PP

     Четвер, 25.04.2024, 17:23



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ
1 – 1930 р. – Харків. Надзвичайна сесія Верховного суду УСРР розглянула справу про так звану контрреволюційну організацію у сільському господарстві України і засудила на різні строки (від двох до десяти років) 29 висококваліфікованих фахівців сільського господарства, звинувачених у прагненні відродити капіталістичний устрій, сприянні одноосібному господарству, шкідницьких діях. Реабілітовані у 1989 р.
6 – 1944 р. – Відкриття Другого фронту в Західній Європі.
6 – 1990 р. – Київ. Декларація Демократичного блоку народних депутатів у Верховній Раді УРСР про перехід до конструктивної парламентської опозиції, сформованої у вигляді НАРОДНОЇ РАДИ.
7 – 1989 р. – Київ – Париж. На 38-й Міжнародний авіа-космічний салон здійснено переліт унікальної транспортної системи – найбільшого в світі літака АНТ-225 („Мрія”), із змонтованим на фюзеляжі орбітальним кораблем багаторазового використання „Буран”, що побував у космосі.
10 – 1917 р. – Київ. І Універсал Центральної ради - ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 848 | Додав: pprosvita | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Отже, традицію проведення щорічного фестивалю національно-визвольного мистецького чину «Степова дивізія», присвяченого антибільшовицькому і антиімперському повстанню у Кривому Розі 12 травня 1920 року під проводом Костя ПЕСТУШКА, започатковано в нашому місті цієї суботи, 11 травня. Його ініціаторами виступили «Український клуб Криворіжжя» і місцева організація партії «ВО «Свобода».

Співорганізатори фестивалю:
ГО "Степ, Інгульська паланка війська Запорозького низового, Ліга підприємців Кривого Рогу, ВМГО "Студентська Свобода"
Фестиваль охоплює всі види творчого мистецтва: філософська думка, література, поезія, музика, співи, образотворче мистецтво тощо.

Для тих, що бажають переглянути, як це все відбувалося, подаємо інформацію, що це можна зробити за таким посиланням:

http://youtu.be/i6QOdq4oP00
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 694 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2013 | Коментарі (0)

Йдучи назустріч 1-го травня, серед різних приготувань у нашому місті вирішили, принаймні, одне болюче питання. Вирішили радикально і лише за одну ніч. «Собаче питання» майже перестало існувати. На зупинках транспорту «Інтернат», «Кільце 44-го кварталу» та інших зникли зграї собак, яким до цього завдяки сердечним громадянам удалося в собачих умовах перезимувати зиму.
Як відомо, наше громадянське суспільство не занадто вдається до благодійності та чуйності до всього живого, то йому й байдуже до долі «братів наших менших»: жодних некрологів з цього приводу не було.
То куди ж поділися ці бездомні нещасливці? – бідкаються ті, хто підгодовував тварин, і вдаються до різних припущень. За першим, оптимістичним, але маловірогідним, наш міський голова Юрій ВІЛКУЛ, не позбавлений європейських амбіцій, зібрав їх в ім’я європейських цінностей до притулку з нормальними собачими умовами - і бути їм щасливими і безтурботними. За другим, ще менш вірогідним, собаки, дочекавшись літа, самі д ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 785 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2013 | Коментарі (0)

Дуже люблять і шанують себе наші місцеві посадовці. Так знахабніли в своїй самозакоханості, що вже, мабуть, «нє вєдают, что творят». І я не здивуюся, якщо найближчим часом вони взагалі перестануть замислюватися над своїми заявами і діями. І тоді на нас, на наші з вами оселі, на наші традиції, мову, культуру й історію України невпинно полетить-поллється з висоти їхніх посад лише бруд, засмічуючи мізки неправдою і заповнюючи наші тіла гнилизною тотального споживацтва. Я вже не буду тут згадувати про якісь чесноти, бо вони з діяльністю нині правлячих фарисеїв, швидше за все, несумісні. Через це й життя міста Кривого Рогу виглядає неначе із суцільного бруду зліплене, нагадує руїни розцяцьковані..
І особливо потужно весь той бруд неправедності виявляє себе щороку навесні, коли природа пробуджується, квітнуть каштани, яблуні, півонії… І гидко й похмуро стає ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1255 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2013 | Коментарі (0)

За останні двадцять років очищення міст віз забруднення в результаті діяльності промислових підприємств і переробка твердих побутових відходів ( ТПВ) стали в Україні національною проблемою. Розвинені країни Європи (а найбільше – Німеччина) зробили свого роду революцію в переробці ТПВ, і там протягом останніх років, майже не використовуються території міст та їх околиці для організації полігонів сміттєзвалищ.
Але усвідомлення того, що таке забруднення зелених зон великих міст, технополісів, агломерацій (в тому числі, - таких, як Кривий Ріг) стало справді проблемою, прийшло до їх населення тільки останнім часом. Тож соціальний проект «Зробимо Україну чистою» і став одним із кроків, аби після усвідомлення наважитися зробити щось на практиці.
Чи може сьогодні влада і служби міста самотужки впоратися з проблемами прибирання міста й роздільного збирання сміття без системного підходу і без партнерських стосунків з громадськими організаціями і з підприємцями? На нашу думку, – НІ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 704 | Додав: pprosvita | Дата: 24.04.2013 | Коментарі (0)

Після того. як 17 квітня у нашому місті побували представники руху «Чесно» (це директор Міжнародного інституту демократії Сергій ТАРАН та регіональний координатор Соломія БОБРОВСЬКА), у мене з’явилася надія на те, що ті депутати-мажоритарники, яких криворіжці нещодавно обрали до складу Верховної Ради України, стануть нарешті діяльними не для себе, а в першу чергу для нас, кому вони мають служити і перед ким мають звітувати. Але поки що (це мені стало відомо з інформації, представленої активістами руху «Чесно») вони навіть для того руху є… невидимими.
Якщо мені хтось із читачів заперечить у цьому і буде затято доводити, що народні депутати України Юрій ЛЮБОНЕНКО і Костянтин ПАВЛОВ, В’ячеслав ЗАДОРОЖНИЙ і Дмитро ШПЕНОВ - це справді діючі народні обранці, то я з цим нізащо не погоджусь. І тут навіть їхні депутатські посвідчення не допоможуть, бо то – су ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1030 | Додав: pprosvita | Дата: 24.04.2013 | Коментарі (0)

Хоч ніби й багато всього написано про виготовлення писанок та про символіку, яку використовують для їх виготовлення, але кожного разу все сприймається по-новому. Особливо ж тоді, коли ти не просто розглядаєш уже готові розписані яйця, а сама їх готуєш та розписуєш. Саме так все і відбувалося посеред квітня в одному із затишних приміщень Криворізького історико-краєзнавчого музею, коли проводила майстер-клас криворізька писанкарка Наталя ВОЙТЕНКО. І хвилювалося серце, а з нього виростала якась велика сила, котра підказувала, як творити-малювати, аби та писанка була справді твоєю й могла навіть стати справжнім оберегом. Але, зрозуміло, що в першу чергу треба було слідкувати за вмілими рухами майстрині та уважно спостерігати за тим, як саме вона виконує малюнок. Та загалом усе вийшло пристойно, бо найголовніше – не сам результ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1069 | Додав: pprosvita | Дата: 24.04.2013 | Коментарі (0)

Протягом останніх двох місяців проведення пленарних засідань Криворізькою міською радою у мене асоціюється не з роботою тих, яких обрали депутатами задля служіння нам, криворіжцям, з метою поліпшення нашого життя. Навпаки, я бачу, по-перше, створення перешкод для моєї діяльності як журналіста; по-друге, - створення умов, за яких стає дуже важко поставити свої запитання на прес-конференції міському голові (чи за його відсутності – секретареві міськради) і отримати при цьому зрозумілі відповіді; по-третє, - відсутність у випусках новин на телеканалі муніципальної ТРК «Рудана» інформації про виставлення цілих редутів охоронців перед початком та під час роботи сесії; по-четверте, - надзвичайно вибіркове інформування на тому телеканалі не тільки про перебіг самої сесії, а в першу чергу – про прес-конференцію після неї, коли деякі журналісти намагаються вирва ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 681 | Додав: pprosvita | Дата: 13.04.2013 | Коментарі (0)

Для початку – кілька цитат із матеріалів, опублікованих у загальноміській газеті «Червоний гірник», яка виходить в нашому наче українському місті. Достатньо буде навіть за один лише перший місяць цього року.
«В преддверии новогодних дней наши однопартийцы, представители молодежного крыла Партии регионов, посещают детские сады, интернаты и школы города – поздравляют ребят и вручают подарки» - в числі 1-му за 3 січня. «Так удавалось избежать массовых эпидемий в ходе афганской войны с участием Вооруженных Сил СССР. Ветеринары всегда помнили о заветах императора Петра І» - в числі 2-му за 10 січня. «Верховный ходил по кабинету очень медленно, даже лениво. То и дело бросал взгляд на большую карту Будапешта. Молча слушал собравшихся маршалов и генералов. Вдруг повернулся, ткнул мундштуком едва дымящейся трубки и сказал: «Взять к первому» - в числі 4-му за 17 січня.
Або – деякі красномовні заголовки. Під рубрикою «Партийная жизнь» у числі 7-му за 29 січня – заголовок «Евгений Уд ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 730 | Додав: pprosvita | Дата: 13.04.2013 | Коментарі (0)


НА ПОЧАТКУ березня з ініціативи Криворізької міської організації партії «ВО «Свобода» відбулося пікетування приміщення міського управління УМВС України, а потім учасники протестної акції (близько трьох десятків чоловік) вирушили проспектом до приміщення міської прокуратури, де теж виставили пікет і провели мітинг. Приводом до такого заходу свободівців за участю активістів інших громадських організацій (у тому числі – Криворізького міського правозахисного товариства) послужила багатомісячна мовчанка з боку правоохоронців після вбивства дніпропетровського еколога Володимира ГОНЧАРЕНКА. На ній від Криворізького міського правозахисного товариства виступили Петро ЛИСЕНКО і Олександр ЧИЖИКОВ. Зокрема, полковник в запасі і чорнобилець Петро ЛИСЕНКО, згадуючи у своєму виступі літню протестну акцію на цьому ж місці, підкреслив наступне:
«Ми влітку просили вас і як л ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 4363 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 43 44 »