PP

     Четвер, 28.03.2024, 13:22



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Серпень » 15

І забудеться срамотня Давняя година,

І оживе добра слава, Слава України

Тарас ШЕВЧЕНКО

 

УКРАЇНСЬКА ЗЕМЛЯ за минулі віки була густо полита кров’ю і потом українців, які обробляли її, щоб вирощувати хліб і жити під мирним небом, які віддавали свої життя за те, щоб вона родила їхнім нащадкам та була вільною від ворожих зграй. Всього-всього було на ній: і доброго, і злого, і срамітнього, і високодуховного. Та як писав наш великий пророк і мислитель Тарас ШЕВЧЕНКО, «…І забудеться срамотня Давняя година, І оживе добра слава, Слава України…». Тому з думкою про це будьмо непереможними у наших прагн ... Читати далі »

Переглядів: 601 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Шановні наші читачі, вітаємо вас зі святом 23-ї річниці НЕЗАЛЕЖНОСТІ України у найскрутніші часи, коли вона проходить випробування вогнем війни! Рік, що минає, позначений і перемогою Революції гідності на МАЙДАНІ,  яка прибрала від влади диктаторський режим, і страшними жертвами під час агресії ординської Росії проти України, що була ослаблена як держава антиукраїнською діяльністю (за суттю своєю) того режиму. Агресія триває й досі, і ми маємо вже тисячі загиблих внаслідок дій терористів та найманців Росії на сході України. Але з нами – увесь демократичний світ, який побачив незламний спротив українського народу жорстокому ворогу, який побачив величний героїзм оборонців Української держави.

Бажаємо вам, вашим рідним і близьким, вижити у цій кривавій борні  за відстоювання НЕЗАЛЕЖНОСТІ України і утвердження миру та злагоди між людьми після нашої перемоги у кожному місті, у кожно ... Читати далі »

Переглядів: 610 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

У місті Дніпропетровськ почала працювати громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) з надання безкоштовної юридичної допомоги громадянам за адресою: вул. Комсомольська, 58, к. 309 (приміщення ГО "Правозахисна Група "СIЧ"), контактні телефони: (056) 767-39-87; (094) 911-09-87 (моб.), e-mail: pgsichdnipro@gmail.com
Приймальнi днi: вiвторок та четверг з 10 до 16 години за умови попереднього запису.
Приймальня надає:
- юридично-консультаційну допомогу,
- допомогу в підготовці документів, в тому числі позовних заяв.
Також можливе:
- представництво інтересів громадян у судах та інших органах влади;
- підготовка заяв до Європейського Суду з прав людини.

Дмитро РЕВА,
координатор громадської приймальні,
сайт «Дніпроград», 7 серпня 2014 року
Переглядів: 531 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Нещодавно, 4 серпня, в Кривому Розі відбулася непересічна подія: у історико-краєзнавчому музеї відкрилася виставка з нагоди 80-річчя комбінату «Криворіжсталь», який сьогодні називається «Арселор-Міттал-Кривий Ріг». Вона непересічна ще й тому, що в окремому залі були виставлені роботи видатного українського художника Григорія СИНИЦІ, лауреата Шевченківської премії, який останні десятиліття свого життя творив у нашому місті, у тому числі кілька своїх робіт подарував нашим металургам. Про них, ці роботи та інші полотна, виставлені в цьому заоі, розповів головний зберігач фондів Криворізького історико-краєзнавчого музею Андрій ЧУБЕНКО:
«4 серпня ми відкриваємо виставку, присвячену 80-літтю нашого металургійного гіганта «Криворіжсталь» (сьогодні це – «Арселор-Міттал-Кривий Ріг»). На честь цієї дати металурги подаруваои криворіжцям роботи з флоромозаїки лауреата Шевченківської премії Григорія СИНИЦІ. 42 роки тому він їх виготовив, а техніку цю, флоромозаїку, він сам розробляв та пропа ... Читати далі »
Переглядів: 1064 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

7 серпня 2014 року в офісі секретаріату Партнерства Відродження річки Саксагань відбулась робоча зустріч активістів екомузейної команди за участю Олександра ЧИЖИЕОВА, Вадима БОРИСЕНКА, Сергія ЗІНЧЕНКА, Андрія ЛИТВИНЕНКА, Миколи ДОМНІЧЕВА, Петра ЛИСЕНКА.
З поточних питань, зокрема, було обговорено порядок і послідовність початку організації громадського моніторингу екологічного стану старого русла Саксагані (т.зв. стариця), облаштування місць відпочинку поблизу Пастуховських кар’єрів на березі Інгульця в межах Криворізького екомузею “Оберіг”.
В ході зустрічі активісти екомузею приватний підприємець Андрій ЛИТВИНЕНКО та інженер-еколог Микола ДОМНІЧЕВ стали повноправними партнерами Партнерства “ВідріС” і засвідчили цей факт власноручним підписанням Декларації партнерства.

Петро ... Читати далі »

Переглядів: 555 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

«Корінь багатьох бід виховання саме в тому, що найчастіше вихованця закликають іти за прапором, у той час, як цей прапор ніхто не несе».
Василь СУХОМЛИНСЬКИЙ

Кожен із батьків прагне для своїх дітей найкращого. Насамперед, якщо у їхньому житті не все вийшло як хотілося, сподіваючись на те, що у дитини все буде гаразд. Запорукою подальшого гідного життя є бажання дати молодій людині гідну освіту у виші, який є відомим та престижним, навіть за великі гроші. Для багатьох мешканців нашого місту таким вишем, на тлі звичайних педагогічного та гірничого, стала філія Одеської юридичної академії. Назва навчального закладу «академія» говорила сама за себе, незважаючи на те, що це був лише її навчальний центр за вечірньою формою навчання, яка вже в ті роки в інших ви ... Читати далі »

Переглядів: 951 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Учора відбувся VIII з’їзд Українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, на якому головою організації обрано політика та громадського діяча, голову Національного банку України (24 лютого – 19 червня 2014 року), народного депутата України VII скликання (2012 – 2014) Степана Кубіва. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив сам новообраний очільник. Нагадаємо, що "Меморіал" 28 січня 1989 року заснував академік Андрій Сахаров, який поставив основними цілями товариства допомогу у побудові розвинутого громадянського суспільства та демократичних правових держав; участь у формуванні суспільної свідомості на основі цінностей демократії та права, подолання тоталітарних стереотипів; відновлення історичної правди та шанування пам’яті жертв політичних репресій. З 1993 року товариство очолював народний депутат України п’яти скликань, режисер, письменник, народний артист України, професор Лесь Танюк, який за цей час разом ... Читати далі »
Переглядів: 894 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

«Кияни» так були «обурені» залишковим Майданом, що готові були за підтримки комунальників битися з майданівцями, які, бачте, дуже забомжувалися Хоча є питання, чи з такою ж рішучістю ці «кияни» очищають свої під”їзди. Перед європейцями начебто соромно. А чому стало соромно саме тепер? Та дуже просто! Бо настав час, коли не те, щоб повсталий опозиціонер КЛИЧКО йшов по допомогу Майдану, а саме подвійний очільник столиці у разі продовження існування Майдану має тепер приходити зі звітами до людей, які намагаються дотриматися заповіту Майдану стояти до настання справжніх змін. А тепер від майданового безпорядку життя не стало. Проте, кому невідомо, що учасників збройних вилазок дуже просто можна затримати на місцях подій, що п’яних «майданівців» легко затримати за наявності 2 – 3 правоохоронців, що про звільнення проїжджої частини можна було домовитися, що можна було домовитися про перенесення наметів в інші кутки майдану. Натомість у класичному стилі авторитаризму з’явилася однозначна дум ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Аграрії області зібрали майже 2,4 млн тонн ранніх зернових культур. Про це повідомили у департаменті агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської ОДА.
В регіоні зібрано 1 млн 656 тис тонн озимої пшениці, 241 тис 700 тонн озимого ячменю, 458 тис 800 тонн ярого ячменю, 11 тис 900 тонн гороху, 9 тис 200 тонн озимого жита, 8 тис 900 тонн ярої пшениці, 8 тис 300 тонн вівса.
Всього з площі 787,9 тис га зібрано понад 2 млн 395 тис тонн ранніх зернових. Врожайність цього року склала 30,4 ц/га, що перевищує показники 2013 року (29 ц/га).
Для якісного зберігання зібраного врожаю в області працюють 62 зернові склади. Це 54 сертифікованих складів потужністю 1,9 млн тонн. Всі вони мають у своєму підпорядкуванні атестовані лабораторії, а також зерносушарки, зерноочисні машини, потужні авторозвантажувачі та ін. Ще 1522 зерносховищ загальною місткістю 1,8 тис тонн перебувають у власності сільськогосподарських підприємств област ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Міністр культури України, «голос Майдану-2014» Євген Нищук каже, що не хоче бути ні на чиєму боці під час нинішніх подій на майдані Незалежності у Києві.
«У підготовці до Дня Незалежності, наприклад, потрібно знаходити якісь компроміси. Якщо держава хоче влаштувати якийсь парад – для цього потрібна підготовка. Треба дійти згоди, що Майдан, як такий – його вже не забереш. Він може в будь-які гострі моменти зібратися. Але те, в якому він зараз має бути візуальному вигляді – питання. Вважаю, що сцена біля Архангела Михаїла – повинна бути, де люди могли б поділитися, що так, що не так. Щодо наметів, я не впевнений. І багато людей вважає, що їх потрібно прибрати, посунути, принаймні, на період підготовки до Дня Незалежності», – заявив міністр культури України Євген Нищук в ефірі Радіо Свобода.
Таким чином він прокоментував сьогоднішні сутички у центрі столиці, коли комунальники разом із правоохоронцями і бійцями батальйону «Київ-1» почали розбирати барикади в районі наметового ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Рядовий військовослужбовець, який бере участь в антитерористичній операції, отримуватиме до 8 тис. грн, а командир батальйону - близько 16 тис. грн. Про це повідомив журналістам комісар Київського міського військкомату, полковник Володимир Кидонь, передає УНІАН.
"На сьогодні військовослужбовець, який проходить службу на сході держави, отримує повне грошове забезпечення відповідно до його посади плюс стовідсоткова премія до грошового забезпечення і надбавка за виконання особливих завдань теж у розмірі 100%", - сказав він.
За словами Кидоня, командир батальйону отримуватиме близько 16 тис. грн, а рядовий залежно від розряду - від 5 до 7,5 - 8 тис. грн.
Раніше повідомлялось, що військовослужбовці, які беруть участь у бойових діях у зоні АТО, будуть отримувати 5-6 тисяч гривень на місяць.
10 червня у прес-службі Національної гвардії повідомили, що добові і премія за участь у діях АТО виплачені всім резервістам у повному обсязі згідно з чинним законодавством.
... Читати далі »
Переглядів: 519 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Здається, зовсім недавно повсталий проти режиму ЯНУКОВИЧА народ був єдиний у своїх вимогах: олігархічну владу і її випестовану ідеологічну опору – Партію регіонів - геть! Сумнівів не було: все логічно – якщо правлячий режим - злочинний, то його ідеологічний апарат – партія - відповідальна у першу чергу.
Ще в лютому поточного року Криворізький Майдан волав: злочинну міську раду, її очільника Юрія ВІЛКУЛА – у відставку! «Тяжка» хвороба міського голови надовго сховала його від гніву криворіжців. Удари, майже в буквальному сенсі, на себе приймав секретар міськради п. МАЛЯРЕНКО. Під впливом воєнних дій, організованих «путінцями» і поваленими рештками злочинного режиму, були відкладені наміри повсталих здійснити люстрацію та відсторонити на багато років від влади представників управлінського та партійного апаратів цього режиму. Але ж зажиріле корумповане чиновництво випадати із владної орбіти ніяк не збирається, діє за принципом «ти його виштовхуєш у двері, а воно лізе у вікно!».
... Читати далі »
Переглядів: 510 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

В Україні вшановують століття від часу створення Легіону Українських січових стрільців. У роки Першої світової війни це було єдине українське національне військове формування у складі австро-угорської армії. У січові стрільці записувалися лише добровольці, бо так дозволяв австрійський уряд. Слова до пісні «Ой у лузі червона калина» написав директор театру «Руська бесіда» Степан ЧАРНЕЦЬКИЙ, кілька разів він переробляв текст. А ось щодо імені композитора музикознавці досі дискутують. Першу стрілецьку пісню одразу ж підхопила молодь – так вона прийшла й до «усусів» (як називали стрільців).
Стрільці створили пісенний культ, який не втрачає популярності вже сто років. При Легіоні УСС діяв просвітницький осередок «Пресова квартира», який займався видавничою та агітаційною справами, видавав газету «Самохотник» («Доброволець»), поетичний журнал «Новініана», сатиричні журнали «Бомба» і «Самопал», «Вісник Пресової Кватири», журнали «Шляхи» і «Червона Калина». Стрілецька література описува ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)

Липень цього року на сторінках газети «Червоний гірник» вчергове показав, що реально ніяка вона не загальноміська, а більше послуговується тим, аби створити місцевим правителям образ турботливих господарів, які дбають про Українську державу. Однак і ці завдання тамтешні «фахівці» не завжди виконують, бо час від часу в реальність проривається зовсім інше, яке примушує замислитись над тим, а чи потрібна взагалі газета в такому вигляді у нашому українському місті?
Я вже не кажу, про те, що там мають з’явитися живі погляди різних авторів на те, що в Кривому Розі насправді діється і з якими проблемами ми щодня стикаємося. Або – критика дій місцевої влади, яка зазвичай дивиться на криворіжців з висоти своїх посад і затишних кабінетів…
Я – про інше. Адже дійшло до того, що в газеті (яку місцеві чиновники і провладні партійці, включно із секретарем міськради Сергієм МАЛЯРЕНКОМ, вперто називають україномовною) почали з’являтися навіть анонімні (без зазначення автора) матеріали рос ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: pprosvita | Дата: 15.08.2014 | Коментарі (0)