PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 00:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Квітень » 29

ВІДКРИВАЮЧИ це число світлиною авторів «ПІСНІ ПРО МАЙДАН», ми утверджуємо розвиток вільної України, яка зростає на наших очах після початку Революції гідності на Майдані. На 3-й сторінці ви, шановні наші читачі, дізнаєтеся про діяльність просвітян з міста Нікополя, у яких у пріоритеті – музика з народних глибин, а ще - про справи криворізьких правозахисників.

 

Переглядів: 737 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

ПРЕЗИДЕНТ Петро ПОРОШЕНКО в указі № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» зробив одну суттєву помилку: там немає доручення Кабінету міністрів перенести вихідний день з понеділка 11 травня (це компенсація за те, що суботній вихідний збігається зі святом 9 Травня) на п’ятницю 8 травня. Тобто на дату, коли Україна вперше відзначатиме встановлене цим же указом національне свято – День пам’яті і примирення.
Але ще не пізно зробити це рішенням Кабміну: йдеться-бо про надзвичайно важливу річ – про перехід (поки що лише частковий) із совєтсь ... Читати далі »

Переглядів: 570 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Дніпропетровські юристи, які на волонтерських засадах допомагають українським військовим і об'єдналися для цього у громадську організацію «Правозахисна група «Січ», подали понад 30 заяв до Європейського суду з прав людини. Справи стосуються військовослужбовців 72-ї та 51-ї бригад, які перебували у полоні в Російській Федерації, а також бійців 39-го батальйону територіальної оборони, які потрапили у полон під Іловайськом, зазнали катувань та знущань.
За словами члена ради ГО «Правозахисна група «Січ» Віталія ПОГОСЯНА, одне із завдань цих заяв до Євросуду - привернення уваги світової спільноти до аргументовано доведеної безпосередньої участі Росії у збройному конфлікті на сході України. Із правозахисником говоримо про подробиці й нюанси цього питання.
- Віталію Едуардовичу, в цих справах є докази російської агресії?
- Там є докази того, що російські військовослужбовці безпосередньо затримували наших бійців і не ... Читати далі »

Переглядів: 435 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

«Націоналізм буває двоякий: державотворчий і державоруйнівний – такий, що сприяє державному життю нації, і такий, що це життя роз'їдає... Перший націоналізм територіальний, другий - екстериторіальний і віросповідний. Перший називається патріотизмом, другий - шовінізмом. Коли Ви хочете, щоб була Українська Держава - Ви мусите бути патріотами, а не шовіністами», - викладав свої думки ще на початку ХХ століття в листі Богдану ШЕМЕТУ В'ячеслав (Вацлав) ЛИПИНСЬКИЙ - видатний політичний діяч, історик, соціолог і публіцист. Нещодавно, 5 (18) квітня, виповнилося 133 роки з дня народження ЛИПИНСЬКОГО. Можна було легко актуалізувати історичний контекст і переглянути деякі ідеї, мабуть, найбільш оригінального українського політичного теоретика. Як же використали цей шанс українські ЗМІ?
5 квітня інформаційне агентство «Волинські Новини» привітало з днем народження викладача ВНУ імені Лесі УКРАЇНКИ Тараса ЛІТКОВЦЯ і журналіста Олександра ТОПОРІВСЬКОГО. У цьому ж тексті немовби ненароком зга ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Про це на свої сторінці у Facebook повідомила речник СБУ Олена ГІТЛЯНСЬКА.
"Служба активно продовжує викривати сепаратистські рухи. Так, у Дніпропетровській області СБУ викрила ще одну сепаратистсько-комуністичну мережу, небезпека якої полягала в тому, що вона штучно нав'язувала антиукраїнську пропаганду та інспірувала сепаратистські прояви у регіоні", - повідомила речниця.
За її словами, мережа координувалася колишніми очільниками обласного комуністичного осередку, які втекли на територію "ЛНР". На окупованій бойовиками території ці комуністи стали самопроголошеними "депутатами парламенту Новоросії" і намагалися звідти розхитувати ситуацію в регіоні.
Іван МУРАХА,
сайт «Дніпроград», 27 квітня 2015 року
Переглядів: 478 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Найгірше процес очищення влади просувається в судовій системі. Про це на брифінгу у вівторок повідомив голова Громадського люcтраційного комітету депутат від "Самопомочі" Єгор СОБОЛЄВ.
За його словами, одна з ключових проблем із процесом очищення влади – саботаж.
"Найгірша ситуація з саботажем в судах. За рік після Євромайдану не люстрований жоден суддя, хоча було ухвалено цілих два закони: один спеціалізований закон "Про люстрацію суддів" і другий закон про люстрацію всіх, включно з органами правосуддя. Чому? Тому що судова влада наглухо заблокувала процес власного очищення", - сказав СОБОЛЄВ.
Він нагадав також, що Верховний суд звернувся до Конституційного суду з проханням скасувати закон про люстрацію. Водночас СОБОЛЄВ нагадав про створення люстраційного реєстру чиновників, яких мають звільнити згідно із законом про очищення влади і закликав журналістів допомагати в доповненні цього списку.

«Українська правда», 28 квітня 2015 року
Переглядів: 435 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Якщо раніше за рік виникало 5-7 нових політичних партій, то в цьому році вже зареєстрували 27. Партії перед виборами ростуть, як гриби після дощу. В Україні з початку року зареєстровано рекордну кількість нових політичних партій, повідомив генеральний директор Комітету виборців України Олексій КОШЕЛЬ, передає УНІАН. "У цьому році зареєстровано 27 нових політичних партій. Якщо відкинути святкові дні, ми отримуємо дві нові політичні партії щотижня. Приміром, раніше реєстрували в середньому 5-7 нових політичних партій щорічно", - повідомив він. Як зазначив КОШЕЛЬ, КВУ вважає за доцільне повернути у виборче законодавство норму про виборчі блоки. "Саме така норма і механізм виборчих блоків будуть сприяти структуризації політичного простору і зменшенню кількості малих політичних партій. Для цих блоків варто збільшити бар'єр. Якщо для партій на місцевих виборах ми мали 3%, для блоків він мав би скласти 5%. Для моноблоків, які об'єднують 5 і більше політичних партій, доцільно встановити цей ба ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Військовий конфлікт на Сході України: документування порушень прав людини та воєнних злочинів
16 – 17 квітня у Києві у тренінгу «Документування порушень прав людини та воєнних злочинів у зв’язку із військовим конфліктом на Сході України» відбув навчання представник організації Микола КОРОБКО. Тренінг організований в рамках проекту «Реагування на порушення прав людини та посилення правової спроможності громадян та правозахисників в Україні» / «Права людини в дії»; організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадських свобод, фінансова підтримка – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Слухачами тренінгу стали: учасники коаліції «Документування заради миру на Донбасі» та волонтери з різних областей України, що відібрані за відкритим оголошенням УГСПЛ та ЦГС, всього 45 осіб. Мета тренінгу: навчання учасників методам документування порушень прав людини та воєнних злочинів в зоні військового конфлікту для подальшої правозахисної та адвокаційної д ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

25 – 26 квітня у ювілейні 20-ті щорічні вшанування борців за волю України, що проводяться в Холодному Яру (Черкаська область), у Всеукраїнській холодноярській прощі по вшануванню полеглих у Визвольній боротьбі за Українську державність у 1917-1920-х та 2014-2015 роках взяли участь у спільній делегації представники ГО «КМПЗТ» та міської організації Спілки офіцерів України. Вирішенню питання транспортування сприяла дружня підтримка Інгульської паланки Війська Запорожського низового.

НА СВІТЛИНі: кри ... Читати далі »

Переглядів: 508 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

У суботу, 25 квітня,. в рамках акції "Зробимо Україну чистою" активісти Криворізького міського правозахисного товариства взяли участь у благоустрої невеличкого парку на околиці мікрорайону "Сонячний" закладеного у 2014 році на виконання учбового проекту-переможця програми Партнерства "ВідріС"-"Криворізьке партнерство-кузня нових проектів"
. Разом з нами трудилися жителі мікрорайону та члени ГО "Центр польський культуральний-обєднання поляків Кривого Рогу". Висаджені плодові та декоративні деревця непогано прижилися. Пройде рік-два і зелений масив радуватиме жителів "Сонячного".

Володимир .НАЛУЖНИЙ

... Читати далі »

Переглядів: 560 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Куди не глянь, із глибини віків
До нашої землі ведуть дороги,
Столиці запорозьких козаків,
Прославленого поля перемоги
(М. НЕТРЕБА)


Свого часу ще сам Тарас БУЛЬБА у вирі запеклого бою звертався до своїх бойових побратимів зі словом-закликом задля підтримки: «Є ще порох у пороховницях?.. Чи не гнуться козаки?..». «Ще є, батьку! Ще не гнуться!» – відповідали йому мужні козаки. І той відгук наче відчувається сьогодні у впевненій грі на бандурі, коли її струн торкається Борис Федосійович БАБЕНКО на славній нікопольській землі. Він своєю майстерною грою на цьому українському національному інструменті сьогодні продовжує традиції і Тараса Федоровича ЯСИНСЬКОГО, і Миколи Дем’яновича ТОПЧІЯ. І постають під пальцями майстра невмирущі образи з глибин століть.
Та ... Читати далі »

Переглядів: 646 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Ми живемо у світі звуків. Звуки як механічні коливання середовища мають великий вплив на нас. Але є найчудовіші звуки, які стають цілющими: музичні. Люди завжди створювали музичні інструменти і деякі з них уже милують людям слух протягом не сотень, а навіть тисяч років.
Нікопольський коледж ДДАУ має величну історію використання музичних заходів у ролі виховних. І не так давно гурт духової музики та ансамблі займали перші місця в регіоні.
Змінилися часи, змінилися і музичні вподобання.. Молодь нашого коледжу так само займає достойні місця на творчих конкурсах регіону. Але коли поріг коледжу переступив Борис БАБЕНКО, сучасна молодь зацікавилась музичними раритетами та разом з наставниками привели й інструменти до ладу, почали їх освоювати, а творчі здобутки демонструвати на різних культурних заходах.
Борис Федосійович радо відгукнувся на про ... Читати далі »

Переглядів: 714 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Українські історики та європейські дипломати вважають, що спільна національна пам’ять європейських народів захистить інформаційний простір від агресії.
Дискусія “Об’єднана національна пам’ять та безпека інформаційного простору” пройшла у Києві в рамках програми головування Латвії в Європейському Союзі.
За словами Міністра культури Латвії Даце Мелбарде, останнім часом Латвія відчуває радикальне підвищення російської пропаганди проти її країни. А російські ЗМІ отримують дедалі більшу популярність у Латвії.
“За останні 2 роки збільшився і обсяг інформації про Латвію у російських ЗМІ. Але зміст її лише на 2% є позитивним, на 8% – нейтральним, решта – негативний. Більше 80% російськомовного населення Латвії дивиться переважно російське телебачення. Це несе загрозу безпеці суспільства. Саме тому уряд Латвії приділяє увагу медійній політиці та посилює моніторинг інформаційного простору,” - пояснює Міністр культури Латвії.
Говорячи про Україну Голова Інституту націо ... Читати далі »
Переглядів: 425 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Близько 40 високопосадовців львівської міськради на чолі з міським головою та його заступниками почали навчання за першою програмою управлінського розвитку від Школи управління Українського католицького університету. Шестимісячний навчально-практичний курс розрахований спеціально для чиновників вищої ланки управління ЛМР.
Перший модуль навчання розпочався із трьох сесій на програмі «Місія нездійсненна?» від провідного бізнес-мислителя світу Адріана Сливоцького, яку він провів у Львівській бізнес-школі, повідомив 27 квітня прес-центр УКУ. Також у рамках модуля державні управлінці розпочали курс «Менеджмент і стратегія» від керівника Школи управління УКУ Павла Шеремети, екс-міністра економічного розвитку та торгівлі України.
За словами керівника прес-служби ЛМР Христини Процак, участь у першому модулі навчання взяли близько 40 посадовців з мерії. Окрім міського голови та його заступників, за навчальні парти сіли всі начальники управлінь міськради, а також директори найбільш ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Якщо, скажімо, згадати сімдесяті роки вже минулого століття, а потім – другу частину вісімдесятих, то черги спливають у пам’яті у зв‘язку з різними дефіцитами (а їх тоді було надто багато), які хотіли придбати пересічні радянські громадяни, Це тоді, коли панував так званий ненав’язливий сервіс.
Сьогодні ж ми маємо начебто зовсім іншу ситуацію. Якщо говорити, наприклад, про магазини, то там таких черг набагато поменшало. Але пошта ніби не помітила жодних змін, що десь там навколо відбуваються. Та якщо й помітила, то залишилася у вигляді величезного гальма, яке забирає час не просто хвилинами, а й інколи навіть годинами.
Це ж стосується і міста Кривого Рогу. Причому – не тільки звичайних поштових відділень, а й головпоштамту, де черги до віконець стали вже навіть традиційними.
Зокрема, на світлині, яку тут вміщен ... Читати далі »

Переглядів: 502 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Щороку в Україні виходить майже 300 нових перекладених творів, повідомляють у Книжковій палаті Україні. Найбільше перекладають ГОГОЛЯ, ШЕКСПІРА і КІНГА. Проте українських книг могло б бути більше, якби не складна процедура одержання дозволу на видання й відсутність державного фінансування, кажуть видавці. Читачі зізнаються, що досі відчувають нестачу світових бестселерів із українським перекладом.
Останні 20 років українські перекладачі працювали над тими творами, переклад яких оплачували іноземні замовники чи на які видавали гранти, бо ж державних коштів на переклад спеціально не виділяли. Експерти розповідають: щоб задовольнити попит українців на якісно перекладену іноземну книгу, перекладали переважно не з оригіналів, а з російськомовних перекладів.
Однак за останній рік перед видавцями України відкрилися нові можливості. Розвиток ринку перекла ... Читати далі »

Переглядів: 469 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)