PP

     Четвер, 28.03.2024, 18:40



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Березень » 18

У ці дні виповнилося 200 років з дня народження людини, якій судилося стати одним із творців патріотичної пісні, що відразу набула рис народного гімну. Саме 4 березня 1815 року побачив світ Михайло ВЕРБИЦЬКИЙ, майбутній священнослужитель, громадський діяч і композитор, творець музики до тексту «Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля…», написаного Павлом Платоновичем ЧУБИНСЬКИМ (1839-1884 рр.), українським етнографом, фольклористом, поетом, членом Російського географічного товариства, лауреатом золотої медалі Міжнародного географічного конгресу в Парижі та Уваровської премії Петербурзької Академії наук.
Хвиля революційних подій, що прокотилася європейськими країнами 1848-1849 років, відома під назвою Весна народів, яка декларувала необхідність творення нової державності, скасування кріпацтва в Російській імперії розбудили національн ... Читати далі »

Переглядів: 725 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

«День» розшукав жителя Краснотур’їнська (Урал) Олександра ЖУКОВА, чий вчинок сколихнув «Фейсбук», і дізнався його історію боротьби в глибинці.

«Щойно переглянув кадри з суду Надії. Просить не вмовляти її закінчити голодування. Велика Сильна Жінка! Слава Україні! Героям Слава!», — пише мені 38-річний підприємець Олександр ЖУКОВ, який минулої неділі вийшов на центральну площу Краснотур’їнська з одиночним пікетом. У руках він тримав два плакати: «Свободу Наде САВЧЕНКО» і «Расстрелян за правду» з портретом Бориса НЄМЦОВА. Краснотур’їнськ — це місто обласного підпорядкування в Свердловській області Росії, промисловий і культурний центр Північного Уралу. Місто невелике, населення — лише 58,5 тисячі (за попередньою оцінкою на 1 січня 2015 р ... Читати далі »

Переглядів: 734 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) спільно з Центром громадянських свобод (ЦГС) оголошують набір волонтерів для збирання та розслідування фактів воєнних злочинів, вчинених в ході збройного конфлікту на сході України.
Волонтерам пропонуються наступні види діяльності:
- поїздки у Донецьку, Луганську та інші області України у складі польових моніторингових місій;
- опитування та анкетування осіб, постраждалих від воєнних злочинів;
- стажування у юристів, які ведуть справи військовополонених, зниклих осіб та осіб, що стали жертвами викрадення і катувань;
- моніторинг ЗМІ та участь у формуванні бази даних.
Усі волонтери забезпечуються короткостроковим навчанням, компенсацією дорожніх витрат та сертифікатами участі у професійно-орієнтованій діяльності. Усі запитання та заявки просимо направляти на адресу olegmartynenko1965@gmail.com або за телефонами: 067-397-30-07, 066 346 94 89. Контактна особа: Олег МАРТИНЕНКО.
Сайт УГСП ... Читати далі »
Переглядів: 468 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

У ПОНЕДІЛОК, 9 березня, у Дніпропетровську, у музеї «Літературне Придніпров’я», відкрилась виставка рідкісних книг та інших експонатів «Пам’яті Великого Кобзаря» і відбувся День відкритих дверей, присвячений дню народження Тараса ШЕВЧЕНКА. Як розповіли музейники, наразі заклад презентує цілу колекцію «Кобзарів» із зібрання дніпропетровського філософа, професора Анатолія ФОМЕНКА, яку він передав до музею майже 16 років тому. Колекція налічує 350 книжок з творами Тараса ШЕВЧЕНКА і видань, присвячених його життю та творчості, майже 600 листівок з портретами Кобзаря, репродукціями його живописних та графічних творів, листівки, створені за сюжетами його віршів, значки, медалі та марки.
Цінними експонатами колекції фахівці називають раритетні видання творів поета: прижиттєвий шевченківський «Кобзар», виданий 1860 року завдяки меценатству відомого українського садівника Платона СИМИРЕНКА, «Кобзар» празького видання 1876 року, книга «Поезії Т.Г. ШЕВЧЕНКА, заборонені в Росії», яка побачи ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Сайт газети «Кримська правда», яка підтримує анексію півострова, упродовж всього дня 9 березня не відкривається. Як повідомляє «КримРеалії», збій стався після того, як кримські та українські ЗМІ опублікували інформацію про опитування, проведене на ресурсі газети. «Кримська правда» пропонувала відповісти читачам на питання «Як би ви відповіли на всекримському референдумі сьогодні?». Станом на 8:00 9 березня участь у ньому взяли 4510 осіб. 61% респондентів проголосували за «більш широкі повноваження Криму у складі України». За «приєднання до Росії» проголосували 19% опитаних, ще 20% не з’явилися б на референдум.
Головний редактор «Кримської правди» Михайло Бахарев заявив про фальсифікацію опитування. «Судячи з послідовності дій та оперативності, з якою сфальсифіковані результати опитування були поширені українськими інтернет-ресурсами, у даному випадку йдеться про підготовлену і заздалегідь сплановану провокацію. Її мета очевидна – створити ілюзію, що більшість кримчан сумніваютьс ... Читати далі »
Переглядів: 449 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Через рік після анексії ПУТУН врешті визнав, що особисто "поставив завдання, сказав, що і як зробити" Телеканал "Росія 1" показав фрагмент документального фільму "Крим. Шлях на Батьківщину" У ньому президент Росії ПУТІН розповідає про те, як приймалося рішення про анексію півострова, передає РБК.
"Ситуація розгорнулася на Україні таким чином, що ми були змушені почати роботу з повернення Криму до складу Росії, тому що ми не можемо покинути цю територію і людей, які там проживають, напризволяще, під каток націоналістів", - сказав російський президент. "Поставив і визначив завдання, сказав, що і як ми повинні робити. Але відразу ж підкреслив, що ми будемо робити це тільки в тому випадку, якщо будемо абсолютно переконані в тому, що цього хочуть самі люди, які проживають у Криму", - зазначив ПУТІн.
"З'ясувалося, що бажаючих приєднатися до Росії там 75%. Було проведене закрите опитування поза контекстом можливого приєднання. Для мене стало очевидним, що якщо ми підійдемо до ць ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

У нас «диванною сотнею» називають тих, хто в Інтернеті, газетах, журналах, на радіо і ТБ дає свої здебільшого негативні оцінки стратегії і тактики влади у війні на сході. У переважно провладних ЗМІ (хоча опозиційні також цим не гребують) лише ледачий не копає «диванників», причому критика якось обминає суть їхніх тез, шпетячи насамперед цей «шкідливий» типаж як такий
Це для критиків є символ неробства, інтелектуального паразитизму, пасивної споглядальності, огульного критиканства тощо. Мовляв, ці людці плутаються під ногами у влади, яка героїчно і ефективно бореться проти ворогів,день і ніч дбає про військо і країну, кує перемогу на фронті, в тилу і на міжнародній арені.
Головний аргумент проти «диванної сотні»: а ви, власне, хто такі? А чи служили ви в армії, а чи воювали в АТО? Потім з’ясовується, що служба у війську і участь в АТО аж ніяк не рятує від докорів, особливо якщо фігурант висловлює «неправильні» думки. Цікаво, що й критики «диванних» незрідка й самі – «огидн ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Шановні наші читачі, починаючи з цього числа, ми зобов’язуємося час від часу публікувати матеріали під новою рубрикою: «У Криворізькому правозахисному». В них буде йти мова про діяльність Криворізького міського правозахисного товариства. А щоб отримати більш повну й розширену інформацію про діяльність цієї громадської організації, радимо зайти на її сайт, зазначений у нашій газеті на першій сторінці: www.kmpzt.org.ua

1. ГО «КМПЗТ» УВІЙШЛА ДО СКЛАДУ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

20 лютого 2015 року до складу громадської ради при Криворізькій районній державній адміністрації обрана представниця ГО «КМПЗТ», членкиня Ініціативної групи з підготовки установчих зборів інститутів громадянського суспільства з обрання громадської ради при Криворізькій райдержадміністрації Світлана Вікторівна ДЬЯКОВА . Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року N 996 про Типове положення про громадськ ... Читати далі »

Переглядів: 551 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Американські аналітики вважають, що Росія може як продовжити просту підтримку бойовиків Донбасу, так і спробувати окупувати всю Лівобережну Україну. Про це йдеться в даних аналізу, проведеного американською аналітичною компанією Strafor.
У Strafor вважають, що Росія може завдати серію коротких ударів по Сходу України, щоб залякати українське військове командування і скувати його у можливих діях. "Однак такий крок, ймовірно, буде використаний у поєднанні з якимись майбутніми військовими діями з боку Росії чи проросійських сепаратистів", - йдеться в матеріалі.
Іншим "обмеженим" варіантом аналітики вважають розширення території, контрольованої бойовиками, до меж Луганської та Донецької областей.
Одним із найбільш часто обговорюваних сценаріїв у Strafor назвали з'єднання захоплених територій Донбасу з Кримом по південному узбережжю Чорного моря. У цьому випадку прогнозують наступ широким фронтом, щоб забезпечити Крим постачанням води з Дніпра та створити сухопутний кор ... Читати далі »
Переглядів: 452 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

У Чорному морі неподалік Одеси 9 березня розпочалися масштабні військово-морські навчання флотів країн – членів НАТО. У них беруть участь кораблі США, Італії, Німеччини, Канади, Туреччини, Болгарії і Румунії. В маневрах задіяні американський ракетний крейсер «Віксбург», фрегати — канадський «Фредеріктон», турецький «Тургутрейс», італійсьський «Алізео», руммунський «Королева Марія», — а також танкер «Шпессарт» ВМС Німеччини. Керує маневрами американський контр-адмірал Бред ВІЛЬЯМСОН. Під час прес-конференції на борту корабля «Віксбург» він визнав, що в зоні навчань було зафіксовано декілька російських кораблів та російський літак. Поки що зловорожих дій щодо морської групи НАТО вони не розпочинають. Не вбачає в цьому проблеми і ВІЛЬЯМСОН, вважаючи, що поява ц ... Читати далі »

Переглядів: 505 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу вірян Української автокефальної православної церкви щодо незаконності продажу будівлі Хрестовоздвиженської церкви в центрі міста. З дозволу обласної ради будівлю приватизували понад десять років тому. Вісім років тривала судова тяганина. Зрештою храм фактично довели до руйнації, констатують представники релігійної громади.
Такого міні-флеш-мобу в Дніпропетровську ще не було - віряни та громадські активісти під синьо-жовтими прапорами співають гімн України на східцях будівлі Апеляційного адміністративного суду. Люди кажуть: таким чином вітають ухвалу суддів, які у справі щодо храму стали на бік релігійної громади. Вірянка пані Галина зазначає: за це рішення молилось чимало людей. «Це дуже важлива подія, ми просто щасливі. Я вважаю, що це тільки початок», - каже жінка.
Керівник Дніпропетровсько-Запорізької єпархії УАПЦ отець Ніканор, який позивався до Дніпропетровської обласної ради,щоб довести незаконніс ... Читати далі »
Переглядів: 383 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)

Петриківський розпис пробився до нас крізь століття і набуває свого подальшого розвитку в сьогоденні. Такий незаперечний висновок можна зробити після відвідування виставки робіт молодої народної майстрині Вікторії ТИМОШЕНКО, родом з Петриківки, яка проживає нині в Дніпропетровську. Сама ж виставка під незвичною назвою ««Відчуй, відкрийся, засвітися сонцем!» була представлена для всіх бажаючих у Криворізькому історико-краєзнавчому музеї. В цьому дописі - розповідь про майстриню і її творчість, яка нікого-нікого з вівдвідувачів не залишила байдужим.
Попри свою молодість, Вікторія на початку цього року стала членкинею Національної спілки народних майстрів України. Не в останню чергу – завдяки тому, що долучилася до петриківського розпису ще з дитинства, з рідної Петриківки, що на Дніпропетровщині, і до кожного свого витвору ставила ... Читати далі »

Переглядів: 723 | Додав: pprosvita | Дата: 18.03.2015 | Коментарі (0)