PP

     Субота, 20.04.2024, 00:12



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Серпень » 16

Шановні наші читачі, шановні криворіжці і гості нашого міста, в час протистояння з ворогом, який окупував частину української землі, ми вітаємо вас із Днем НЕЗАЛЕЖНОСТІ України! Бажаємо бути послідовними і непохитними у відстоюванні нашої незалежності як на фронті, так і на кожному робочому місці з метою зміцнення могутності нашої держави! Будьте вільними трудівниками, завжди готовими захистити завоювання українського народу і примножувати наші багатства мирною працею!

Керівництво КМО ВУТ «Просвіта» іім. Тараса ШЕВЧЕНКА і Криворізьк ... Читати далі »

Переглядів: 3292 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (10)

Кожен новий рік нашого перебування в умовах незалежної держави спонукає нас до розуміння того, наскільки незамінною і безцінною є ця незалежність. Сучасний українець навіть не спроможний уявити, як можна жити на своїй землі у чужій державі. І єдність духу під час найтяжчих воєнних випробувань, що випали на долю нашого народу в ці дні, є наочним доказом цього.
На відстані років з часу проголошення Україною незалежності складаються різнобачення рушійних моментів цієї події. І досить поширеною є точка зору про те, що незалежність дісталася майже випадково, лише за збігом обставин. І все ж, попри розповсюдженість такого трактування доленосного для країни кроку, події, з цим пов’язані, мали інший характер. І свідченням цьому є документи. Саме вони засвідчують наявність змагань за українську волю від перших десятиліть накинутого Україні царського протекторату в середині сімнадцятого століття (козацьке повстання під проводом гетьмана Івана Мазепи і Конституція Пилипа Орлика) до часів Ц ... Читати далі »
Переглядів: 1511 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)


Вже після зустрічі в Кривому Розі із всесвітньовідомим правозахисником Євгеном ЗАХАРОВИМ, яка трапилася на прохідній до військової прокуратури Криворізького гарнізону, і після судового засідання, яке тривало того ж дня аж до пізнього вечора, та навіть пізніше: після того, коли за два дні на профілі Facebook пана ЗАХАРОВА побачив дещо обнадійливу інформацію, - я вирішив знову звернутися до книги нашої геніальної письменниці Ліни КОСТЕНКО «Записки українського самашедшого». І в черговий раз мене вразили своєю точністю і правдивістю її оцінки, хоча минулі кілька років за своєю переворотністю, здавалось би, мали б відчутно вплинути на суспільство. І вплинули. Але, як на мене, - не відчутно, і – далеко не всюди ... Читати далі »
Переглядів: 1541 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Вже з травня українці отримали комунальні платежі за новими підвищеними тарифами. У зв’язку з цим особливу актуальність набирають питання щодо отримання житлової субсидії, а саме: хто має на неї право, як правильно розрахувати, куди звертатися за отриманням, які документи необхідно представити тощо. Треба зазначити, що відтепер можна отримати комунальну знижку за спрощеними правилами її оформлення.
На субсидію може претендувати будь-яка сім’я або людина (якщо впродовж одного року будь хто з них не робив покупку на суму, що перевищує 50 розмірів прожиткового мінімуму (58 000 гривень.) При цьому під покупкою мається на увазі як річ, що куплена в кредит або на виплату, так і оплата послуг на дану суму. Крім того, це може бути одноразовий внесок за квартиру в будинку, що будується.
Відзначимо, що всі інші обмеження для оформлення субсиді ... Читати далі »

Переглядів: 1584 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Журналіст-розслідувальник, засновник порталу Bellingcat Еліот ХІГГІНС — про кремлівську пропаганду та розслідування справи щодо МН17
Ігор Самокиш
7 серпня, 2015 - 12:30

Британський портал Bellingcat у короткий термін став всесвітньо відомим завдяки своїм розслідуванням, що стосуються війни в Україні. Однак його ідейний натхненник — 36-річний Еліот Хіггінс — не має жодної профільної освіти. Затятий геймер у минулому, він самотужки дійшов до рівня військового аналітика, до думки якого прислухаються впливові мас-медіа і якого запрошують до НАТО за консультаціями.

Свої розслідування Bellingcat публікує з відкритих джерел, використовуючи інформацію, яку лишили у Facebook, Instagram чи Twitter очевидці. У цьому Еліоту допомагають волонтери. Серед них — людина, яка працювала у Штазі (таємної поліції НДР), інженер-програміст з «Майкрософт», студент-юрист, а також багато інших.

Американський журнал Newsweek називає Хіггінса «заклятим ворогом ... Читати далі »
Переглядів: 1404 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Бесіда наша вілдбувалась у вже спокійній обстановці в Кривому Розі, в місті, яке, на думку мого співрозмовника Євгена ЗУЇВА, активіста із всеросійського руху “Солідарність”, що діяв під керівництвом Бориса НЄМЦОВА, має відіграти вирішальну роль. Майже три з половиною роки він працював на Люблінській дистації сигналізації централізації та блокування на Московській залізниці за своїм фахом: залізнична автоматика і телемеханіка, хоча сам - родом з Казані, де народився й прожив більш ніж три десятиліття.

- Євгене Віталійовичу, як Ви оцінюєте ситуацію в нинішній Москві?
• Можна сказати, що в Москві нині 1937 рік, в переносному, звичайно, значенні. Тому що почалися репресії й посадки за грати навіть за перепости інформації із сайтів щодо окремих політичних тем. А за інакомислення садили й раніше, після протестів на Болот ... Читати далі »

Переглядів: 1435 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

4 серпня активісти Криворізького міського правозахисного товариства Микола КОРОБКО, Олена МАКОВІЙ і Сергій ЗІНЧЕНКО були присутніми на судовому засіданні в суді Центрально-міського району міста Кривого Рогу, де розглядалася справа журналіста, громадського діяча і правозахисника Юрія ГУКОВА, одного із п’яти засновників добровольчого батальйону «Айдар».
Крім цього, журналісти правозахисного товариства провели бесіду з директором Харківського правозахисного товариства, всесвітньовідомим правозахисником Євгеном ЗАХАРОВИМ як про його діяльність, так і про обставини справи, яка стала предметом судового розслідування.
Переглядів: 1536 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Сьогодні, 7 серпня, львів’янин Святослав Літинський отримав український паспорт без дублювання даних російською мовою. Чоловік півроку судився щодо вилучення сторінки російською мовою. 20 травня цього року він виграв апеляцію у суді і вже сьогодні отримав паспорт. «У мене в новому паспорті всі записи українською, проте на старому, тобто двомовному, бланку. Виходить так, що і перша, і друга сторінки в паспорті заповнена тільки українською від руки, а написи на самому бланку надруковані двома мовами», - розповів ZAXID.NET Святослав Літинський. Він зауважив, що це друге рішення суду про видачу паспорта тільки українською мовою. Аналогічне рішення вже прийняли в Миколаєві. Однак власник паспорта відмовився його забирати через двомовність бланків.
«Я перший подав позов до суду. Проте в Миколаєві справу розглянули швидше, ніж у Львові. Тому і рішення винесли швидше. Але паспорт тільки з українською мовою всередині я отримав першим», - зазначив львів’янин.
Окрім цих двох випадкі ... Читати далі »
Переглядів: 1284 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Календар КРИВОРІЖЖЯ на серпень
Ми продовжуємо публікувати матеріали з довідника у вигляді брошури під назвою «Криворіжжя: календар пам’ятних дат і подій на 2015 рік».
У передмові до цього видання укладач довідника Ірина СТЕБЛИНА, провідний працівник Кривоорізького історико-краєзнавчого музею, зокрема, зазначає наступне: «За останні десятиліття до наукового обігу місцевими краєзнавцями введено велику кількість невідомих історичних фактів. Проте левова частка їх опублікована в малотиражних і спеціалізованих виданнях, не завжди доступних широкому читацькому загалу.
Хронологічний матеріал скомпоновано за принципом календаря, дати подаються за роками, кратними п’яти. Не досить точно датовані події вміщено наприкінці хронологічного ряду, який стосується відповідного місяця або року. Події, що сталися одночасно, подаються під однією датою за алфавітним принципом… Усі дані подані за джерелами, які були в наявності в укладача, що допускає можливі неточності. При виявленні п ... Читати далі »
Переглядів: 1222 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин РЕЗНІЧЕНКО ініціював масштабне оновлення трубопровідної інфраструктури в житлово-комунальному господарстві регіону. До проекту планується залучити лише вітчизняні підприємства-виробники труб, що працюють на території Дніпропетровської області. Здешевлення проекту відбудеться за рахунок того, що зношені труби будуть здаватися як брухт на металургійні підприємства регіону.
«Ми ставимо перед собою амбіційну мету – масштабне оновлення однієї із складової комунального господарства Дніпропетровщини – трубопровідної. Зараз цей проект знаходиться на підготовчому етапі - ми уважно оцінюємо необхідні витрати і масштаби робіт, - повідомив Валентин РЕЗНІЧЕНКО. - Але вже сьогодні можна сказати, що його реалізація дозволить не тільки знизити кількість аварій у ЖКГ за рахунок заміни труб, а й дасть нові замовлення промисловим підприємствам, які створюють робочі місця в Дніпропетровській області».
За даними Дніпропетровсь ... Читати далі »
Переглядів: 1254 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)


Юрій ГОРБАЧОВ - один з бійців 40-го батальйону територіальної оборони “Кривбас”, основна цивільна професія — токар. Той шлях, який він прошов у цій війні з агресором, і те , як він просто і дохідливо розповідає про той шлях, багато про що свідчить для кожного, хто захоче його розповідь прочитати.
«…Два тижні ми проходили підготовку, після чого відправились туди, де до кордону з Росією залишилося чотири кілометри. Далі були у Волновасі, Старобєшевому, деякі наші підрозділи побували на Савур-могилі… А після оточення Іловайська ми опинилися на позиції в селі Зеленому, між Харцизьком і Іловайськом. Було поставлене бойове завдання утримувати бойовиків, які виходять з Іловайська, а ще – утримувати підрозді ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)


Що б там не було, а чудового скверу навпроти церкви на самому початку проспекту Карла МАРКСА вже немає. Його зачистили (якщо використовувати поняття, близькі до війни). На інформацвійний запит редакції нашої газети до міського голови щодо цього й щодо того, що там за невідома група діє, яка з часом обгородилась парканом, надійшла така відповідь:
“За дорученням заступника міського голови ВЕРБИЦЬКОГО Г.П. розглянуто Ваше звернення щодо будівельних робіт у сквері біля кінотеатру ім. В.І.ЛЕНІНА на проспекті Карла МАРКСА. Відповідно до програми соціально-економічного розвитку міста Кривого Рогу, яка затверджена рішенням Криворізької міської ради від 26.12.2012 №1561 “Про виконання Програми соціально-еконо ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Протягом кількох днів наприкінці липня в Кривому Розі побувала комісійна група із Української Гельсінсткої Спілки з прав людини, яку очолив правозахисник Олексій БІДА. З цією групою сконтактували й працювали активісти Криворізького міського правозахисного товариства Олександр ЧИЖИКОВ, Олена МАКОВІЙ і Сергій ЗІНЧЕНКО
Як поінформував Олексій БІДА, нині збирається і документується інформація у бесідах із бійцями 40 батальйону територіальної оборони “Кривбас” щодо дотримання прав людини з метою подальшої підготовки матеріалів для Європейського суду з прав людини, з метою подання в Міжнародний кримінальний суд. А на наступний місяць планується поїздка з метою пошуку журналістів, які потерпіли на окупованих територіях, на тих журналістів, що вже визволені від окупанта і які виїхали звідти.
Переглядів: 576 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

У навчальному семінарі в області моніторингу ситуацій з дотриманням прав людини для представників громадянського суспільства України, який відбувся 20 – 24 липня 2015 року у Львові, взяв участь представник організації Микола КОРОБКО.
Мета семінару полягає в розширенні можливостей організацій і окремих осіб у царині моніторингу, приготування звітів та перевірки порушень прав людини. Семінар спрямований на розвиток у учасників навичок у наступних сферах:
• застосування на практиці основних принципів моніторингу дотримання прав людини;
• збір інформації і проведення бесід і опитувань з різними категоріями населення, включно з жертвами і/або свідками насильства;
• точний і ефективний аналіз даних про порушення прав людини, складання звітів і застосування відповідних заходів;
• вирішення проблем безпеки в процесі моніторингу дотримання прав людини;
• встановлення зв’язків із вже існуючими міжнародними механізмами, такими як Спеціальна моніторингова ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Активісти Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА та міського правозахисного товариства під керівництвом народного депутата України першого скликання Миколи КОРОБКА останнім часом перейшли до більш активних дій у справі з контролю в місті мовно-інформаційного простору України. У висліді Криворізька регіональна державна телерадіокомпанія «Криворіжжя» внесла зміни у свою редакційну політику. Зокрема, раніше вона зазначала: «Журналісти телерадіооб’єднання виключають у своїй роботі ідеї ксенофобії і націоналізму». Тепер адміністрація змінила термін «націоналізм» на «нацизм».
Просвітяни писали про це неодноразово у своїй газеті, але тоді адміністрація «Криворіжжя» на такі публікації жодним чином не реагувала. І лише після того, як було зроблено заяву від редакції газети на адресу певних структур, потрібні зміни до тексту редакційної політики були внесені.
Криворізькі просвітяни уже вісім років поспіль беруть участь у популяри ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

РЕЗОЛЮЦІЯ
Міжнародного форуму на підтримку української мови
“Нас об’єднає мова”
від 1-го липня 2015 р.

Оприлюднено 20-го липня 2015 р. м. Київ

Ми, учасники Міжнародного форуму на підтримку української мови “Нас об’єднає мова”, констатуємо:
- українська мова зазнавала заборон і репресій упродовж сотень років,
- за часів окупації України проводилася політика зросійщення, внаслідок якої українську мову було усунуто з широких сфер суспільного життя,
- після відновлення Незалежності, внаслідок залишення при владі старих комуністичних кадрів, питання відродження української мови нехтувалося,
- агресивна інформаційно-пропагандистська кампанія, як зовнішня, так і внутрішня, була спрямована на подальше зросійщення держави,
- сьогоднішня російська агресія та окупація чистини української території стали можливими внаслідок тотальної русифікації східних областей і Криму через байдужість і боязнь української влади про ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

За останній рік кожен із нас набагато повніше почав відчувати себе громадянином України. Поняття «Українець» закарбувалося у наших душах і тепер звучить значно потужніше, ніж раніше. Бо ми усвідомили важливість думок кожного з нас і можливість впливати на владу в країні. Ми навчилися нести відповідальність за зроблене із одночасним бажанням самим формувати своє майбутнє.
Я, мешканець мікрорайону «Зарічний» (як і більшість із нас) пройшов шлях із «совкового» дитинства, важких 90-х і до становлення нової незалежної України. Гадаю, що й інші криворіжці так відчувають крізь час і люблять та пишаються своєю Батьківщиною, А ще - хочуть змінити життя на краще. Крім основних загальних проблем нашого життєвого рівня, освіти, медичного обслуговування нас всіх турбує питання благоустрою нашого району як одного з аспектів гарног ... Читати далі »

Переглядів: 485 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Відтепер контакт-центр Дніпропетровської обласної державної адміністрації буде збирати та аналізувати інформацію про роботи місцевих чиновників. Факти службової недбалості, свідомого затягування розгляду справ чи неналежного виконання функціональних обов’язків посадовцями не залишуться без уваги та належної оцінки. Про це заявив очільник регіону Валентин РЕЗНІЧЕНКО.
«Ми «перезавантажили» роботу обласного контакт-центру. Він став більш сучасним, впроваджено форми електронного зв’язку, за допомогою яких мешканці Дніпропетровщини мають змогу не виходячи з дому відправити до влади запит чи скаргу. Це надійний швидкий сервіс, який допомагає економити час та не потребує особистого контакту з чиновниками. Відтепер ми розширюємо функції обласного центру та надаємо його користувачам можливість оперативно дати оцінку держслужбовцям&r ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

«Бути європейцем – це щоденна робота»
(Оксана ПАХЛЬОВСЬКА та Ярослава Франческа БАРБ’ЄРІ — про пошуки солідарності в Україні і обнадійливі знаки)


Літня школа журналістики виходить на фінішну пряму, і в останній понеділок «літнього інтенсивну» відбулася традиційна зустріч з письменницею, лауреатом Шевченківської премії, культурологом, професором Римського університету «Ла Сап’єнца», автором газети «День» Оксаною Пахльовською і її донькою Ярославою-Франческою Барб’єрі. Представники династії українського генія Ліни Костенко не вперше відвідують школу, тому розмова тривала невимушено і цікаво. Головний редактор газети «День» Лариса Івшина представила лекторів як чудових авторів, які разом з Ліною Костенко є «інтелектуалками трьох поколінь» і «гостями з майбутнього». Розмова велася про нагальні теми: війни на сході України і її вплив на імідж країни у Європі, волонтерство, роль інтелектуалів у відродженні держави, стереотипи глобалізованого світу. Відома письменни ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

2 – 1914 р. - Початок Першої світової війни.
3 – 1775 р. – Петербург. Царський маніфест про знищення Запорозької Січі.
4 – 1914 р. – Створення Д.ДОНЦОВИМ, В.ДОРОШЕНКОМ, А.ЖУКОМ, М.ЗАЛІЗНЯКОМ, М.МЕЛЕНЕВСЬКИМ і О. СКОРПИС-ЙОЛТУХОВСЬКИМ СОЮЗУ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ, що ставив своїм завданням досягнення державної самостійності України через поразку Росії у світовій війні. Формально ліквідувався 1 травня 1918 року
6 – 1914 р. – Львів. Головна українська рада оголосила про створення Української бойової управи – керівного органу Українських січових стрільців.
7 – 1932 р. – МОСКВА. Ухвалення ЦВК і РНК СРСР постанови про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності, згідно з якою крадіжка колгоспного майна каралась розстрілом, а при наявності пом’якшувальних обставин – тюремним ув’язненням на термін не менше 10 років. (У народі постанова отримала назву „ЗАКОН ПРО П’ЯТЬ КОЛОСКІВ”). До початку 1933 року ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)