прямий ефір? - При задекларованій Президентом «сотоварищи» нібито свободі слова? Навпаки, це готовий факт для Книги рекордів України. Сумних, - щоправда. Та й самій Олені МАКОВІЙ, редактору радіомовлення місцевого телерадіооб’єднання «Криворіжжя» (котра має найбільші шанси потрапити в такі «рекордсмени»), - далеко не радіс ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1208 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)

Як і обіцяли, ми продовжуємо публікувати матеріали, пов’язані із оприлюдненим у числі дев’ятому нашого часопису за 2008 рік відкритим листом Миколи ЗЯБРЕВА, який ще приблизно рік тому працював заступником директора Криворізького міського театру драми та музичної комедії імені Тараса ШЕВЧЕНКА.

 

Тож зазначаємо, що 18 лютого цього року Валентина КРИВДА (вона є кореспондентом нашого часопису) отримала й принесла до редакції документ, наданий їй міською прокуратурою за підписом прокурора міста Кривого Рогу Федора КИРИЄНКА (на світлині вгорі). 
В ньому, зокрема, йде мова про таке:
«На Ваше усне звернення щодо статті «Матеріали передані до прокуратури» в газеті «Промінь» (правильна назва – «Промінь Просвіти» -ред.) п ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1187 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)


У п'ятницю, 6 лютого, в нашій інтерактивній програмі мова йшла про історичну справедливість і можливе відкриття архівів КҐБ в Україні. Гість Бі-Бі-Сі - Роман КРУЦИК, голова Київського відділення товариства «Меморіал». Програму вела Світлана ПИРКАЛО.

Бі-Бі-Сі: Перш за все, яким чином Вас особисто зачепило КГБ? Ви не сиділи часом за "український буржуазний націоналізм"? 
Р.КРУЦИК: Ні, я не сидів за націоналізм, але були деякі інциденти. Якось коли мої діти, двійнята, син і дочка, були у дитячому садочку, їм було десь по 5 років, прийшли інструктори обкому партії і запитали дітей в їхній групі, яке скоро буде свято. Тоді так було, що Великдень співпадав з Першим травня, і ось всі діти відповіли, що скоро буде Перше травня. А мої діти сказали: "Паска", і мене трохи тягали по КГБ. 
Бі-Бі-Сі: Ви займаєтеся історією, але за освітою не історик, наскільки я розумію? 
Р.КРУЦИК: Я за освітою юрист, але люблю історію і займаюся нею ще з часів Гельсінської спілки, ще до незал ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1186 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)


1 – 1914 р. – Перший авіапереліт за маршрутом Київ – Одеса, здійснений П.НЕСТЕРОВИМ.

4 – 1963 р. – Київ. Постанова Секретаріату ЦК Компартії України про видання українською мовою „Загальної декларації прав людини”.
6 березня – 24 липня 1942 р. – Україна. Перша широкомасштабна депортація робочої сили до Німеччини.
7 – 1918 р. – Опублікування в пресі циркуляра Ради народних міністрів про широке оприлюднення ІІІ і ІУ Універсалів Центральної ради, про скасування чинності постанов і розпоряджень як Тимчасового, так і радянського урядів, публічне запровадження української мови в урядових і громадських інституціях. 
9 – 1814 Р. – ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, МИСЛИТЕЛЯ, ХУДОЖНИКА.
9 березня – 19 квітня 1930 р. – Київ. Судовий процес на групою української інтелігенції (С. ЄФРЕМОВ, Г.ЧЕХІВСЬКИЙ, В.ДУРДУКІВСЬКИЙ, та інші – всього 45 чоловік), яка звинувачувалась у створенні підпільної контрреволюційної організації „Спілка визволення Укра ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1314 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)

ЗАЯВА

учасників „круглого столу”,
присвяченого 20-річчю створення Товариства української мови
та з нагоди Міжнародного дня рідної мови

 З часу заснування Товариства української мови та відродження Всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Тараса Шевченка впродовж двадцяти літ проводиться наполеглива праця на ниві духовного й культурного відродження титульної нації, утвердження державності української мови.
Проведення науково-методичних конференцій під гаслом „Україні – українську мову!”, видавнича діяльність, створення фільмів телерадіокомпанією „Просвіта”, влаштування художніх виставок, мистецько-літературних вечорів, відродження українських звичаїв і традицій, читання лекцій з історії, економіки, культури України – щоденна цілеспрямована праця просвітян, що формує національну і громадськ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КИЇВ | Переглядів: 1902 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)


Оксануся допомагає мені жити. Там, де я вже могла впасти. Бо більше не можу витримувати такої України і таких українців. У Оксани вистачає сил і енергетики. Кілька років тому Оксануся мені сказала: «Мамо, зараз час одиноких голосів». Самотніх голосів! Такої самотності, як відчуває український письменник в Україні, – не доведи Господи! Це страшна, смертельна самотність. Не знаю, чи вистачить таланту написати так розумно, як ГОГОЛЬ, але «Записки українського самашедшого» я вже написала. Та закінчити ніяк не можу, бо божевілля українське продовжується, весь час іде матеріал. А взагалі, досить вже українцям скиглити. Ми вибираємо. Ми диктуємо. Ми поважаємо одне одного. Ми – УКРАЇНА. Це наша держава. Я на мітинги не піду, пікетувати не буду. Якщо я кудись і піду, то на барикади – боротися з тими, хто до цього призвів. І наостанок. Оксанусю, я тобі дуже вдячна, що природа на тобі не відпочила. Я щаслива, що забезпечила еволюцію. Ще все буде! Буде так, як ми хочемо.

 

Ліна КО ... Читати далі »

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1410 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)


  20 лютого в книгарні „Є” відбулася презентація книжки Елен БЛАН „Родом із КГБ. Система ПУТІНА”, яка вийшла у видавництві „Темпора”, переклад з французької Петра ТАРАЩУКА.
  Елен БЛАН є доктором східних мов, політології і кримінології в Національному центрі наукових досліджень Франції (CNRS). Мовою оригіналу книжку вперше видано в 2004 році. Авторка намагається відкрити завісу з процесів, які відбувалися наприкінці існування СРСР і в сучасній Росії. Вона пропонує відповіді на питання, які замовчуються західною спільнотою або вважаються розв'язаними. Зокрема, про роль КГБ і АНДРОПОВА в плануванні "перебудови"; про загадки путчу 1991 року; загибель таких діячів як Александр ЛЕБЕДЬ і Анатолій СОБЧАК; прихід до влади ПУТІНА і розпалювання етнічних конфліктів; проникнення агентів російських спецслужб у європейські країни; чи можливе зближення Заходу з сучасною Росією; про ПУТІНА як архетип чекіста, для якого прозахідний ухил - тільки маска. 
  Авторка застерігає західну суспільну ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1208 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)


Цього року з ініціативи керівництва нашого міста його визволителів вшанували за три дні до самої дати визволення, 19-го, у четвер. Залишилося їх тепер у нас тільки 45 чоловік...
А із самого дня визволення проминуло трохи більше років: 65...
За ці минулі роки підростали й падали дерева, що їх посадили криворіжці переможної весни, згодом з’явилися на поверхні українського чорнозему п’ятиповерхівки, пізніше – дев’ятиповерхівки, а вже на переломі тисячоліть почали з’являтися багатокімнатні приватні будинки, схожі на палаци. Зрозуміло, що живуть у останніх не ті наші визволителі. Але є одна закономірність: чим менше залишається живих визволителів Кривого Рогу, тим більше зростає число тих будинків-палаців, у котрих живуть далеко не вони, що визволили нас від фашистської чуми.
І цього року відзначили-вшанували. Знову були виступи, знову в пам’яті ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1154 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 152 153 154 155 156 157 »