PP

     Четвер, 18.04.2024, 10:20



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Квітень » 14
Шановні наші читачі! У ці тривожні для всієї України дні ми вітаємо Вас зі святом ВЕЛИКОДНЯ! Бажаємо вам бути міцними духом і діяльними у справі відстоювання ідеалів незалежної Української держави!
Людина з Богом у серці є непереможною, як непереможний Ісус ХРИСТОС у найжахливіших випробуваннях. Він кожного дня подає нам приклад, яким треба бути, щоб не занепадати духом, щоб виходити переможцями у наших битвах з ворогами.

Керівництво КМО ВУТ «Просвіта» і Криворізького міського правозахисного товариства, редаколегія газети «Промінь Просвіти»
Переглядів: 626 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

Ми хочемо жити у країні вільних людей, де права кожного надійно захищені законом, а державні органи надійно дбають про такий захист. Але щоб таке сталося, ми, громадяни України, самі повинні про це діяльно подбати, довести своїми вчинками, що ми – справді громадяни, а не стадо рабськи покірних вищестоящому начальству одиниць населення, для яких найважливішим є лише одне: аби воно справно їм гроші платило. Бо суспільство вільних людей складається з громад, а громади – з вільних громадян, які дбають про захист своїх прав. Тож пропонуємо матеріали про це під нашою новою рубрикою і просимо діяльно долучитися до її наповнення цікавими матеріалами. Сьогодні подаємо перший.
ВОЛЯ і сваволя, або Україна – не для рабів і рабовласників
1.ПРО ТРИЗУБ І ПРЕМІЮ
Так трапилося, що саме в день верстки числа газети, із цим матеріалом, 7 кві ... Читати далі »

Переглядів: 629 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

Цієї весни виповнюється 95 років від дня загибелі Головного отамана Холодного Яру Василя ЧУЧУПАКА, а також 95 років створення Холодноярської бригади та Степової дивізії – легендарних добровольчих формацій, які взяли участь у всеукраїнському повстанні проти російських окупантів навесні, влітку й восени 1920 року Ювілейні 20-ті вшанування борців за волю України пройдуть у Чигирині і в Холодному Яру 25 – 26 квітня 2015 р. за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА.


Історичний клуб “Холодний Яр”, полк “Азов”, ДУК “Правий сектор”, Українська православна церква Київського патріархату, Черкаська обласна державна адміністрація, Національний заповідник “Чигирин” та ВО “Свобода”, ініціатори цьогорічних меморіальних заходів у Холодному Яру, закликають усі вояцькі формації та патріотичні середовища вшанувати полеглих у Визвольній боротьбі за Українську державність ... Читати далі »

Переглядів: 550 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

На Дніпропетровщині втретє з березня 2014 року змінився прокурор області. Нового прокурора колективу прокуратури представив заступник генпрокурора України Давид САКВАРЕЛІДЗЕ.
Ним став старший радник юстиції Віктор МАТВІЙЧУК. Як повідомляє кореспондент радіо «Свобода», на представленні нового прокурора були присутні новий голова Дніпропетровської ОДА Валентин РЕЗНІЧЕНКО і його заступник Святослав ОЛІЙНИК. Віктор МАТВІЙЧУК прийшов на зміну Валерієві РОМАНОВУ, який пропрацював на цій посаді три місяці: 29 грудня 2014 року він був призначений прокурором Дніпропетровської області, а 30 березня 2015 року став заступником прокурора Миколаївської області.
До Валерія РОМАНОВА посаду прокурора Дніпропетровської області упродовж 10 місяців обіймав Роман ФЕДИК, наприкінці минулого року його перевели працювати прокурором Львівської області. До цього члени Люстраційного комітету області домагалися його відставки, під час однієї з акцій вони висипали на голову посадовцеві вміст сміттєво ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

3 квітня вісім сільських голів підписали угоди в рамках реалізації спільного проекту Дніпропетровської облради та швейцарсько-українського проекту DESPRO, завдяки яким отримають фінансову допомогу в облаштуванні систем водопостачання на своїх територіях. Переможці відбиралися за конкурсною основою.
«Громади самостійно залучили кошти на вирішення існуючих проблем, продемонстрували активність, щоб змінити умови свого проживання на краще. Завдяки проекту вони отримають якісне водопостачання на своїх територіях. У половини з них були застаріли системи, ще у половини – взагалі ніколи не було централізованого водопроводу», - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген УДОД.
На зведення системи водопостачання кожна сільрада отримає 250 тисяч гривень з обласного бюджету та 370 тисяч. гривень. від проекту DESPRO (якщо протяжність водогону - до 6 кілометрів). Якщо ж протяжність більша за 6 кілометрів, то до цієї суми додатково виділятиметься 50 тисяч. гривень на кожний кі ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

У світлі гарячих подій зі зміною керівництва Дніпропетровської обласної адміністрації та конфліктів, які цьому передували, досить цікавою, а в чомусь і характерною є реакція самих дніпропетровських ЗМІ. Вони знають, бодай відчувають, ситуацію найкраще. Але чомусь не стають рупором і не транслюють «дніпропетровську» позицію на всю країну.
Коротко, поки не вдаючись до подробиць, нагадаємо: звільненню КОЛОМОЙСЬКОГО з посади голови Дніпропетровської ОДА передували конфлікт довкола «Укртранснафти», зникнення юриста Дніпропетровської міськради Олександра ВЕЛИЧКА, близького до ВІЛКУЛА, вбивство співробітника СБУ на блокпості біля Волновахи, та гучні заяви очільника СБУ про створення заступниками КОЛОМОЙСЬКОГО «незаконного збройного формування».
Протягом тижня суспільство розривалося між Києвом і Дніпром, стаючи перед непростим вибором: хто більш достойний підтримки – президент ПОРОШЕНКО чи епатажний олігарх КОЛОМОЙСЬКИЙ. Значну роль у такому таборуванні відіграли загальноукраїнс ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

ЕКСПЕРТИ ПРО ОЦІНКУ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ
В Інформаційно-просвітницькому Оргуському центрі (м. Київ) 2-го квітня 2015 року відбулося експертне обговорення проекту Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», а 3-го квітня у цьому ж приміщенні в рамках програми «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки» був проведений семінар на тему «Оцінка імплементації Конвенції Еспо та Оргуської конвенції в Україні».
Проектом Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» передбачені правові та організаційні основи оцінки впливу на довкілля, що спрямовано на попередження та запобігання екологічної шкоди, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів у процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності.
Прийнята на на IV Пан-Європейській Конференції Міністрів охорони навколишнього середовища в червні 1998 року в Оргу ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

Посол Юрій СЕРГЄЄВ, постійний представник України в ООН, 18 лютого запевнив «Голос Америки», що в Організації Обєднаних Націй знають вартість підпису Росії на договорах і що прохання України про направлення на Донбас миротворчої місії Європейського Союзу з мандатом від Ради безпеки ООН має перспективу. За його словами, вето Росії в ООН щодо миротворців можна подолати.
- Які подальші офіційні кроки Ви будете здійснювати в ООН стосовно миротворчої місії для врегулювання українсько-російського конфлікту на Донбасі?
- З самого ранку ми почали консультації з вироблення тактики, як виконати це рішення. Від нас сьогодні до кінця дня будуть внесені прпопозиції керівництву щодо тактичних наших кроків. Я думаю, що у нас є кілька аргументів на користь того, що ми можемо просуватися з цією ініціативою в ООН. В цілому всі розуміють пропозицію, яка була проголошена Радою національної безпеки і оборони України. Розуміють, що мінські домовленості опинилися під загрозою у з ... Читати далі »
Переглядів: 585 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

Не все так просто з грузинськими реформами
В Україні модно посилатися на досвід грузинських реформ за президентства СААКАШВІЛІ: мовляв, було би бажання, була би політична воля, і тоді можна швидко змінити ситуацію на краще. Ба більше: нинішня влада залучила колишніх грузинських урядовців, включно з екс-президентом Міхеїлом СААКАШВІЛІ до участі у виконавчих і дорадчих структурах. Для багатьох в Україні грузинські реформи є взірцем, що його мають наслідувати влада і громадянське суспільство. Але виникає закономірне запитання: чому багато хто з грузинської інтелігенції (яка завжди була у масі своїй проєвропейською) відсахнувся від реформаторів ще на початку реформ? І чому ця інтелігенція зіграла чималу роль в усуненні СААКАШВІЛІ від влади?
Щоб читач мав можливість самостійно поміркувати над цими питаннями, хочу запропонувати фрагменти дорожніх нотаток двох знаних інтелектуалів: львівського історика професора Ярослава ГРИЦАКА, людини безумовно ліберальних поглядів, і м ... Читати далі »
Переглядів: 456 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

НА СТОРІНЦІ, присвяченій Міжнародному фестивалю «Дні документального кіно про права людини в Україні», який у черговий раз проходив у Києві 20-27 березня цього року, ми подаємо матеріал Олександра ЧИЖИКОВА, котрий представляв там одного з його регіональних партнерів, Криворізько міське правозахисне товариство. А ще – коротко подаємо інформацію зі спеціально призначеного для його проведення видання «Фестивальний гід».
Переглядів: 569 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

Цьогорічний фестиваль DOCUDAYS справив найяскравіші враження і як високим рівнем організації заходів, і так і якісним рівнем з добору фільмів.
Щодо фільму - відкриття («ДНР, або химерна історія країни саморобки») я не робив би гострих критичних тих висновків, до яких схилялись більшість партнерів і учасників фестивалю, бо взагалі проблема так званих ДНР і ЛНР настільки болюча і драматична для УКРАЇНИ і українців, що, по визначенню, відобразити її було дуже важко. Тим більше, - кінодокументалісту з Великобританії, який зробив акцент просто на фіксації фактів. До того ж, мені здалося, що він не уникнув штампів у відображенні свого сприйняття побаченого. Знаючи і сприймаючи драму так званих ЛНР іДНР на особистих зустрічах зі знайомими і друзями з Маріуполя, Попасної, Луганська, я розумію, наскільки життєво важлива і для мене особисто і для моїх друзів та знайомих вдале розв׳язання цієї драми-трагедії в житті країни й народу України.
Під час проведення фестивалю, як завжди, в ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)

Алла ТЮТЮННИК, член оргкомітету фестивалю:
«У 2014 році команда фестивалю DOCUDAYS UA разом з регіональними партнерами. Освітянами та Державною пенітенціарною службою україни створили 64 постійно діючих кіноклубів медіапросвіти з прав людини в 16 областях України та АР Крим. 33 – у школах, коледжах, університетах, бібліотеках, євроклубах, 5 – у освітніх установах для співробітників пенітенціарної служби України, 26 – у колоніях для засуджених і слідчих ізоляторах. Основна ідея створення мережі кіноклубів – максимально використати інструменти Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини джля підвищення рівня правової грамотності та громадської активності в Україні.
Для досягнення цієї мети ми створили дві колекції фільмів (по 10 у кожній для різних аудиторій), які переклали, озвучили акторським ... Читати далі »

Переглядів: 642 | Додав: pprosvita | Дата: 14.04.2015 | Коментарі (0)