PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 05:47



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Серпень » 30

Діла добрих оновляться, діла злих загинуть

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 644 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

ІЗ ДНЯ У ДЕНЬ ми мріємо про мир і спокій у нашій країні, освяченій творчістю великого Тараса Шевченка. А тому пам’ятаймо його пророчі слова про те, що «Діла добрих оновляться, діла злих загинуть». Тому не варто тривогою і злобою заповнювати наші серця, набагато важливіше й корисніше – новими задумами і знахідками, аби швидше здолати ворога, а також - для того, щоб міцно і впевнено створити основу з метою потуюжного розвитку України як сучасної цивілізованої держави, яка стане локомотивом нової Європи.

Переглядів: 631 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Раніше я про це не писав – не хотів проблем для наших земляків у заснованій київським князем Москві. Проте наразі, коли в переддень Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності одну з висоток Москви на висоті 176 метрів прикрасив синьо-жовтий стяг, коли столичну велетенську електроопору, як і бруківку на Красній площі в Москві, розмалювали в українські кольори, вирішив відкрити один із секретів цих постійних «прикростей» для В.В. ПУТІНА.
Справа в тому, що наш стяг, який освячений в християнських конфесіях, який в руках найвидатніших альпіністів України майорів на найвищих вершинах всіх континентів (в тому числі 17.09.90 - тобто раніше за російський - на «стелі» Росії - Ельбрусі), побував також у найвищій точці Кремля – в шатрі дзвіниці Івана Великого (81 м).
Піднімались ми в тій просторій величній будівлі ... Читати далі »

Переглядів: 678 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Серед українців різко зросла кількість прихильників незалежності, що складає рекордні 90% серед дорослого населення. Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив автор дослідження динаміки підтримки населенням суверенітету України в перші десятиліття її державної незалежності президент КМІС Валерій ХМЕЛЬКО. "І це не перший випадок, коли певна частина громадян, що не підтримують державну незалежність в умовах, коли ніщо не спонукає думати про можливі загрози, в ситуаціях, коли ці загрози стають реальними, усвідомлює, що незалежність країни складає для неї справжню цінність", - додав він.
За словами ХМЕЛЬКА, перше, явно не економічно мотивоване підвищення чисельності прихильників незалежності було зафіксовано в другій половині 1994 року. У перші два роки незалежності, в умовах значного зниження рівня життя, гіперінфляції їхня кількість знизилася з 76 до 56%. Хоча економічна ситуація продовжувала погіршуватися, після президентських виборів 1994-го охочих приєднання до Росії стало помітно менш ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

"Події останніх місяців стали для нас хоч і не оголошеною, але справжньою війною. Вона, можливо, так і ввійде в історію як вітчизняна війна 2014-го року. Війна проти зовнішньої агресії, за Україну, за її волю, за честь і славу, за народ, за незалежність", - сказав Президент України у промові на святковому Майдані Незалежності.
"Вітчизняна вона тому, що на захист Батьківщини піднялися всі, від малого до старого. Боротьба за перемогу стала всенародним рухом, справою всіх і кожного", - сказав ПОРОШЕНКО.
Президент переконаний: "Битва за Україну, за Незалежність завершиться для нас успішно - завдяки загальнонаціональній солідарності, помноженій на мужність та героїзм наших воїнів".

"Українська правда", 24 серпня 2014 року
Переглядів: 513 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Битва за Іловайськ стала першою битвою добровольчих батальйонів України. Вона має стратегічне значення. Іловайськ є ключем для перехоплення комунікацій донецького угрупування російських найманців. Взяття Іловайська створює загрозу донецькому угрупуванню супротивника та стврює умовт, аби замкнути кільце оточення навколо Донецька. З півночі Донецька наші війська наступають в районі Ясинуватої. З району Іловайська наше південне угрупування зможе нанести удар назустріч. Одночасно створюється загроза мосьпинському угрупуванню супротивника і угрупуванню в Шахтарську.Цей маневр наших вояків дозволив різко послабити тиск супротивника з сектору «Д» Антитерористичної операції.
Бої за місто йдуть дві доби без перерви. Загони найманців та терористів у боях 18-19 серпня вибиті з більшої частини міста, але продовжують чіплятися за мікрорайон на північній околиці Іловайська. В результаті обхвату з обох боків угрупувань проросійських найманців у південній частині Іловайська силами батальйону МВ ... Читати далі »
Переглядів: 807 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Протягом перших 21 місяця Другої світової війни СРСР та Третій Рейх були фактичними союзниками. 50 років СРСР не визнавав ані цього факту, ані самого існування Таємних протоколів до цього Пакту. 23 серпня 1939 року відбулася подія, що стала спусковим механізмом найкривавішої трагедії в історії людства – Другої світової війни. У цей день у Москві було підписано Договір про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом, відомий як пакт МОЛОТОВА-РІББЕНТРОПА. Так відбулася змова між двома найбільшими тоталітарними режимами, яка відкрила дорогу до розв’язання найкривавішого конфлікту у світовій історії. Хоча під цим документом стоять підписи міністрів закордонних справ СРСР та Німеччини, фактично це була угода керівників держав, а тому у багатьох країнах її називають пактом ГІТЛЕРА-СТАЛІНА. За договором сторони зобов’язувалися утримуватися від нап ... Читати далі »

Переглядів: 890 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Президент Петро ПОРОШЕНКО розпустив Верховну раду. Про це сказано у Твіттері президента
У свою чергу, прес-секретар ПОРОШЕНКА Святослав ЦЕГОЛЕО додав, що наступні вибори відбудуться 26 жовтня, нагадав на своїй сторінці у Facebook, що ці депутати були опорою ЯНУКОВИЧА.
"Теперішній склад Ради півтора року був опорою ЯНУКОВИЧА. Більшість саме цих депутатів ухвалювали диктаторські закони, які забрали життя Небесної сотні. За це треба нести відповідальність: і кримінальну, і політичну", – зазначив він.
ЦЕГОЛКО нагадав, що ефективність Ради була вкрай низькою. "Хіба можна виграти війну, коли депутати ледве нашкребли 232 голоси, щоб визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями?" – написав прес-секретар.
У той же час він нагадав, що позачергові вибори не знімають відповідальності за країну з Верховної ради, і ... Читати далі »

Переглядів: 586 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

До зони проведення Антитерористичної операції відправлено частину броньованої техніки, яка приймала участь у військовому параді на День незалежності в Києві. Про це повідомляє прес-служба Нацгвардії.
Серед цієї техніки броньовані автомобілі "Кугуар", які призначені для ведення бою в місті та модернізовані на базі науково-виробничого об`єднання "Практика", броньовані автомобілі "КрАЗ" для перевезення особового складу.
"Решта нової бронетехніки Національної гвардії буде відправлено в зону проведення антитерористичної операції в найближчі дні", – сказано у повідомленні.
Зараз на озброєння Національної гвардії також передається танкова техніка.

«Українська правда», 25 серпня 2014 року
Переглядів: 578 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Сергій ДАШКОВСЬКИЙ, электрослюсар і голова первинної організації НПГУ шахти «Гвардійська» ПАТ «Кривбасзалізорудком». В НПГУ с 21 березня 1992 року, має членський квиток під номером 4. Спочаткуу не входив до числа навіть активістів, а з часом став профспілковим лідером на шахті. В 1991-1994 роках - депутат Тернівської райради міста Кривого Рогу, входив до депутатської групи «Справедливість», яку очолював Микола КОРОБКО - народний депутат України першого скликанняя, а нині - голова Криворізького міського правозахисного товариства, голова Української екологічної асоціації «Зелений світ». З Сергієм Дашковським ми ведемо бесіду про незалежну профспілку і незалежну Україну.
- Незалежна профспілка гірників України й сама незалежна Україна - майже ровесники. Що спільного в іхній долі?
- Перш за все, Незалеж ... Читати далі »

Переглядів: 775 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

У Кривому Розі з’явилася книжка-календар (а точнііше, книжка-довідник) про життя Кривого Рогу з давніх давен. Її автор, старший науковий співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірина СТЕБЛИНА провела в цьому закладі культури її презентацію. Назва її, як на сьогодні, перспективна: «Криворіжжя. Календар памятних дат і подій на 2015 рік».Тобто, з минулого, але орієнтована в найближче наше майбутнє.
Ось що коротко розповіла Ірина Олександрівна про задум виконаної вже роботи і мету, яку ставила перед собою:
«За останні дксятиліття до наукового обігу місцевими краєзнавцями видано велику кількість невідомих історичних фактів. Але більша їх частина опублікована в малотиражних і спеціалізованих виданнях, а тому не завджди доступних широкому читацькому загалу. Для того, щоб максимально полегшити пошук матеріалів з ми ... Читати далі »

Переглядів: 622 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

Вимоги окремих громадян "перевернути прапор" або "змінити гімн" України не мають під собою жодних історичних, юридичних чи вексилологічних підстав. Про це йдеться у відкритому листі українських істориків щодо спроб нищення чи фальсифікації державних символів України, поширеному з нагоди Дня Прапора.
"Протягом останнього часу ведеться системне нищення, паплюження та дискредитація Державних символів України, - йдеться у зверненні. - Зокрема, вигадуються різні нісенітниці про герб України; піддається сумніву текст Державного гімну; поширюються провокаційні вимоги "перевернути прапор". На думку істориків, за цими ініціативами часто ховається перекручування історичного фактажу або захоплення містикою. Для прикладу науковці наводять "активно роздмухуваний" міф, нібито "за наполяганням ГРУШЕВСЬКОГО 22 березня 1918 року було прийнято жовто-синій прапор замість синьо-жовтого. Посилаючись на архівні дані, автори листа нагадують, що того дня на засіданні Малої Ради М. ГРУШЕВСЬКИЙ лише вині ... Читати далі »
Переглядів: 487 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)

1- 1722 р. – Народився великий український філософ Григорій СКОВОРОДА.
1 – 1939 р. – Напад фашистської Німеччини на Польщу. Початок Другої світової війни.
2 – 1832 р. – Народився Олександр ПОЛЬ, юрист, краєзнавець і колекціонер старожитностей, ініціатор промислової розробки покладів залізної руди на Криворіжжі.
2- 1892 р. – Народився на Чернігівщині український політичний і державний діяч Микола КОВАЛЕВСЬКИЙ. З листопада 1917р. до квітня 1918 р. – генеральний секретар і міністр продовольчих справ УНР, міністр земельних справ (1919-1920).
2- 1902 р. – Народився в Гарбузові на нинішній Тернопільщині український філософ Григорій МАЛАНЧУК.
2 - 1919 р. – Звернення головного отамана військ УНР Симона ПЕТЛЮРИ до громадян України із закликом допомогти армії одягнутися і взутися.
4 – 1991 р. – Київ. Над будинком Верховної Ради України піднято синьо-жовтий прапор.
5- 1932 р. – У Рівному розпочався процес проти 42 українців, обвинувачених у принале ... Читати далі »
Переглядів: 693 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2014 | Коментарі (0)